29. 2. 2008

STV NEWS

STV NEWS
Rada Slovenskej televízie do dnešného dňa eviduje 27 obálok s prihláškami do voľby generálneho riaditeľa verejnoprávnej televízie. Ako povedal predseda Rady STV Bohumír Bobocký, očakáva, že ďalšie prihlášky už neprídu. Záujemcovia o post šéfa STV mali potrebné dokumenty v obálke predložiť do podateľne STV najneskôr v pondelok 25. februára, alebo ich najneskôr v pondelok poslať poštou. Mená kandidátov na šéfa STV sa verejnosť dozvie v stredu 5. marca, keď obálky neverejne otvorí a ich obsah skontroluje overovacia komisia Rady STV pod dohľadom notára. Podľa informácií, ktoré denník SME publikoval 26. februára za generálneho riaditeľa STV medzi inými kandidujú: bývalý riaditeľ N-Rádia Jaroslav Dóczy, moderátor a režisér v televízii, dnes manažér v agentúre SARIO Juraj Kiesel, český recesista Václav Linkov, riaditeľ nadácie AZEN Marián Ostatník, bývalý riaditeľ televízie Markíza a zástupca riaditeľky SRo Vladimír Repčík a niekdajší moderátor a redaktor Československej televízie, producent, scenárista Štefan Nižňanský.
Podľa našich informáciií svoju kandidatúru podal aj súčasný štatutár STV Jozef Mračna na popud dvoch členov Rady STV a vraj aj Jozef Heriban. Rada STV 13. februára odhlasovala, že členmi overovacej komisie, ktorá v stredu otvorí a overí obsah obálok s prihláškami, budú predseda rady Bobocký, 1. podpredseda rady Peter Malec a jej členovia Jenö Görföl a Miriam Letašiová. Komisia otvorí obálky pod dohľadom notára. Z voľby najprv vylúči všetky prihlášky, ktoré nesplnia zákonom stanovené podmienky a nebudú obsahovať všetky prílohy s výnimkou výpisu z registra trestov. Kandidátov, ktorí splnia všetky podmienky, vyzve Rada STV, aby výpis predložili do siedmich dní. Nebude sa to týkať tých, čo rade spolu s prihláškou dodali odpis alebo výpis. Po dodaní všetkých výpisov vyžrebuje komisia poradie, v akom kandidáti predstavia rade projekty riadenia a rozvoja STV a pozve ich na verejné vypočutie. Presný termín vypočutia kandidátov na šéfa STV závisí od ich počtu a času, aký si rada vyžiada na preštudovanie ich projektov. Voliť nového šéfa STV by rada mohla už v novom zložení. Na konci marca totiž nastúpia parlamentom nedávno zvolení piati členovia rady, za tých, ktorým sa skončí funkčné obdobie. Rada STV bude generálneho riaditeľa vyberať po tom, keď 11. decembra 2007 odvolala po roku a jednom dni z tejto funkcie Radima Hrehu. Na jeho zvolenie potrebuje dvojtretinovú väčšinu hlasov, v opakovanom hlasovaní druhého kola voľby stačí nadpolovičná väčšina hlasov všetkých členov rady, teda aspoň osem. Rada za štatutára STV do zvolenia nového riaditeľa schválila technického šéfa Jozefa Mračnu. Mračna už štatutárom STV v minulosti bol. S Jozefom Filom viedli STV od augusta 2002 do januára 2003, po odchode Milana Materáka a do nástupu Richarda Rybníčka. Od roku 1989 mala STV 13 šéfov, Hreha bol prvý, ktorého nevolil parlament, ale rada.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.