28. 2. 2008

Totálna smršť

Totálna smršť
Verejnosť má právo na informácie. V demokratickej spoločnosti sú ich hlavnými nositeľmi médiá. Napriek tomu, že s názormi komentátorov, analytikov, či politikov čitateľ nemusí vždy súhlasiť, je v jeho záujme - a malo by to byť aj v záujme redakcie - vytvoriť čo najširší priestor na diskusiu o aktuálnych problémoch. Žiaľ, presvedčil som sa, že takýto model v slovenskom mediálnom priestore neplatí. Článok, ktorý mal za cieľ reagovať na jednostranné, často zmanipulované, skreslené a nepravdivé informácie o zámere vlády významným spôsobom urýchliť výstavbu nadradenej cestnej dopravnej infraštruktúry odmietli zverejniť dve najčítanejšie médiá, ktoré sa tvária ako MIENKOTVORNÉ. Ide o Pravdu a Sme. Z ich pohľadu bol článok "príliš politický". Pritom najpolitickejšia časť článku, podľa môjho názoru, spočívala v mene autora. Jeho autorom bol totiž minister dopravy, pôšt a telekomunikácií. Zvláštne, že za "menej politické" predstavitelia spomínaných denníkov považujú názory opozičných politikov, poslancov, politických analytikov, politológov, či zástupcov tretieho sektora. Zvláštne je aj to, že inému denníku, ktorý je zameraný predovšetkým na ekonomiku, sa tento článok ako "príliš politický" zrejme nezdal. Koniec-koncov, názor si môžete vytvoriť sami - či už v Hospodárskych novinách z 27.2. 2008 alebo na webovej stránke Ministrerstva pod sekciou Aktuality.
Ľubomír Vážny, minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR
Dňa 23. 2. 2008 bol vo večerných Televíznych novinách na STV 1 odvysielaný príspevok o návrhu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR na zmenu ustanovenia paragrafu 34 ods. 5 Zákona č.5/ 2004 Z.z. o službách zamestnanosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. MPSVR SR sa ohradzuje voči vyjadreniam pani Radičovej v spomínanom príspevku. Pravda je taká, že podľa predlohy vládneho návrhu zákona, ktorý bol predložený do NR SR, sa upravuje periodicita návštev uchádzačov o zamestnanie tak, že táto musí byť najmenej raz za mesiac. Pritom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR dáva priestor na spružnenie práce s uchádzačmi o zamestnanie a na individuálnu prácu s nimi, t.j. že v závislosti od okolností môže byť uchádzač o zamestnanie pozvaný na ÚPSVaR aj v kratších intervaloch, napríklad raz za týždeň, raz za dva týždne a podobne. Na druhej strane chceme zdôrazniť, že túto zmenu vyvolal fakt, že preukazovanie hľadania si zamestnania v doteraz stanovených lehotách nemotivovalo ani neprinútilo dlhodobo nezamestnaných uchádzačov hľadať si zamestnanie, ani neprispelo k výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti. Zároveň zbytočná administrácia zvyšovala náklady spojené s hlásením sa na úradoch práce. Predloha zákona obsahuje celý rad aj ďalších nástrojov na ofenzívne riešenie dlhodobej nezamestnanosti, ako aj motivačné prvky a nástroje na hľadanie si zamestnania. Uvítali by sme, keby osoby vyjadrujúce sa k uvedenej novele zákona, si túto starostlivo preštudovali ešte predtým, ako k nej zaujmú stanovisko v médiách.
Mgr. Barbora Petrová, mediálne oddelenie, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR
Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky (MK SR) reaguje na skreslené informácie v denníku SME, uverejnené dňa 27.2.2008 v článku – Kultúra chce stránku za milióny. Zo strany redaktorky došlo k nepochopeniu projektu, ktorý je súčasťou stratégie informatizácie kultúry a má priniesť občanom nové možnosti v získavaní informácií o kultúrnych inštitúciách a o ich aktivitách, podujatiach a zároveň má výrazne zjednodušiť systém rezervácie a nákupu vstupeniek. Primárnym cieľom internetového portálu je nový spôsob prezentácie činnosti štátnych kultúrnych inštitúcií s perspektívou zapojenia aj neštátnych kultúrnych inštitúcií a možnosť rezervácie a nákupu vstupeniek na ich podujatia. Popri tom portál umožní centrálnu evidenciu predajnosti podujatí v rezorte kultúry, možnosť detailného vyhľadávania, on-line rezervácie, platby a vytlačenie lístka, ale aj elektronické využitie kultúrnych poukazov. Tieto služby budú kompatibilné s existujúcimi webovými stránkami kultúrnych inštitúcií, z ktorých sa na portál bude možné napojiť. Okrem väčšieho komfortu a novej, modernej a komplexnej služby pre občanov toto riešenie prinesie úsporu v rezorte, keďže vďaka nemu odpadnú provízie, ktoré v súčasnosti platia niektoré inštitúcie za predaj vstupeniek prostredníctvom súkromných portálov. Zdôrazňujeme, že konečná suma tohto projektu bude výsledkom verejného obstarávania. Vzhľadom na formu medzinárodného tendra očakávame výraznú konkurenciu uchádzačov najmä v cenovej oblasti. Víťazný uchádzač v tejto sume zabezpečí komplexné softvérové, technologické i dizajnové riešenie portálu a jeho plnú užívateľskú funkčnosť.
Tlačový referát MK SR