4. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS


SLOVAK MEDIA NEWS






Spoločnosť Petit Press, ktorá je okrem iných titulov vydavateľom denníka SME a prevádzkovateľom portálu sme.sk, vykázala v minulom roku stratu. Podľa konsolidovanej účtovnej závierky dosiahla strata skupiny Petit Press vlani vyše 857 tis. eur, kým v roku 2010 vykázala zisk na úrovni 414,3 tis. eur. Tržby skupiny pritom medziročne klesli o 4,5 % na 27,9 mil. eur. Vyplýva to z účtovnej závierky spoločnosti Petit Press zverejnenej v Obchodnom vestníku.
Takmer celý objem tržieb skupiny pritom vygenerovala materská akciová spoločnosť Petit Press, ktorej tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb vlani dosiahli 27,3 mil. eur. V porovnaní s rokom 2010 to znamenalo pokles takmer o 6 %. Strata samotnej spoločnosti Petit Press tak vlani dosiahla 746,5 tis. eur, kým rok predtým hospodárila so ziskom na úrovni 1,3 mil. eur.
Vydavateľský dom Petit Press podľa informácií uverejnených na internetovej stránke vydáva viac ako 30 regionálnych a centrálnych titulov s týždenným predaným nákladom vyše 728 tis. výtlačkov. Okrem denníka SME do jeho portfólia patria aj Új Szó, Korzár, týždenník Vasárnap, dvojtýždenník TV Svet, regionálne týždenníky MY, sieť bezplatných novín Echo a mesačník Lišiak. Spoločnosť zamestnáva viac ako 500 pracovníkov.


Slovenská Pirátska Strana (SPS), občianske združenie, spúšťa petíciu za odobratie oprávnenia Slovenskému ochrannému zväzu autorskému pre práva k hudobným dielam (SOZA) na výkon kolektívnej správy práv podľa autorského zákona na území Slovenskej republiky. Agentúru SITA o tom informoval podpredseda občianskeho združenia SPS Peter Blaščák. Strana sa pre petíciu rozhodla v súvislosti s praktikami SOZA, ktoré už dlhšie poburujú niektorých občanov. Blaščák vysvetľuje, že i napriek nedávnej rezignácii riaditeľa ochranného zväzu Vladimíra Repčíka sa doteraz nepodarilo zabezpečiť komplexnú zmenu a transparentnosť vo výbere poplatkov. "Máme za to, že výmena riaditeľa nezabráni vzniku ďalších absurdných káuz, akých sme boli svedkami doposiaľ," dodáva. Občania môžu petíciu podporiť na internetovom odkaze http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=688476 .
Slovenská Pirátska Strana si myslí, že petícia je jediným a legitímnym spôsobom, ako naštartovať reformu ochranných zväzov a vybudovať objektívny a transparentný systém odmeňovania autorov. "Ochranný zväz neplní svoju pôvodnú funkciu, a to zastupovanie autorov pri výbere odmeny za použitie ich diel. V skutočnosti väčšina z autorov svoje odmeny nedostáva, ani nie je informovaná o tom, že SOZA za ich diela vyberá poplatky," uvádza Blaščák v tlačovej správe. Slovenská Pirátska Strana vníma ako nespravodlivý aj prístup organizácie voči menej známym kapelám. Poplatky pre SOZA sú pri organizovaní koncertov podľa občianskeho združenia vyššie ako príjem z koncertu, čo je pre organizátorov stratové a nepodporuje to rozvoj a šírenie kultúry. SOZA podľa Blaščáka vytvorila aparát, ktorý je informačne uzavretý voči verejnosti a samotným autorom. "Ochranné zväzy by mali byť transparentné nie len v otázkach svojho financovania, ale aj v otázkach prerozdeľovania odmien autorom," dodáva. Nedávne kauzy, akou bola napríklad snaha vyberať poplatky za maturitné večierky - stužkové, naznačujú podľa pirátskej strany svojvoľné vykladanie si zákona zo strany ochranného zväzu.
Riaditeľ SOZA Vladimír Repčík svoju rezignáciu oznámil 31. októbra. Spravil tak údajne z osobných dôvodov. Naposledy občania proti SOZA protestovali vo štvrtok 25. októbra pred sídlom Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Organizátori protestu s názvom "Stop SOZA! Hudbou proti výpalníkom!" sa na ministra kultúry Mareka Maďariča obrátili so žiadosťou, v ktorej okrem iného chceli, aby ministerstvo kultúry vykonalo hĺbkovú kontrolu v SOZA a vyvodilo "zodpovednosť za amorálne pokusy žiadať výpalné od detí a študentov" snahou spoplatniť stužkové slávnosti. Žiadali zvážiť odobratie licencie SOZA, vypracovanie právnej analýzy toho, kedy SOZA môže a kedy nemôže vyberať poplatky, ktorá bude pre SOZA a ďalšie inštitúcie kolektívnej správy autorských práv záväzná. Sporom organizátorov kultúrnych podujatí s organizáciami kolektívnej správy autorských práv má zabrániť malá novela autorského zákona, ktorá začne platiť po podpísaním prezidentom od 1. decembra. Novelu od poslancov Národnej rady SR za stranu Smer-SD Dušana Jarjabka, Jána Senka, Štefana Gašparoviča, Petra Náhlika, Viery Mazúrovej, Miroslava Číža a Petra Fitza v pondelok 29. októbra schválil parlament. Poslanci ňou zmenili jeden z paragrafov v súčasnosti platného autorského zákona. Novela má zamedziť vzniku absurdných prípadov, aké sa napríklad stali medzi SOZA a obcami Pohorelá či Heľpa.
Peter Blaščák kandidoval v parlamentných voľbách za stranu OĽaNO ako nezávislý. Ako povedal pre agentúru SITA, s touto iniciatívou a spustením petície nemá parlamentná strana nič spoločné a celú aktivitu vyvíja iba občianske združenie Slovenská Pirátska Strana. Blaščák priznáva, že "by bol rád, ak by sa týmto problémom zaoberala aj strana OĽaNO.


© 2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Vydávanie mestských novín Gemerské zvesti v Rimavskej Sobote pokračuje. Poslanci mestského zastupiteľstva v septembri hlasovali za ich zachovanie len do konca októbra. Primátor Jozef Šimko však rozhodnutie nepodpísal a poslanci nestihli 60 dňovú lehotu na opätovné hlasovanie. Podľa Šimka by totiž zrušenie Gemerských zvestí ohrozilo aj chránenú dielňu pri mestskej polícii.
Na vydávanie mestských novín Gemerské zvesti a Gömöri Hírlap chýbajú samospráve v Rimavskej Sobote naplánované peniaze v rozpočte. Pôvodné uznesenie poslancov o zrušení novín primátor nepodpísal. Na októbrovom zastupiteľstve návrh na opätovné hlasovanie zastupiteľstvo stiahlo. Na najbližšom rokovaní sa stretnú 13. novembra, čo už bude viac ako 60 dní od pôvodného hlasovania. "Uznesenie sa po tejto lehote stáva neplatné, poslanci moje vetovanie neprelomili," skonštatoval Šimko.
Na vydávanie mestských novín v súčasnej podobe nemá podľa poslancov s súčasnosti mesto peniaze. Samospráva ich využíva aj na uverejňovanie dôležitých oznamov, ktorých publikovanie vyplýva samospráve zo zákona. Magistrát tak má náklady na mzdy troch redaktorov. "Okrem ich prepustenia by sme týmto krokom zlikvidovali ďalších päť pracovných miest zdravotne postihnutých ľudí. Mesto má zriadenú chránenú dielňu pri mestskej polícii. Pätica zdravotne postihnutých nám sleduje monitory mestských kamier. Mzdy týchto ľudí platí Úrad práce. Podmienkou pre zachovanie dielne je, že mesto počas jej existencie nesmie prepúšťať. Keď prepustíme troch redaktorov, budeme musieť buď platiť piatich ľudí, alebo prídu o prácu aj oni," dodal primátor Rimavskej Soboty.


Copyright © TASR 2012