21. 4. 2018

Zomrel Pavel Šrut

Zomrel Pavel Šrut


Včera večer zomrel básnik, autor knižiek pre deti, textár a prekladateľ Pavel Šrut, bolo mu 78 rokov.
Šrut bol nositeľom prestížnej Ceny Jaroslava Seiferta, Ceny Karla Čapka udeľované slovenským PEN klubom, Štátnej ceny za literatúru a preklad a ceny Magnesia litera za prvý diel populárnej knižky pre deti Lichožrouti.
Pre diela Pavla Šruta je typická hravosť, ľahkosť, humor a jazyková vynaliezavosť. Preslávil najmä ako básnik a autor knižiek pre deti, písal ale aj fejtóny a poviedky, prekladal z angličtiny a španielčiny. Širokú popularitu mu vyniesli jeho piesňové texty, ktoré sa stali hitmi repertoáru napríklad Petra Skoumala, Luboša Pospíšila, Michala Prokopa či Vladimíra Mišíka. Šrut je podpísaný napríklad pod legendárny piesní Kolej Yesterday, ktorá vznikla z jeho spolupráce s Michalom Prokopom a kapelou Framus 5.
Rodák z Prahy Šrut po maturite absolvoval kurz na Hospodárske škole pre zahraničný obchod. Potom pracoval v podniku zahraničného obchodu Ferromet a potom ako rekvizitár Filmových štúdiách Barrandov. V prvej polovici 60. rokov študoval anglistiku a hispanistiku na FF UK, potom bol niekoľko rokov redaktorom v nakladateľstve Naše vojsko a od roku 1971 pôsobil na voľnej nohe. Od roku 1997 pracoval v rozhlasovej stanici Vltava.
Prvá zbierka veršov Noc plná krídel mu vyšla roku 1964, krátko nato nasledovali Prehlásky (1967) a Červotočivé svetlo (1969). V 70. a 80. rokoch najmä prekladal, oi. Roberta Gravesa, John Updika či Dylana Thomasa, a venoval sa tvorbe pre deti. Písal aj verše do maľovaniek a leporel či detských časopisov Štvorlístok, Slniečko a Materina dúška (tiež pod pseudonymom Petr Karmín).
Napísal niekoľko desiatok knižiek pre deti. Z poslednej doby je asi najznámejší trilógie Lichožrouti, za ktorej prvý diel v roku 2009 dostal Cenu Magnesia Litera. Šrut v tejto pôvabne hrôzostrašné aj veselé knižke nielen deťom konečne vysvetlil, prečo a ako sa doma strácajú ponožky.
Pavol Šrut bol tiež nositeľom Ceny Jaroslava Seiferta (2000), a to za básnickej knihy Zlá milá a Brožované básne, a niekoľkokrát dostal aj ocenenie v súťaži detských kníh Zlatá stuha. V roku 2010 prevzal Cenu Medzinárodnej asociácie divadiel pre deti a mládež (ASSITEJ), keďže podľa jeho kníh vznikla rada inscenácií pre deti. V roku 2012 mu český PEN klub udelil za mnohostranné celoživotné dielo Cenu Karla Čapka.

Copyright © ČTK 2018