5. 11. 2012

Výzva Slovenskej filmovej a televíznej akadémie predstaviteľom súdnej, výkonnej a zákonodarnej moci v súvislosti s trestným stíhaním režisérky Zuzany Puissi

Výzva Slovenskej filmovej a televíznej akadémie predstaviteľom súdnej, výkonnej a zákonodarnej moci v súvislosti s trestným stíhaním režisérky Zuzany Puissi  


 Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Jej cieľom je aktívne napomáhať rozvoju duchovných hodnôt, podieľať sa na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať rôznorodé kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí. Vystupuje na ochranu slobodnej umeleckej tvorby a na ochranu záujmov jej tvorcov.

Predstaviteľov SFTA znepokojila informácia, že voči režisérke Zuzane Piussi vedie policajné oddelenie v Trenčianskych Tepliciach trestné stíhanie za použitie skrytej kamery vo filme o situácii v slovenskom súdnictve „Nemoc tretej moci".

SFTA rešpektuje základné ústavné rozdelenie moci v Slovenskej republike medzi tri na sebe nezávislé piliere – súdnu moc, výkonnú moc a moc zákonodárnu. SFTA si zároveň uvedomuje, že umelci a novinári sú i pri svojej práci povinní rešpektovať ústavu a zákony tohto štátu.

Na druhej strane SFTA považuje každý politický, mocenský či ideologický vplyv na kultúru za neprípustný. Ústava Slovenskej republiky zaručuje slobodu prejavu a právo na informácie. Rovnako ako slobodu umeleckej tvorby.

Podanie trestného oznámenia na Zuzanu Piussi zo strany predstaviteľky súdnej moci je zjavným mocenským zastrašovaním a vedenie trestného stíhania samotného je v tomto prípade neopodstatnené. Film je jednoznačne umeleckým dielom, ktorý ako dokument plní aj spravodajskú funkciu. Obidva tieto aspekty sú podľa občianskeho zákonníka dôvodom, prečo na vznik záznamu, ktorý je predmetom konanie sudkyne, nebol potrebný jej súhlas.

V prípade verejne činnej osoby, ktorou sudkyňa Kožíková ako členka najvyššieho orgánu súdnictva, Súdnej rady, jednoznačne bola, je právo verejnosti na informácie o jej činnosti vo funkciách v demokratickej spoločnosti nespochybniteľné. Záznam rozhovoru vo filme sa týkal činnosti sudkyne Kožíkovej ako predsedníčky Okresného súdu Bratislava I. a ako členky Súdnej rady a nie jej rozhodovacej činnosti v konkrétnych sporoch. Netýkal sa zároveň ani jej súkromia.

Mocenské zastrašovanie a bránenie slobode prejavu a umeleckej tvorby je typickým prejavom totality. SFTA žiada preto najvyšších predstaviteľov slovenskej súdnej, výkonnej i zákonodarnej moci, aby si uvedomili svoju zodpovednosť, ktorá je s ich mocou spojená a aby verejne deklarovali svoje odhodlanie brániť slobodu prejavu a slobodu umeleckej tvorby všetkými zákonnými prostriedkami. Súdne stíhanie Zuzany Piussi nespochybňuje len právo novinárov a umelcov reflektovať stav slovenskej spoločnosti. Jej stíhanie spochybňuje základné ústavné princípy, na ktorých je postavená i vaša moc.

V Bratislave, 5. 11. 2012

prezídium SFTA: Emília Vášáryová, prezidentka SFTA, členovia: Peter Dubecký, Marek Leščák, Ján Meliš, Zuzana Mistríková, Juraj Nvota, Ján Oparty, Stanislav Párnický a Matyás Prikler