24. 2. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
urópska Únia investuje 14 mil. eur do projektu európskeho konzorcia P2P, ktorého cieľom bude pomôcť vysielateľom pri hľadaní najlepších spôsobov, ako osloviť užívateľov internetu a poskytnúť im čo najväčšiu kvalitu vysielania na internete. Na projekte, ktorého cieľom bude vybudovať rozsiahlu open-source platformu pre manažovanie on-demand videí, spolupracuje konzorcium P2P s BBC, EBu a 19 univerzitami. „Našim cieľom je vytvoriť platformu, ktorá bude obsahovať open-rource system pre pridávanie a manažovanie video kontentu,“ povedal George Wright, riaditeľ oddelenie Future Media & Technology spoločnosti BBC. Platforma teda v konečnom dôsledku umožní užívateľom streamovať a interaktívne sa podieľať prostredníctvom svojho počítača alebo set-top boxu na samotnom live video kontente.
Škandál medzi Moskvou a Belehradom je na obzore kvôli televíznemu programu: moderátor spravodajskej relácie totiž vyhlásil, že Zoran Djindjič, bývalý srbský premiér, "dostal guľku zaslúžene". Srbský veľvyslanec v Rusku nad tým už vyjadril znepokojenie a vypýtal si nahrávku relácie. Vyhlásenie novinára odznelo na štátnom kanáli Rossija v relácii Správy plus v noci zo štvrtka na piatok. Popri informáciách o aktuálnom dianí v Belehrade Konstantin Sjomin, vysokými vyznamenaniami poctený žurnalista, vyhlásil: "Zoran Djindjič bol bábkou v rukách Západu, rozbil legendárnu srbskú armádu a tajnú službu, zapredal sľuby o materiálnom odškodnení hrdinov vlasti, a preto guľku dostal zaslúžene." Djindjiča, prvého demokraticky zvoleného srbského prezidenta, zabili v roku 2003 a za jeho vraždu odsúdili viacero osôb na dlhoročné väzenie. Srbskí diplomati pôsobiaci v Moskve dali hlasno najavo svoju nevôľu s odzneným vyhlásením novinára a veľvyslanec Stanislav Vukičevič si vyžiadal od televízie nahrávku relácie, aby ju mohol bližšie spoznať a potom sa k nej oficiálne vyjadriť. O hroziacom škandále sa v Moskve už živo diskutuje. Dnes ráno odzneli v diskusnej relácii v rádiu Echo Moskvy mnohé názory na posledné roky histórie Srbska, o exprezidentovi Slobodanovi Miloševičovi, o Zoranovi Djindjičovi, ďalej o vzťahoch Belehradu s Moskvou i o vyhlásení nezávislosti Kosova. V diskusii, týkajúcej sa otázky slobody tlače a etiky, sa objavila otázka, či je v Rusku tlač slobodná a či si takého niečo môže novinár vôbec dovoliť vysloviť pred širokou verejnosťou, resp. aký trest môže za to dostať. Otázne je, či by sa napríklad nemal žurnalista ospravedlniť, a či teraz, keď v otázke Kosova stojí Rusko pevne na strane Srbska, by mal Belehrad prísť s nejakou odvetou za novinárove vyjadrenia.

Bomba nastražená pravdepodobne baskickými separatistami explodovala včera pri televíznom vysielači v španielskom Baskicku. Výbuch na vrchole kopca Arnotegi blízko mesta Bilbao nikoho nezranil. Úrady dostali ráno varovný telefonát, podľa ktorého mala bomba umiestnená členmi militantnej skupiny ETA vybuchnúť o 10.00 h SEČ. K explózii došlo na poludnie, keď policajný robot pohol s kartónovou škatuľou, v ktorej bola 4-5 kilogramová bomba uložená. "Bola to bomba nastražená proti polícii, pričom aktiváciu spúšťal pohyb so zariadením," uviedol policajný hovorca. Incident sa stal menej než dva týždne pred marcovými všeobecnými voľbami.

Šéf irackého Národného zväzu žurnalistov utrpel vážne zranenia po tom, čo na jeho auto včera ráno strieľali v Bagdade neznámi útočníci, oznámila jeho rodina a kolegovia. Šiháb al-Tamímí (74) bol postrelený do tváre, hrude a do pleca. Tamímí je nezávislý žurnalista, ktorý pracuje pre niekoľko miestnych novín. Je dobre známy svojou otvorenou kritikou americkej invázie v roku 2003, pričom sa stavia aj proti pokračujúcej prítomnosti amerických vojenských jednotiek na irackom území. Okrem toho je aj ostrým kritikom sektárskeho násilia v Iraku. "Bol to pokus o atentát," povedal jeho synovec Alaa pre agentúru Reuters v nemocnici, kde Tamímího po útoku prijali. "Išiel na stretnutie. K jeho autu prišlo ďalšie, z ktorého vyšla streľba," dodal synovec. Tamímího 25-ročný syn, ktorý riadil auto, je tiež zranený. "Je dobre známou osobnosťou," povedal Muájd al-Lámi, zástupca Tamímího v zväze novinárov. "Ale neviem, kto by sa ho mohol chcieť zbaviť - boli to nejakí strelci." Výbor na ochranu žurnalistov so sídlom v New Yorku nazval vojnu v Iraku najsmrtonosnejším konfliktom pre novinárov za posledné desaťročia - od roku 2003 v Iraku zahynulo 126 novinárov a 50 pomocných novinárskych pracovníkov.

Copyright © TASR 2008
Pakistan nariadil všetkým poskytovateľom internetových služieb, aby zablokovali webovú stránku YouTube, pretože obsahuje rúhavý obsah a materiál, ktorý napáda islam, informovali v nedeľu úrady. Vládna komisia sa rozhodla, že nepovolí prístup na YouTube, z dôvodu "rúhavého obsahu, videí a dokumentov", povedal vládny predstaviteľ pre agentúru AFP. Ako ďalej dodal, "stránka ostane zablokovaná až do vydania ďalšieho nariadenia". Podľa iných pakistanských predstaviteľov je príčinou, že stránka obsahuje karikatúry proroka Mohameda pôvodne uverejnené v dánskych novinách. Ich zverejnenie vtedy vyvolalo masívne protesty zo strany moslimov. Polícia údajne odhalila dokonca plánované atentáty na ich autorov.