5. 11. 2012

IPI NEWS

IPI NEWS






Bielorusko, Maďarsko, Turecko a Ukrajina sú znepokojujúcimi príkladmi úpadku slobody médií v Európe. Uviedol to Medzinárodný tlačový inštitút (IPI), ktorý dnes zverejnil zoznam "Europe Watch List" na základe monitorovania médií. Jeho cieľom je upozorniť na tento trend a bojovať proti nemu.
Štyri štáty sú na zozname, zverejnenom na webovej stránke IPI. Ten bude poukazovať na prípady z celého európskeho kontinentu, ktoré majú dopad na slobodu médií. Zoznam budú tvoriť správy od IPI, ktorý podporuje slobodu tlače po celom svete, a od jej pobočky SEEMO (Organizácie médií juhovýchodnej Európy), ktorá sa zaoberá otázkami slobody tlače v krajinách juhovýchodnej časti Európy. Zoznam sa bude dopĺňať o ďalšie štáty, ak bude potrebné.

V posledných rokoch sa pozorovatelia sústreďovali na časti sveta, kde bujnie cenzúra a kde žurnalistov bežne väznia, útočia na nich a zabíjajú. Európa, ktorej mnohé krajiny sú už dlho vnímané ako bašty slobody prejavu, však zažíva úpadok v otázkach slobody médií.

V Bielorusku sa podľa západných pozorovateľov konali nedávne prezidentské a parlamentné voľby v atmosfére zastrašovania novinárov. Na mnohých žurnalistov, ktorí robili reportáže z protestov po treťom znovuzvolení prezidenta Alexandra Lukašenka v decembri 2010, útočili. Novinári tam bežne zažívajú aj prenasledovanie a trestné stíhanie za kritiku vlády.

Ukrajina takisto mnohokrát porušila slobodu médií pred parlamentnými voľbami z 28. októbra. Znepokojenie vyvolala diskusia parlamentu o návrhu na znovuzavedenie kriminalizácie očierňovania. Toto opatrenie bolo minulý mesiac stiahnuté, ale pozorovatelia sa obávajú jeho opätovného predloženia. Napriek zlepšeniu po oranžovej revolúcii v roku 2004 sa sloboda médií zhoršila od zvolenia Viktora Janukovyča za prezidenta v roku 2010: zosilnel ekonomický tlak na nezávislé médiá a ich prenasledovanie. Veľké obavy stále vyvoláva beztrestnosť útokov na novinárov.

V Turecku dochádza k nárastu v počte väznených novinárov; začiatkom tohto roka ich bolo takmer 100. Krajina má tak čelné postavenie vo väznení novinárov na svete. Tento počet už klesol na 76, z nich väčšina je za mrežami pre falošné obvinenia zo šírenia propagandy teroristických organizácií. Medzi žurnalistami však prevláda atmosféra strachu a autocenzúry.

V Maďarsku zostávajú v platnosti mediálne zákony prijaté v roku 2010, ktoré stanovujú obmedzujúce podmienky pre obsah a zavádzajú vysoko centralizovaný systém regulovania pod kontrolou premiéra, najmä v prípade štátnej tlačovej agentúry, verejnoprávneho rozhlasu a televízie. Narastajú obavy, že ďalšie krajiny bývalého Východného bloku budú nasledovať príklad Maďarska pri prehodnocovaní a tvorbe vlastných mediálnych zákonov.


Copyright © TASR 2012