6. 11. 2012

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Viac ako 11-tisíc ľudí na internete a ďalší písomne podľa poslanca NR SR Branislava Škripeka (OĽaNO) podporilo jeho petíciu za ochranu mravnosti mládeže a detí, ktorú chce ochrániť aj zmenou zákona. Parlament bude o nej rokovať tento týždeň. „Desiatky tisíc ľudí sa cítia úplne bezmocných voči mašinérii. Je to obor, ktorý produkuje na báze erotiky biznis. Z môjho pohľadu na morálku to nie je v poriadku. Myslím si, že to nie je potrebný biznis,“ povedal Škripek pre agentúru SITA. Podľa neho naša demokracia sa zvrhla na svojvôľu a presadzovanie ega, na vytrieskavanie peňazí zo všetkého najnemožnejšieho. „Tak dochádza k bezduchostiam a ponižujúcim hlúpostiam, čo sa prejavilo vo vysielaniach našich komerčných televízií a aj v našich komerčných tlačovinách,“ uviedol.

Podľa Škripeka ak silná časť mienkotvorných médií produkuje stále menej mravné výtvory, to reálne dopadá na kvalitu vývoja mladých ľudí. „V konečnom štádiu aj na dospelých, pretože nezmyselné publikovanie zobrazovania sexuality vplýva negatívne aj na dospelých. Minimálne tým, že všadeprítomné zobrazovania nahoty a sexuality, bilbordy, internet, tlačoviny, kde-kade vystavené obrázky, plagáty, čokoľvek, reálne vybíja sexuálny náboj, ktorý má byť rezervovaný pre určité obdobie. Predsa na obed sa sexuálne správať, to nie je obdobie, kedy sa chceme sexuálne prejavovať. Toto je rezervované pre večer, pre voľný čas, pre víkend, pre posteľ. S tým je predsa spojený aj prejav lásky, ktorého cieľom je plodnosť,“ vyhlásil.

Veľká časť ľudí siaha podľa poslanca po najbližšom časopise, novinách. Rozhoduje pritom cena a forma podania. „Naše najmasovejšie denníky formu podania vymysleli dobre. Nehovorím, že kvalitne, ale tvrdím, že dobre. Komerčne dobre. Podávajú krátke správy, rýchle správy zo všemožných oblastí života. Dajú tam pár zaujímavých pikošiek a ponúkajú to lacno. Tento formát pri príliš rýchlom spôsobe života aký tu máme, ktorý sa týka všetkých vrstiev spoločnosti, aj všetkých povolaní, je vyhovujúci, veľmi ľahko stráviteľný,“ upozornil poslanec. Výsledkom potom je, že denníky sú kupované, čo zvyšuje náklad a tým pádom sa stávajú mienkotvorné. „To, že oni tam dávajú taký spôsob zobrazovania ľudského tela, ktorý reálne ponižuje ľudskú dôstojnosť a má vzhľadom na svoju rozšírenosť veľmi negatívny dopad na deti a mládež, to sú vedľajšie fakty,“ zdôraznil. Podľa neho tu nejde o dopyt, pretože dopyt by znamenal, že majú na stole listy, v ktorých ľudia žiadajú, aby niečo uverejňovali, pretože to chcú vidieť.

Poslanec NR SR Branislav Škripek v septembri predložil do parlamentu novelu zákona o ochrane mravnosti detí a mládeže. Podľa neho v našej krajine dlhodobo dochádza k hrubému zaobchádzaniu s mediálnym priestorom, čo má dopad na prostredie, v ktorom žijeme. „Sme bezbreho zaplavovaní poškodzujúcim a zlým zobrazovaním ľudskej nahoty. Je to dehonestovanie pohľadu na ženu, často propagovaním perverzity. Dochádza k vyprázdňovaniu pohľadu na ľudskú intimitu,“ vyhlásil. Škripek chce, aby v dennej tlači a v pravidelných periodikách, ktoré nie sú označené ako pornografické, sa takéto zobrazenia ľudského tela nemohli vyskytovať a aby nedochádzalo k obscénnemu neúctivému zobrazovaniu ľudského tela.


©2012, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.