18. 1. 2023

Zomrel Pavel Pecháček

Zomrel Pavel Pecháček
 Zemřel novinář Pavel Pecháček - Novinky

Vo veku 82 rokov zomrel v USA novinár Pavel Pecháček, ktorý viedol českú sekciu Rádia Slobodná Európa.
Podľa spravodajského portálu Novinky.cz o tom informoval jeho priateľ a novinár Přemysl Hrubý s odvolaním sa na novinárovu rodinu. Pecháček zomrel po dlhej chorobe v nemocnici v štáte Južná Karolína.
Novinár a manažér Pavel Pecháček bol viac ako 12 rokov riaditeľom a neskôr prezidentom československej a českej redakcie Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) v Mníchove a Prahe.
Predtým päť rokov viedol Československý hlas Ameriky vo Washingtone.
Pod jeho vedením získala Slobodná Európa množstvo ocenení od českých i zahraničných organizácií.
Pecháček najprv pracoval ako pomocný robotník v Prahe, potom vyštudoval Divadelnú akadémiu múzických umení (DAMU).
V roku 1968 emigroval do západného Nemecka a začal pracovať pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa v Mníchove. V roku 1974 ho prepustili, potom sa s rodinou presťahoval do USA, kde pracoval pre Hlas Ameriky. V roku 1989 sa vrátil do Slobodnej Európy, kde viedol české vysielanie.
Pecháček bol jedným z iniciátorov Ceny Ferdinanda Peroutku, ktorej cieľom je zvýšiť prestíž práce novinárov a publicistov. V marci 2004 bol zvolený za predsedu Združenia novinárov Ceny Ferdinanda Peroutku.
Pecháčkov otec Jaroslav, ktorý z Československa emigroval v roku 1948, bol v druhej polovici 60. a prvej polovici 70. rokov riaditeľom československej sekcie Slobodnej Európy. Bol i blízkym spolupracovníkom Ferdinanda Peroutku.

Zdroj: TASR