17. 10. 2018

Jeden svet 2018 pozná víťazov

Jeden svet 2018 pozná víťazov

Na záverečnom ceremoniáli boli vyhlásené ocenenia súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva.
Cena Jedného sveta 2018 putuje filmu Až přijde válka českého režiséra Jana Geberta, ktorý si osobne prebral hlavnú cenu. Jeho dokument zobrazuje 18-ročného Petra, ktorý sa na prvý pohľad nijako neodlišuje od rovesníkov. Pred niekoľkými rokmi však založil organizáciu Slovenskí branci a jeho intenzívnym vojenským výcvikom uprostred slovenských lesov prešlo vyše dvesto mladých mužov. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú jeho autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy ako politik.
Film o znepokojivom vzostupe nacionalizmu na Slovensku a o fungovaní moci zaujal medzinárodnú porotu v zložení: slovenská režisérka a producentka Iveta Grófová, britský režisér a producent Mike Chamberlain, ktorý tvorí pre medzinárodné stanice ako BBC, Arte či HBO, a český režisér a pedagóg Václav Kadrnka.
„Sila toho filmu tkvie v drobnostiach. Kombinácia dôsledných pozorovaní sa v žiadnom prípade nestáva manipulatívna. Film sa začína obrazom, akoby sa deti hrali na vojakov v lese. Je v tom akási nevinnosť a naivita. Až postupne sa zjavuje zlovestná povaha celej“ hry“. Téma nacionalizmu sa stáva zrejmou ako hlavná téma, ale v žiadnej chvíli režisér diváka neusmerňuje, čo si má myslieť. Toto dôsledné a pravdivé riešenie toho, čo vidíme na plátne, je veľkolepým úspechom tohto filmu,” zdôvodnila porota.
Zvláštne uznanie získal dokument Hranice práce režisérky Apoleny Rychlíkovej. Sleduje investigatívnu novinárku Sašu Uhlovú, ktorá sa na pol roka zamestnala v najhoršie platených zamestnaniach, aby opísala a skrytou kamerou ukázala, aké sú priam „otrocké“ pracovné podmienky v súčasnom Česku.
Cenu divákov si pripísal austrálsky film Azúrová režisérky Kariny Holden. Snímka nie je iba správou o alarmujúcom stave oceánov a nášho životného prostredia, ale zachytáva aj inšpiratívne príbehy osobností, ktoré sa rozhodli stať aktívnymi ochrancami.
Za 6 dní uviedol Jeden svet 2018 v Bratislave spolu 94 projekcií 67 domácich i zahraničných filmov. Ďalších 29 projekcií pre školy, ktoré navštívilo vyše 2500 žiakov, sa uskutočnilo v rámci sekcie Jeden svet deťom.
Na festivalovú pôdu zavítalo vyše 60 hostí – režisérov, producentov, aktivistov, spisovateľov, historikov, sociológov, enviromentalistov či reportérov z Európy aj z USA. Diváci mohli priamo s tvorcami diskutovať po 20 filmoch a čakalo na nich aj 20 podujatí sprievodného programu – diskusií s odborníkmi, masterclass, prednášok aj stand-up šou – od tém vraždy Jána Kuciaka, cez život Rómov na Slovensku, osud Olega Sencova vo väzení, utečencov v gréckych táboroch až po otázky pedofílie, anorexie či ochrany životného prostredia.
Spolu podujatia Jedného sveta 2018 v Bratislave navštívilo 10-tisíc návštevníkov.
Tematicky festival, tak ako každý rok, reagoval na aktuálne dianie a provokatívna téma SHUT UP! mala za cieľ upozorňovať na hlas tých, ktorých chcú „mocní“ umlčať a vyzývať, aby sme neostali ticho. Jeden svet tento rok organizátori venovali spomienke na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a archeologičku Martinu Kušnírovú. A práve na jeho pôde si diváci mohli po prvýkrát pozrieť aj nový krátky film Osudy slobody režiséra Jakuba Šuvadu, ktorý je venovaný Jánovi Kuciakovi.
Ako otváraciu snímku si organizátori symbolicky zvolili Proces: Ruský stát vs. Oleg Sencov, ktorú v Bratislave osobne uviedol režisér Askoľd Kurov.
„Headlinerom“ medzi hosťami bol bez pochýb jeden z najrenomovanejších súčasných historikov, svetoznámy spisovateľ a profesor na prestížnej americkej Yaleovej univerzite, špecialista na dejiny strednej a východnej Európy Timothy Snyder. V pondelok 15. októbra vystúpil pred takmer 700 členným publikom v preplnenej Aule Univerzity Komenského vo verejnej diskusii s názvom Cena slobody s Martinom M. Šimečkom.
Práve téma ochrany slobody v jej rôznych formách a podobách bola nosnou pre tohtoročný Jeden svet. Od slobody vnútornej a osobnej až po celospoločenskú a politickú.
„Prežili sme 6 intenzívnych festivalových dní. Prakticky od rána do noci sa premietali filmy, počúvali a pozerali diskusie. Ľudia sa zapájali, debatovali, uvažovali. Verím, že náš program silno zarezonovalo v každom jednom návštevníkovi,“ povedala na záver riaditeľka festivalu Diana Fabiánová. „Už uvažujem nad pokračovaním filmárskych osvetových činností festivalu, ktoré by prebiehali počas celého roka. Impulzy na zintenzívnenie aktivít vychádzali priamo od divákov, z čoho sa nesmierne teším,“ dodala.
Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet pokračuje až do 18. októbra v Košiciach, následne poputuje do dvadsiatky slovenských miest.
Hlavným organizátorom festivalu Jeden svet je organizácia Človek v ohrození.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.