18. 10. 2021

Cenu Romana Kaliského si prevzala redaktorka a spisovateľka Helena Dvořáková

Cenu Romana Kaliského si prevzala redaktorka 

 Literárny fond prvý raz udelil Cenu Romana Kaliského, ocenili aj TASR

a spisovateľka Helena Dvořáková


Laureátkou Ceny Romana Kaliského, ktorú udeľuje Literárny fond za dlhoročnú novinársku tvorbu na vysokej profesionálnej úrovni v duchu Etického kódexu novinára, je redaktorka a spisovateľka Helena Dvořáková. Cenu jej dnes odovzdal riaditeľ Literárneho fondu Ladislav Serdahély.

Helena Dvořáková študovala na Katedre novinárstva FFUK v Bratislave a po promócii v roku 1966 nastúpila ako redaktorka oddelenia kultúry do týždenníka Predvoj, neskôr Nového slova. V roku 1990 prešla do Pravdy, kde sa dodnes venuje kultúrnej publicistike v denníku najmä v magazíne Pravdy.

Na svojom konte má stovky rozhovorov s umelcami, recenzií umeleckých diel, výstav, kníh, divadelných predstavení, množstvo reportáží a glos. Mnoho rozhovorov robila s výtvarníkmi, dokáže slovami vyjadriť, čo výtvarníci cítia a vie sprostredkovať aj svet ich ateliérov a umenia, ktorý bol vždy slobodný. Také boli rozhovory s Martinom Benkom, Vincentom Hložníkom, Ľudovítom Fullom, Petrom Matejkom, Jánom Želibským, Albínom Brunovským a mnohými ďalšímí. Hovorila s filozofom Egonom Bondym, Karolom L. Zacharom, Karolom Plickom, s architektmi, hercami, fotografom Martinom Martinčekom, ale aj s Jožom Rážom či Adelou Vinczeovou. Známa je aj ako prozaička, vydala deväť prozaických a tri publicistické knihy Dialógy v ateliéroch, Malá encyklopédia slovenských literátok a Pýtačky.

Helena Dvořáková ovláda umenie rozhovoru, pozná problematiku, o ktorej sa zhovára. Čitateľom priblížila desiatky najvýznamnejších osobností kultúrneho života na Slovensku. Ako povedala pre agentúru SITA, "mojím celoživotným snažením je informovať o tom, čo sa deje v našom umení, ako žijeme, či je to život dostatočne kultúrny. Myslím, že sú to dôležité otázky, hoci dnes sa ľudia zaujímajú najmä o politiku. Ale tá ľudí rozdeľuje, kým kultúra ich spája, a to je dnes naliehavá potreba".



Zdroj: SITA