13. 4. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Poskytovatelia internetových služieb v Indonézii obnovili prístup na portál YouTube a ďalšie webové stránky, ktoré zverejnili protiislamský film Fitna spájajúci Korán s podnecovaním násilia. Informoval o tom Isnawan, podpredseda Indonézskeho združenia poskytovateľov internetových služieb. Uviedol, že internetoví provideri budú blokovať iba linky na stránky, na ktorých je uverejnený film holandského poslanca Geerta Wildersa. Ten podfarbuje zábery z teroristických útokov z 11. septembra 2001 a ďalších útokov islamských militantov citátmi z Koránu. K odblokovaniu stránok došlo v reakcii na protesty používateľov internetu, ktorí tvrdia, že sú znevýhodnení zákazom viacerých internetových stránok vrátane YouTube, Multiply a My Space. "Nemusíme blokovať celé stránky, iba linky, vedúce k filmu. Ak film presunú na iné stránky, nájdeme ho a zablokujeme," uviedol Isnawan. V pondelok a utorok bol prístup na portály úplne zablokovaný. Wilders, líder Strany slobody, ktorá vystupuje proti prisťahovalcom a varuje pred "cunami islamizácie" krajiny, vo svojom kontroverznom krátkom filme porovnáva Korán s fašizmom a tvrdí, že kniha - podobne ako Mein Kampf - vyzýva na nenávisť a vraždenie. Moslimský svet táto jeho aktivita rozhnevala. Avizovaného zverejnenia na internete sa film dočkal 27. marca. V Indonézii, najľudnatejšej moslimskej krajine sveta a bývalej holandskej kolónii, film vyvolal vášnivé protesty veriacich. Holandská vláda sa od Wildersových názorov dištancovala a horná komora parlamentu odsúdila jeho snahy o hanobenie islamu a podnecovanie nenávisti. Správu priniesla agentúra Reuters.

Vo veľkom štýle otvorili v piatok vo Washingtone v USA nové múzeum žurnalistiky a slobody tlače - Newseum. O otvorení informoval titulok na obrovskej novinovej strane, rozvinutej na sklenej budove. "Sme presvedčení o tom, že Newseum bude ako maják slobody najmenej na sto rokov," povedal na úvod riaditeľ Charles Overby. Múzeum za 450 miliónov dolárov (zhruba 9,19 miliardy Sk) postavili medzi Kongresom a Bielym domom na ulici Pennsylvania Avenue. Súčasťou nového kultúrneho stánku je 15 divadiel, 14 veľkých galérií a dve televízne štúdiá. Denne tu prinášajú aktualizované titulné strany novín z každého štátu USA a niekoľkých ďalších krajín. Otvorenie pritiahlo stovky návštevníkov, prvý deň bol vstup bezplatný. Slobodu prejavu si priamo v múzeu chceli vyskúšať aj aktivisti proti vojne v Iraku. S protivojnovými transparentmi a sloganmi prišlo asi 30 ľudí. Informovala o tom agentúra AP.

Čínske štátne médiá pokračovali dnes v zostrovaní rétoriky proti dalajlámovi a v najnovšom komentári obvinili tibetského exilového budhistického vodcu z podnecovania násilia i z pokusu "pošpiniť pekinské olympijské hry". "Dalajláma sa v skutočnosti nikdy nevzdal nádeje na nezávislosť Tibetu a vždy sa zapájal do protičínskych politických aktivít zameraných na rozdelenie krajiny a na podkopanie štátnej jednoty, ale skrytých pod rúškom náboženstva," uvádza sa v jednom vládnom vyhlásení vydanom oficiálnou štátnou tlačovou agentúrou Sinchua. "Dalajlámova klika predstierala snahu o dialóg s čínskou centrálnou vládou, v skutočnosti však bola proti vláde. Predstierala výzvy na mier, v skutočnosti však podnecovala násilie," uvádza sa ďalej vo vládnom komentári, ktorý vyšiel ako reakcia na rezolúciu o Tibete, prijatú minulý týždeň americkou Snemovňou reprezentantov. V ďalšom komentári sa píše, že keby čínski občania mali zvoliť "najodpornejšiu osobu", na prvom mieste by sa zrejme ocitla predsedníčka Snemovne Nancy Pelosiová, pretože "nedávno žiadala nezávislosť Tibetu a vyzývala na bojkot olympijských hier". Správu priniesla Deutsche Presse-Agentur. Copyright © TASR 2008

Moderátora detskej relácie BBC SMart Mark Speighta našli dnes mŕtveho pri londýnskej stanici Paddington. Speight bol nezvestný od pondelka, tri mesiace po tom, ako zomrela vo vani jeho snúbenica Natasha Collinsová.

Zdroj : BBC