4. 11. 2012

Reakcia na článok v denníku Hospodárske noviny

Reakcia na článok v denníku
Hospodárske noviny





Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR upozorňuje, že včerajší článok denníka Hospodárske noviny "Čaplovič oživil Planétu vedomostí. Školy ju nechcú" dáva nepravdivo do súvisu plánované aktivity v oblasti digitalizácie učebných materiálov (Národný projekt č. OPV/K/NP/2012-9 Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety) s projektom Planéta vedomostí. "Považujeme za nešťastné, ak médiá podsúvajú skreslené a nepravdivé informácie," dodáva hovorca/minister.

Označenie z článku Tomáša Nejedlého ako "Planéta vedomostí môže vyjsť napokon na 28 miliónov eur", je preto nesprávne a nepravdivé. Národný projekt, ktorý HN nesprávne spojili s Planétou vedomostí, je v štádiu prípravy a pôjde o projekt digitalizácie vzdelávacích materiálov. V rámci neho by sa mali digitalizovať učebné materiály pre 12 predmetov. "Značná časť z takmer 28 mil. EUR pôjde na odmeny pre učiteľov, keďže významnú časť obsahu budú vytvárať práve oni, a je v nemalej miere určený aj pre žiakov, ktorí prostredníctvom tohto projektu získavajú učebnú pomôcku, ktorá ich vedie k samostatnému mysleniu a spracovávaniu úloh z jednotlivých predmetov," dodáva rezortný minister. Národný projekt, financovaný z eurofondov, pripravuje Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ), ktorý bude realizovať aj verejné obstarávanie.

Ministerstvo školstva preto považuje spájanie Národného projektu s Planétou vedomostí za zavádzanie odbornej, aj laickej verejnosti. Projekt Planéty vedomostí nové vedenie ministerstva vyhodnocuje, keďže ho zdedilo po svojom predchodcovi, bývalom ministrovi Eugenovi Jurzycovi (SDKÚ-DS). Ten ho obstarával a následne protiprávne ukončil, v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, čo potvrdil Úrad pre verejné obstarávanie po následne vykonanej kontrole. Rezort školstva práve pod vedením E. Jurzycu nedokázal rozhýbať digitalizáciu školstva, ani spustiť čerpanie eurofondov vyčlenených v programovacom období 2007-2013, a to nielen na túto oblasť.

V posledných mesiacoch sa uskutočňuje podrobná analýza obsahu Planéty vedomostí. Zúčastňujú sa nej desiatky pedagógov z praxe a viacerí poprední univerzitní pedagógovia a autori učebníc. Aktuálne používajú Planétu vedomostí stovky škôl po celom území Slovenskej republiky. Ich pozitívne skúsenosti a záujem registruje aj ministerstvo. Potvrdilo sa to aj počas stretnutí ministra s Asociáciou riaditeľov štátnych gymnázií a Združením samosprávnych škôl Slovenska. "Aj na základe mnohých listov a osobných stretnutí s učiteľmi je zrejmé, že na školách je o digitálne učivo veľký záujem," uviedol minister.

Školský rezort chce konečne posúdiť projekt Planéty vedomostí komplexne. "Je nesporné, že tu máme pozitívne názory expertov, združení, stoviek škôl a učiteľov, ktoré Planétu vedomostí testovali alebo využívali a využívajú dodnes" dodáva minister.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu preto vyzýva odbornú, laickú verejnosť a médiá, aby diskusiu o smerovaní digitalizácie školstva viedli v rovine faktov a nie skresľovania informácií. "Chápeme a rešpektujeme kontrolnú funkciu médií aj jednotlivcov. Rovnako však nemôžeme ignorovať rozhodnutia ÚVO, spätnú väzbu od reprezentatívnych zväzov a stoviek škôl," dodáva minister. Digitalizácia školstva je pritom proces, ktorý je pre slovenské školstvo nevyhnutný.



TASR informoval hovorca MŠVVŠ SR Michal Kaliňák.