19. 10. 2022

Je neprípustné, aby predseda najsilnejšej parlamentnej strany štval proti médiám, tvrdí Asociácia tlačených a digitálnych médií

Je neprípustné, aby predseda najsilnejšej parlamentnej strany štval 

Vydavatelia – Asociácia vydavateľov tlače

proti médiám, tvrdí Asociácia tlačených a digitálnych médií

Je neprípustné, aby predseda najsilnejšej parlamentnej strany podnecoval nenávisť a štval proti médiám, tvrdí Asociácia tlačených a digitálnych médií (ATDM) vo svojom vyhlásení. Asociácia je pobúrená Matovičovým ťažením proti médiám a slobode prejavu na Slovensku. Predseda hnutia OĽaNO a minister financií Igor Matovič sa 12. októbra v relácii Braňo Závodský naživo vyjadril, že postupne „bude dávať dole novinárov“, ktorých si podľa neho možno kúpiť za 500 eur na mesiac. Podľa ATDM je neakceptovateľné, ak predstavitelia štátnych orgánov či verejnej moci vo verejnom priestore útočia na konkrétnych novinárov či vydavateľov, a to najmä v prípadoch, ak majú tieto útoky charakter zovšeobecňujúcej kritiky a diskreditácie, ktorú možno vnímať ako pokus o zastrašenie médií i jednotlivých novinárov. Politici by nemali zabúdať, že slovo má veľkú moc a ich slovo má v spoločnosti váhu.

Asociácia považuje za hanebné, ak politik nedokáže uniesť kritiku a ego si zachraňuje tým, že robí z predstaviteľov médií terče. ATDM považuje za neprijateľné, aby demokratický politik používal extrémistickú rétoriku, a útokmi na kritické médiá odvádzal pozornosť od vlastných zlyhaní. Predstavitelia ATDM tiež doplnil, že Matovič po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sľuboval zlepšovanie podmienok pre novinársku prácu, no z týchto sľubov neostalo nič a minister financií v súčasnosti neskrývane vyvoláva nenávisť voči médiám.

Asociácia podčiarkla, že modernú otvorenú spoločnosť nemožno budovať cez štvavé útoky a Matovičove metódy. „Slobodné médiá od nežnej revolúcie stáli vždy neochvejne na strane pravdy, spravodlivosti a demokracie i keď počas vlád Vladimíra Mečiara ako aj Róberta Fica čelili mnohým vyhrážkam a útokom. Médiá sa nedajú zastrašiť ani dnes Igorom Matovičom," píšu vo svojom vyhlásení. Doplnili, že médiá neustúpia a budú i naďalej plniť svoju nezastupiteľnú úlohu v demokratickej spoločnosti, hoci nenávisť, ktorú Matovič šíri za účelom získania pochybného politického kapitálu, si už vyberá obete. Minister financií podľa nich prekročil všetky akceptovateľné hranice a už ho nemožno nazývať demokratom.

Predstavenstvo Asociácie tlačených a digitálnych médií tvoria šéfredaktorka denníka SME Beata Balogová, šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy, šéfredaktor denníka N Matúš Kostolný, šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka Lukáš Diko, šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb, šéfredaktor Pravdy Jakub Prokeš, šéfredaktor Új Szó Csaba Nyerges, šéfredaktor Korzára Jaroslav Vrábeľ a predseda predstavenstva Asociácie tlačených a digitálnych médií – ATDM Alexej Fulmek.

 

Zdroj: SITA