14. 4. 2008

Zomrela Helena Sýkorová

Zomrela Helena Sýkorová
Vo veku 74 rokov zomrela v nedeľu v Prahe televízna scenáristka, dramaturgička a producentka Helena Sýkorová. Sýkorová pracovala od polovice 50. rokov v Československej a neskôr v Českej televízii, v posledných rokoch ako externistka. Pôsobila vo vysielaní pre deti, neskôr sa dostala k príprave dramatických programov. Český filmový a televizny zväz Fites jej v roku 1995 udelil cenu Trilobit za dramaturgický prínos k pôvodnej televiznej tvorbe. Helena Sýkorová spolupracovala napríklad s režisérmi Karlom Kachyňom (Městem chodí Mikuláš, Kráva, Hanele), Jaromilom Jirešom (Helimadoe), Františkom Filipom (Noc pastýřů), Zdeňkom Zelenkom (Karlínská balada, Lakomec, Falešné obvinění, Rumplcimprcampr, Stín viny) ; pri posledných dvoch inscenaciách bola aj autorkou scenára.
Ako dramaturgička stála Helena Sýkorová aj pri zrode seriálu Jana Eyrová a tiež seriálového projektu Hotel Herbich režiséra Hynka Bočana. V roku 1978 bola asistentkou režiséra Ludvíka Rážu pri prepise Verneovho románu Tajemství Ocelového města.
Spolu s Karlom Škorpíkom sa ako producentka podieľala napríklad na vzniku televízneho románu Koniec velkých prázdnin, ktorý podľa scenára Pavla Kohouta a Jeleny Mašínovej nakrútil režisér Miloslav Luther.