20. 10. 2022

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

journalist - Pulitzer winning Kashmiri scribe stopped from flying to New  York - Telegraph India


Indické imigračné úrady napriek platným vízam a letenke nedovolili odcestovať do Spojených štátov fotoreportérke z Kašmíru Sanne Iršad Mattúovej. V USA si má prebrať prestížnu novinársku Pulitzerovu cenu. TASR správu prevzala z agentúry AP.
Mattúová mala v pondelok odletieť do New Yorku. Fotografka však v stredu uviedla, že na letisku v indickom hlavnom meste Naí Dillí ju imigračné úrady bezdôvodne zastavili. Cestovala s dvoma kolegami, ktorým príslušníci imigračného úradu nezabránili odcestovať. Jej úradník letenku vrátil a odmietol vysvetliť dôvod. Dodala, že na letisku ju imigračné úrady zastavili už druhýkrát.
Indické úrady sa k udalosti bezprostredne nevyjadrili.
Mattúová v roku 2022 získala Pulitzerovu cenu za reportážnu fotografiu spolu s ďalšími fotoreportérmi tlačovej agentúry Reuters, s ktorou spolupracuje.
Od roku 2018 pôsobí ako fotoreportérka na voľnej nohe a zobrazuje život v indickej časti Kašmíru, kde povstalci bojujú za nezávislosť regiónu či spojenie so susedným Pakistanom.

Copyright  © TASR 2022


Cenu Daphne Caruany Galizie za žurnalistiku za rok 2021 získal Projekt  Pegasus | Spravodajstvo | Európsky parlament


Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku dostali novinári Clément Di Roma a Carol Valade za ich dokument Centrafrique: le soft power russe (Stredoafrická republika pod ruským vplyvom). V tlačovej správe o tom informuje Európsky parlament.
Film je prvý dokument dvojice a vrcholom ich novinárskej práce v Stredoafrickej republike v roku 2020. Krajina v tom čase čelila vlne násilia po novom povstaní, na ktorého potláčaní sa podieľala aj ruská žoldnierska Vagnerova skupina, ktorá slúži záujmom Kremľa. Obaja novinári pokračovali vo svojej práci pre niekoľko svetových médií napriek sledovaniu ruskými žoldniermi a neobľube francúzskych médií v krajine. Nadviazali tiež na činnosť svojich troch ruských kolegov Orchana Džemala, Kirilla Radčenka a Alexandra Rastorgujeva, ktorí sa Vagnerovcami v Stredoafrickej republike tiež zaoberali do ich vraždy v roku 2018. Dokument sa nezaujato snaží dať slovo ako obetiam Vagnerovcov, tak aj ich priaznivcom, aby bolo možné lepšie porozumieť tomu, ako si ich ruská propaganda získala. Tvorcovia dokumentu chceli, aby na tomto ďalšom fronte konfliktu s Ruskom, ktorý sa teraz šíri do oblasti Sahelu ako vojensky, tak aj formou dezinformácií, zazneli názory všetkých strán.
Udeľovanie ceny v Štrasburgu otvorili predsedníčka europarlamentu Roberta Metsolová, podpredsedníčka Pina Piciernová a generálny tajomník Medzinárodnej federácie novinárov Anthony Bellanger, ktorý zastupoval 29 členov nezávislej európskej poroty. „Cena Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku vysiela jasný signál. Európsky parlament stojí na strane pravdy a spravodlivosti a nezávislej žurnalistiky. Silná demokracia potrebuje silnú tlač. Bez slobody tlače nemôže demokracia existovať. V Európe sú práva a slobody ciele, za ktoré bojujeme, nie prekážky,“ vyjadrila sa Metsolová.
Clément Di Roma je videoreportér a fotoreportér pôsobiaci ako korešpondent spravodajskej televízie France24 v Rwande. Začínal v roku 2019 ako spravodajca tlačovej agentúry AFP v Senegale, neskôr v rokoch 2020 až 2022 pôsobil Stredoafrickej republike ako spravodajca pre France24 a TV5Monde. Z hlavného mesta Bangui informoval o volebnej kríze a ozbrojených útokoch koalície povstalcov.
Carol Valade je multimediálny reportér, ktorý sa už desať rokov špecializuje na Afriku. Od roku 2018 tam trvalo pôsobí ako korešpondent RFI, AFP, TV5-Monde, Radio France, Le Monde a ďalších svetových médií. Cestoval po západnej Afrike, kde informoval o rôznych témach, a napokon sa presunul do Stredoafrickej republiky, odkiaľ informuje o dôsledkoch občianskej vojny a ruskom vplyve, o ktorom je aj víťazný dokument.
Spomenutá cena vznikla na počesť maltskej protikorupčnej investigatívnej novinárky a blogerky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorá zahynula v roku 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Udeľujú ju každoročne okolo 16. októbra, keď je výročie jej vraždy. Cena je určená profesionálnym novinárom a tímom profesionálnych novinárov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí musia predložiť príspevok zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. O víťazovi rozhoduje nezávislá porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z členských štátov EÚ, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Cenu, ktorú sprevádza odmena 20-tisíc eur, vlani získalo konzorcium novinárov Forbidden Stories za projekt Pegasus.

  

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.