3. 4. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Za vraždou ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej stojí podnikateľ Boris Berezovskij, ktorý žije v exile v Londýne. Uviedol to bývalý hlavný vyšetrovateľ ruskej generálnej prokuratúry pre noviny Izvestija. Dmitrij Dovgij v rozhovore pre dnešné vydanie novín tvrdí, že vraždu kritičky prezidenta Vladimira Putina a najmä politiky Kremľa v Čečensku si objednal Berezovskij. Politkovskú zastrelili v októbri 2006 vo výťahu jej bytového domu v Moskve. Prokurátori uvádzali, že vražda pravdepodobne súvisela s jej prácou. Pritiahla tiež pozornosť zahraničia a zvýšila znepokojenie nad bezpečnosťou novinárov a kritikov Kremľa v Rusku. Putin vtedy vyhlásil, že vraždu, ku ktorej došlo v deň jeho narodenín, majú na svedomí sily snažiace sa "vytvoriť vlnu protiruských nálad vo svete". Dovgij je presvedčený, že vraždu realizoval "Boris Berezovskij prostredníctvom Chož-Achmeda Nuchajeva". Tohto unikajúceho lídra čečenskej zločineckej skupiny ruské úrady tiež obviňujú z nariadenia vraždy šéfredaktora ruskej verzie časopisu Forbes Paula Klebnikova v Moskve v roku 2004. Podľa vyšetrovateľa bola smrť Politkovskej v čase jej vraždy pre miliardára Berezovského "výhodnou". Vražda mala súvisieť s novinárkinými "článkami, ako aj s ňou osobne", pričom zámerom bolo tiež narušiť obraz Ruska. "Organizátori chceli ukázať, že tu za denného svetla môžu zabiť aj známych ľudí a že vyšetrovacie orgány zrejme nie sú schopné vyriešiť takéto zločiny," dodal Dovgij, citovaný agentúrou RIA Novosti. Berezovskij, ktorý bol v priazni Kremľa za bývalého prezidenta Borisa Jeľcina, vo vysielaní rádia Echo Moskvy tieto obvinenia odmietol. "Je to ďalší pokus odviesť vyšetrovanie od pátrania po človeku, ktorý skutočne stál za touto vraždou," povedal magnát, proti ktorému v Rusku vedú 12 vyšetrovaní z trestných činov. Rusko po vydaní zatykačov opakovane žiadalo Britániu o jeho vydanie. Ruská prokuratúra minulý týždeň oznámila, že identifikovala vraha Politkovskej, meno podozrivého však neuviedla. Po predpokladanom páchateľovi v súčasnosti pátra polícia, z účasti na vražde bolo dosiaľ obvinených dovedna deväť ľudí. Dovgij vyjadril presvedčenie, že vraha chytia už čoskoro po tom, ako sa vo väzbe ocitli všetci jeho komplici. Denník Izvestija pripomenul, že Dovgija nedávno suspendovali z funkcie postu podozrenie z prijímania úplatkov. Rozhovor sa však uskutočnil ešte predtým.

STR / AFP/Getty Images

Kuba plánuje v prvej polovici tohto roka spustiť vysielanie 24-hodinovej televíznej stanice, ktorá bude preberať väčšinu relácií od televíznych spoločností z iných krajín. Viceprezident Kubánského inštitútu pre rozhlas a televíziu (ICRT) Luis Acosta to oznámil v stredu na kongrese spisovateľov v Havane. K programovej skladbe novej stanice sa nevyjadril, uviedol však, že vysielanie bude odoberať od televíznych spoločností z približne 12 krajín. Kuba má v súčasnosti päť štátnych televíznych staníc, pričom jednu z nich, Cubavision International, je možné sledovať len prostredníctvom káblového pripojenia. Začiatkom roka začala táto stanica ako prvá na Kube vysielať 24 hodín denne. Acosta uviedol, že jeho inštitút plánuje tento rok investovať približne 15 miliónov dolárov do nového vybavenia a modernizácie kubánskej televízie. Vývoj na mediálnom poli podľa pozorovateľov naznačuje, že sa jedná o prípravu Kubáncov na reformy po polstoročí izolácie. Kubánska vláda od nástupu Raúla Castra na post prezidenta, na ktorom vo februári nahradil chorľavého brata Fidela, zavádza zmeny, ktoré umožnia Kubáncom napríklad využívanie služieb mobilných telefónnych operátorov, kúpu počítačov a elektronických zariadení zo zahraničia, či pobyt v prestížnych hoteloch, ktoré boli doteraz vyhradené iba pre vysokých štátnych predstaviteľov a turistov.

Copyright © TASR 2008 Medzinárodný olympijský výbor (MOV) dostal od čínskych organizátorov tohtoročných olympijských hier záruky, že sa postarajú o voľný prístup k internetu, zabezpečia prenos televízneho signálu bez časového sklzu, a urobia všetko pre to, aby sa zlepšila situácia so znečistením ovzdušia v pekinskom dejisku. Prísľubu sa koordinačná komisia MOV pod vedením Heina Verbruggena dočkala vo štvrtok na záverečnom stretnutí s organizačným výborom. "So zárukami vo viacerých oblastiach môžeme vyjadriť spokojnosť. Dá sa povedať, že Peking má na dosah usporiadateľskú zlatú medailu," vyhlásil Verbruggen a zopakoval postoj MOV k diskutovanej otázke porušovania ľudských práv v Číne: "Olympijské hry sa dostali do pozície, ktorá s nimi nesúvisí. Všetci si však veľmi dobre uvedomujeme, ako silno táto téma rezonuje v medzinárodnom spoločenstve."