15. 4. 2018

Zomrel Vittorio Taviani

Zomrel Vittorio Taviani

Vo veku 88 rokov zomrel známy taliansky filmár Vittorio Taviani. Podľa informácií jeho dcéry skonal po dlhej chorobe a jeho pozostatky spopolnia na súkromnej poslednej rozlúčke.
Vittorio Taviani sa spolu s bratom Paolom stali v Taliansku známymi v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a svoj najnovší film predstavili v roku 2017. Vittorio, ktorý sa narodil 20. septembra 1929 v San Miniato, začal pôvodne študovať právo na univerzite v Pise, no štúdium zanechal, keď ho zaujal film.
Svoj prvý celovečerný film, drámu Un uomo da bruciare, bratia Tavianiovci predstavili v roku 1962. V roku 1977 si vyslúžili Zlatú palmu v Cannes za drámu Padre Padrone a v roku 2012 si na konto pripísali aj Zlatého medveďa z Berlinale za dokudrámu Cézar musí zomrieť. V roku 1986 im tiež udelili Zlatého leva za celoživotné dielo na festivale v Benátkach.

2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.