21. 10. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Donald Trump's TRUTH Social Prohibits 'Excessive Use of Capital Letters'

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil v stredu plán na spustenie vlastnej sociálnej siete s názvom TRUTH Social. Avizoval, že beta verzia pre "pozvaných hostí" by sa mala spustiť na budúci mesiac. Informovala o tom agentúra AFP.
Platformu bude vlastniť spoločnosť Trump Media & Technology Group (TMTG), ktorá má v úmysle spustiť aj predplatenú video službu na požiadanie, ktorá bude obsahovať zábavné programy.
"Vytvoril som TRUTH Social a TMTG, aby som sa postavil tyranii Big Tech (veľké technologické spoločnosti). Žijeme vo svete, kde má (afganské militantné hnutie) Taliban obrovskú prítomnosť na Twitteri, no váš obľúbený americký prezident bol umlčaný. To je neprijateľné," zdôraznil Trump vo vyhlásení.
Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára. Kritici Trumpovi vyčítali, že k útoku podnecoval aj svojimi statusmi, čím porušil pravidlá on-line sietí. Krátko pred útokom vyslovil doteraz nepreukázané obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách, ktoré prehral.


Putin v ruštine a v ukrajinčine zverejnil článok o "historickej jednote  Rusov a Ukrajincov" - Svet - Správy - Pravda
Ruský prezident Vladimir Putin plánuje v decembri usporiadať výročnú tlačovú konferenciu. Agentúre TASS to vo štvrtok potvrdil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Presný dátum však zatiaľ nezverejnil.
"Prezidentova výročná konferencia je naplánovaná a uskutoční sa. O konkrétnom formáte podujatia sa rozhodne na základe epidemiologickej situácie," povedal Peskov.
Putinova každoročná tlačová konferencia trvá niekoľko hodín a je prístupná pre domácich aj zahraničných novinárov, avšak prevažujú na nej vnútroštátne témy, ako napríklad hospodárska situácia v krajine.
Ruský prezident tento formát predstavil v roku 2001. Výročné tlačové konferencie nemal v rokoch 2008–2012, keď bol predsedom vlády. Po tom, ako sa v roku 2012 stal opäť prezidentom Ruskej federácie, sa výročné prezidentské tlačovky opäť vrátili v pôvodnom formáte.
Vlani sa výročná tlačová konferencia uskutočnila 17. decembra. Pre pandémiu koronavírusu však mala podobu videokonferencie. Na otázky médií Putin z dôvodu vážnej epidemiologickej situácie v krajine odpovedal na diaľku.
 Čo všetko o vás Facebook vie a ako sa k týmto dátam dostať? - TECHBOX.sk
Facebook bude platiť niektorým francúzskym médiám za články, ktoré budú zdieľať užívatelia na tejto sociálnej sieti. Dohoda s francúzskou alianciou APIG, združujúcou celonárodné i regionálne médiá, má zabezpečiť ochranu autorských práv, zatiaľ čo užívatelia Facebooku budú môcť články ďalej bezplatne šíriť, informovala vo štvrtok agentúra AFP.
Americká firma sa tiež vyjadrila, že v januári plánuje spustiť službu Facebook News, aby "poskytla ľuďom osobitný priestor na prístup k obsahu od dôveryhodných a renomovaných spravodajských zdrojov".
V januári konkurenčný internetový gigant Google oznámil, že dosiahol predbežnú dohodu s APIG o platbách za časť obsahu, ktorá sa objaví vo výsledkoch vyhľadávania.
Masmédiá, ktorým v posledných rokoch klesajú počty predplatiteľov, dlhodobo žiadali Google o podiel z miliónových ziskov, ktoré má z reklamných bannerov umiestnených pri ich článkoch.
Francúzsko je prvou krajinou v EÚ, ktoré prijalo európsku smernicu z roku 2019 o autorských právach na digitálnom trhu. Google však spočiatku odmietal spolupracovať, tvrdiac, že mediálne spoločnosti dostatočne profitujú z návštev ich webových stránok.
 

Copyright © TASR 2021


Bielorusko – Wikipédia
Bieloruské úrady v stredu prehľadali kancelárie popredných nezávislých novín. Počas razie v priestoroch Nového Času v Minsku skonfiškovali počítače a ďalšie vybavenie. Prehľadali tiež byty editorky novín Aksany Kolbovej a reportéra Siarheja Pulšu, pričom ich vzali na vypočúvanie, ktoré trvalo väčšinu dňa. Zatiaľ neoznámili žiadne obvinenia.
Noviny rozsiahlo informovali o masívnych protestoch, ktoré vlani vypukli po spochybňovanom znovuzvolení Alexandra Lukašenka za prezidenta. Jeden z ich novinárov, Dzianis Ivašin, je od marca vo väzbe po tom, ako napísal sériu investigatívnych článkov o zásahu úradov na demonštrantov. Je obvinený zo zasahovania do policajného konania a v prípade odsúdenia mu hrozia tri roky za mrežami.
Celkovo je vo väzbe 28 bieloruských novinárov, ktorí si odpykávajú svoje tresty alebo čakajú na proces.
Medzi nimi je aj Hienadz Mažejka z ruského denníka Komsomolskaja Pravda, ktorého zatkli tento mesiac po tom, ako písal o prestrelke v byte v Minsku, pri ktorej zomrel podporovateľ opozície a príslušník bezpečnostnej služby KGB. V správe citoval priateľa, ktorý zosnulého podporovateľa opozície opísal v pozitívnom svetle. Novinár teraz čelí maximálne 12-ročnému väzeniu za podnecovanie sociálnych sporov a urážanie autorít.
Komsomolskaja Pravda na zatknutie reagovala zatvorením svojej bieloruskej pobočky. Ruské úrady vyjadrili nad situáciou poľutovanie, ale Bielorusko, ktoré má úzke vzťahy s Moskvou, nekritizovali.
„V strede Európy úrady robia temný experiment, snažia sa zbaviť občanov prístupu k akýmkoľvek nezávislým informáciám. Nezávislé médiá v Bielorusku môžu stále existovať vďaka internetu, ale úrady si jasne vzali za vzor Severnú Kóreu,“ skonštatoval na margo situácie šéf Bieloruského združenia novinárov Andrej Bastunec.



Twitter is buying Sphere for an undisclosed amount - Geeky Gadgets 
Jedna z najväčších sociálnych sietí na svete Twitter kúpila četovaciu aplikáciu Sphere od 28-ročného Slováka Tomáša Halgaša. Je tak jedným z prvých Slovákov, ktorému sa podarilo svoju start-upovú ideu rozvinúť a predať niektorej z veľkých technologických firiem. Halgaš pochádza z Bratislavy, vyštudoval matematiku a informatiku na Oxfordskej univerzite a svoj start-upový nápad rozvinul s Nickom D’Aloisiom, ktorý už ako 17-ročný predal svoj prvý startupový projekt do Yahoo. Informovali o tom zástupcovia start-upu Sphere.
Samostatná aplikácia Sphere Messenger akvizíciou zo strany spoločnosti Twitter zanikne. Zámerom Twitteru je nasadiť najlepšie nápady a riešenia zo Sphere v rámci svojej aplikácie. Súčasťou akvizície je aj prechod Tomáša Halgaša s tímom do Twitteru, kde budú pokračovať vo svojej misii meniť skupiny ľudí na webe na pulzujúce komunity. Cena akvizície Sphere.Me nemôže byť pre zmluvné klauzuly zverejnená. Projekt Sphere s tímom 30+ ľudí financovali investori ako Index Ventures, Horizons Ventures, Mike Moritz (jeden z prvých investorov do Google), Brian Chesky (zakladateľ Airbnb) a Sean Rad (zakladateľ Tinderu).
„Väčšina skupín trpí klasickými chorobami online komunikácie, ktoré bránia vzniku komunity. Reč je o trápnom tichu počas četovania či častom posune komunikácie divným smerom,“ povedal Halgaš. Ich aplikácia tieto nedostatky rieši tým, že čistia konverzácie od neaktuálnych príspevkov a podporujú ľudí vo výmene informácií a názorov. „Boli sme vždy presvedčení, že vytvorenie priestoru, v ktorom sa darí zmysluplným konverzáciám, je jednou z najzásadnejších výziev súčasnosti. Osobne som rád, že sa nám podarilo k tejto výzve prispieť našim riešením,“ uviedol Halgaš. Fakt, že sa Twitter rozhodol ich aplikáciu kúpiť a ich nápady začleniť do svojej sociálnej siete, je podľa neho toho potvrdením.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.