6. 11. 2012

Election media news

Election media news





Prezidentské voľby v Spojených štátoch sa blížia k svojmu finále.
Už o niekoľko hodín sa svet dozvie, kto bude ďalšie štyri roky nájomníkom Oválnej pracovne.
Voľby sa nevyhli ani jednému z najznámejších miest v USA - Springfieldu. Tentokrát však nejde o mesto v štáte Ohio, kde dokážu nešikovne zbúrať starý komín, ale o rodný kraj Homera Simpsona.
Fiktívne mestečko nezaostáva za reálnym svetom a tak musel aj Homer Simpson opäť pristúpiť k výberu novej hlavy štátu v USA.
Po dlhej úvahe nad pozitívami a negatívami oboch kandidátov sa rozhodne voliť kandidáta republikánov Mitta Romneyho. Zdôvodňuje to sklamaním z Baracka Obamu, ktorý ho podľa jeho slov oklamal.
Svoj hlas však rýchlo oľutuje, keď mu hlasovací prístroj vystaví požiadavku na zaplatenie daní. Homer sa tradične ocitne v nezávideniahodnej situácii a chce svoju voľbu stornovať. Hlasovací prístroj ho však vtiahne a premiestni na neznáme miesto do Číny, kde musí pracovať v tamojšej fabrike na americké vlajky.
po prvotnom šoku sa Homer upokojí, ale len do chvíle, kým sa vedľa neho objaví jeho sused zo Springfieldu Ned Flanders, ktorý ho neustále rozčuľuje.
Bezpečnostný technik springfieldskej jadrovej elektrárne sa preto rozhodne pre samovraždu skokom z okna, čomu však zabráni "sieť pre samovrahov". Agentúra AP zaradila toto video k desiatim najvtipnejším z tohtoročnej predvolebnej kampane v USA.
Tvorcovia kultového animovaného seriálu si znovu neodpustili satirickú narážku na prezidentské voľby. Paradoxne pred štyrmi rokmi chcel dať Homer hlas demokratickému kandidátovi Barackovi Obamovi, avšak hlasovací prístroj volil republikána Johna McCaina. Nakoniec sa však obyvatelia svetoznámeho mestečka po primárkach rozhodli poslať do boja o Biely dom Ralfa Wigguma, syna tamojšieho policajného náčelníka.



Do tohtoročnej kampane prehovorila aj ďalšia postavička zo seriálu Simpsonovci - pán Burns. Ten vo svojej vile zhodnotí šance Mitta Romneyho na víťazstvo v boji o Biely dom ako "excelentné".
"Musím povedať, že napriek dobrým číslám o počte pracovných miest, sa cítime dosť istí," hovorí pán Burns v narážke na tradičnú Romneyho kritiku smerom k Obamovi pri téme nezamestnanosť v Spojených štátoch.
Na druhej strane aj fiktívny majiteľ nukleárnej elektrárne v Springfielde priznáva, že istý faktor môže ohroziť ich triumf.
"Je tu len jedna vec, ktorá nás môže obrať o prezidentský úrad - Bohom udelený majetok Republikánskej strany," povie pán Burns. Jeho verný zamestnanec Waylon Smithers je zmätený a nevie, čo by to mohlo byť. "Tajné video o 47-percentách, Kajmanské ostrovy, bankové účty vo Švajčiarsku?" pýta sa Smithers vo videu.
"Nie, nie, nie," odpovedá pán Burns a porozpráva príbeh so starým psom, ktorý si nevie vybrať z oboch kandidátov. Ten sa zľakne ponúk Baracka Obamu aj Mitta Romneyho, rozbije okno a utečie.
Dva dni pred začiatkom amerických prezidentských volieb boli preferencie oboch kandidátov na amerického prezidenta prakticky identické. Podľa posledného prieskumu objednaného spravodajskou stanicou ABC News a denníka Washington post by za súčasného šéfa Bieleho domu Baracka Obamu hlasovalo 48-percent voličov, rovnaký počet chcelo však dať aj jeho republikánskemu rivalovi Mittovi Romneymu. Ide o takzvanú skupinu "pravdepodobných voličov", teda tých, ktorí sú rozhodnutí odovzdať svoj hlas v nasledujúcich voľbách.

© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.