17. 10. 2022

Zomrela Valentina Thielová

Zomrela Valentina Thielová
 Zomrela česká herečka Valentina Thielová. Zahrala si profesorku Boženku vo  filme Sněženky a machři | TA3

Vo veku 89 rokov zomrela v sobotu v Prahe česká herečka Valentina Thielová. Zahrala si vo vyše 70 filmoch; známa je napríklad ako profesorka Boženka z filmu Sněženky a machři. Médiá o úmrtí herečky informovala v nedeľu informovala jej neter Michaela Svatá, uvádza portál Novinky.cz
Thielová, rodným menom Strachovová, sa narodila v Prahe v roku 1933, pričom jej rodičia sa do Československa prisťahovali z Ruska. Ako mladá snívala o kariére baletky, pre zdravotné problémy však tieto plány musela prehodnotiť.
Kontakty s filmovým svetom sa Thielovej podarilo nadviazať vďaka jej prvému manželovi, českému básnikovi a spisovateľovi Vladimírovi Thielemu, približujú Novinky.cz. Svoju filmovú kariéru tak odštartovala v roku 1955.
V známom českom komediálnom filme Florenc 13:30 z roku 1957 dostala hlavnú úlohu. Zo súborom Laterna magika sa zúčastnila na výstave Expo 58 v Bruseli. Následne sa objavila v rôznych filmových úlohách na domácej aj zahraničnej scéne.
Pre politické postoje svojho druhého manžela Arpáda Vilčeka mohla od roku 1968 vystupovať len obmedzene. Zahrali si však napríklad v detektívke Na kolejích čeká vrah z roku 1970 a väčšiu filmovú úlohu dostala v populárnej mládežníckej komédií Sněženky a machři z roku 1982.


Zdroj: TASR