9. 11. 2012

PEN protestuje proti zastrašovaniu Piussi

PEN protestuje proti
zastrašovaniu Piussi


Slovenské centrum PEN, člen medzinárodnej organizácie bojujúcej za slobodu prejavu, protestuje "proti zastrašovaniu autorky Zuzany Piussi, ktorá vo svojom dokumentárnom diele Nemoc tretej moci poskytla verejnosti kritický pohľad na stav justície na Slovensku". Pre spomínaný film režisérky Piussi podala trestné oznámenie sudkyňa Helena Kožíková. "Sme presvedčení, že autorka scenára a réžie použitím úryvkov z rozhovoru so sudkyňou neporušila zákony Slovenskej republiky. Naopak, autorka sa usilovala poukázať na problémy v justícii neštandardnou audiovizuálnou formou a tým verejne nastoliť otázku zmeny v nefungujúcom súdnom systéme SR," uvádza sa v stanovisku Slovenského centra PEN. V umeleckej výpovedi podľa neho nemožno formálne postupy charakterizovať ako spôsob zámerného poškodenia súkromnej osoby, pretože išlo o verejne činnú osobu, ktorá musí akceptovať zverejňovanie svojich vlastných názorov na veci verejné. "Zároveň žiadame RTVS, aby v prípade právneho sporu účinnejšie vystupovala na obranu vecí verejných aj tak, že sa postaví za televíznych tvorcov, ktorí aj napriek rozvinutej demokratickej spoločnosti nemajú šancu slobodne tvoriť," uvádza sa ďalej v stanovisku Slovenského centra PEN.
Dokument Zuzany Piussi Nemoc tretej moci obsahuje rozhovor s bývalou členkou Súdnej rady SR a vtedajšou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I sudkyňou Helenou Kožíkovou, ktorý sa týka známej a medializovanej kauzy zosnulej sudkyne Marty Laukovej. Kožíková sa na filmovom zázname rozpráva s dcérou zosnulej sudkyne Laukovej, ktorá jej kladie otázky týkajúce sa vyjadrení sudkyne Kožíkovej na adresu sudkyne Laukovej pred jej smrťou. Sudkyňa Kožíková má na filmovom zázname cez oči čierny pruh. Po odvysielaní tohto filmu v televízii podala žalobu na RTVS za poškodenie dobrej povesti a trestné oznámenie, na základe čoho polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.