17. 1. 2023

Najväčšou výzvou je turbulentnosť a nestabilnosť situácie, tvrdí generálny riaditeľ RTVS

Najväčšou výzvou je turbulentnosť a nestabilnosť situácie,
 
Ľuboš Machaj: Nový riaditeľ RTVS prezradil plány do budúcna
 tvrdí generálny riaditeľ RTVS
 
 


Najväčšou výzvou roka 2023 je turbulentnosť a nestabilnosť situácie. Pre agentúru SITA to povedal generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Ľuboš Machaj. I preto verí, že RTVS skončí rok ako stabilná inštitúcia s garantovaným financovaním, ktoré dovolí rozvoj programových aktivít tak, aby diváctvo i poslucháči mali k dispozícii objektívne, overené a nezávislé informácie a kvalitný program, ktorí ich obohatí.

Machaj potvrdil, že rokovali s rezortom kultúry o téme koncesionárskych poplatkov. Ministerstvo kultúry SR ich podľa generálneho riaditeľa RTVS podporilo. Podotkol, že podmienenie schválenia štátneho rozpočtu zmenou financovania verejnoprávneho vysielateľa bolo pre neho prekvapením, dodal však, že má pochopenie pre to, že politika je umením možného a kompromisov. Poukázali teda na problematické aspekty, ako napríklad to, že nové financovanie malo začať od 1. januára. To by ale podľa neho prinieslo veľké turbulencie, napríklad i preto, že ide o úplne iné výkazníctvo i finacovanie. Aj vďaka rezortu kultúry sa podarilo oddialiť fungovanie danej legislatívy o pol roka, čiže by mala začať pôsobiť 1. júla. Rovnako sa im podarilo dostať do zákona i ďalšie možnosti dofinancovania.

„Našou úlohou je poskytnúť politikom dostatočný informačný priestor na to, aby pochopili, koľko peňazí reálne potrebujeme na fungovanie," povedal. Doplnil, že je stále zástancom koncesionárskych poplatkov, no dodal, že je to jedna z možností financovania a v Európe sú štáty, ktoré koncesie nevyužívajú. Myslí si však, že financovanie by malo byť jednoznačne garantované, aby sa zaistila stabilita a aby nedošlo k tomu, že sa dostanú do pozície, keď budú musieť v pravidelných intervaloch rokovať o možnostiach dofinancovania RTVS za účelom zachovania toho, čo jej ukladá zákon. V tomto smere Machaj poznamenal, že legislatíva im ukladá ďalšie a ďalšie povinnosti, ktoré by mali plniť, avšak financovanie je také, aké je.

Spravodajský kanál RTVS :24 by mal podľa Machaja prejsť niekoľkými zmenami. V prvom rade pôjde o zmeny v dramaturgii, plánujú viac spravodajského vysielania, a naopak, menej publicistiky a reprízového režimu. Pripravujú tiež nové štúdio, keďže spravodajský kanál dosiaľ pôsobí v provizórnych podmienkach. Nové štúdio by chceli otvoriť čoskoro, malo by zaisťovať prúdové vysielanie, a ďalšie štúdio by malo slúžiť na výrobu publicistických programov. Machaj uviedol, že je to finančne pomerne náročné. Pripravuje sa aj nová grafika, a tiež objednávajú nové technické vybavenie.

Za dôležitú označil Machaj aj potrebu rozvoja pôsobenia RTVS v online priestore. Dodal však, že daný segment zatiaľ nemá dostatok finančného ani technického kapitálu. Obsahu majú podľa neho dostatok, no potrebujú ho dostať k divákom a poslucháčom aj inými spôsobmi.



Zdroj: SITA