17. 4. 2008

STV NEWS

STV NEWS
Nový generálny riaditeľ Slovenskej televízie (STV), ktorým sa v stredajšom 2. kole voľby stal Štefan Nižňanský, si dnes oficiálne prevzal menovací dekrét. Nižňanský si prevzal menovací dekrét do funkcie generálneho riaditeľa o 11:00 v sídle STV v bratislavskej Mlynskej doline. V prítomnosti ďalších členov vedenia verejnoprávnej televízie mu ho odovzdal predseda Rady STV Bohumír Bobocký. Nižňanský (53) sa generálnym riaditeľom stal na päť rokov. Zatiaľ nezverejnil mená svojich najbližších spolupracovníkov, po zvolení však nevylučoval spoluprácu so svojimi protikandidátmi - technickým riaditeľom STV Jozefom Mračnom a bývalým riaditeľom TV Markíza Vladimírom Repčíkom. Na budúci týždeň by mali byť známi minimálne zástupcovia Štefana Nižňanského. Pre agentúru SITA to povedal Bobocký s tým, že momentálne sú tieto posty neobsadené, čo nie je ideálne. Predpokladá, že mená svojich zástupcov Nižňanský predstaví Rade STV vo štvrtok 24. apríla.
Štefan Nižňanský sa stal v poradí 14. riaditeľom verejnoprávnej televízie od roku 1989. Rada STV ho v stredu 16. apríla zvolila v prvom tajnom hlasovaní 2. kola voľby potrebným minimom - desiatimi hlasmi. Zo všetkých 15 členov rady odovzdalo platný hlasovací lístok 13. Nižňanského protikandidát, štatutár a technický riaditeľ STV Jozef Mračna získal tri hlasy, bývalý riaditeľ TV Markíza Vladimír Repčík žiaden. Rada STV očakáva, že Nižňanský pripraví STV na plynulý prechod na digitálne vysielanie od roku 2012. Okrem toho by mal zvýšiť podiel programov vo verejnom záujme a oživiť pôvodnú filmovú tvorbu v STV, čo podmieňuje zaistením dostatku zdrojov. STV bola bez generálneho riaditeľa od 11. decembra 2007, kedy Rada STV odvolala presne po jednom roku a jednom dni z tohto postu Radima Hrehu.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.