3. 6. 2021

Proces so Štefanom Á. v kauze televíznych zmeniek dnes

Proces so Štefanom Á. v kauze televíznych 
 
zmeniek dnes

Pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku pokračuje vo štvrtok (3. 6.) hlavné pojednávanie so Štefanom Á. v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza. Tento rok ŠTS viacero termínov procesu z dôvodu pandemickej situácie a z toho vyplývajúcich epidemiologických opatrení zrušil.
Vo veci by sa malo pojednávať následne 7. júna a koncom júna. Vyplýva to z aktuálneho rozpisu činnosti ŠTS. Ako svedkovia by mali počas pojednávaní vypovedať právoplatne odsúdení podnikateľ Marian Kočner a exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko.
Pôvodne zrušil ŠTS termín pojednávania už 12. januára. Dôvodom prvého zrušenia bolo, že na 12. a 13. januára Najvyšší súd (NS) SR v decembri 2020 odročil verejné zasadnutie s Kočnerom a Ruskom. Tí, vtedy ešte neprávoplatne odsúdení v kauze zmeniek, však mali vypovedať ako svedkovia práve 12. januára v procese so Štefanom Á. na ŠTS.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta v júni minulého roka.
Štefan Á. v minulosti figuroval v kauze, v ktorej 12. januára tohto roku NS SR právoplatne odsúdil Ruska a Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody, ako obvinený. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.



Copyright © TASR 2021