17. 10. 2018

Rada RTVS sa bude zaoberať situáciou v spravodajstve

Rada RTVS sa bude zaoberať 
situáciou v spravodajstve

Rada Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa bude zaoberať situáciou v rozhlasovom spravodajstve na najbližšom rokovaní, teda začiatkom novembra. Ako dnes pre agentúru SITA povedal predseda Rady RTVS Igor Gallo, rada ako orgán dohľadu plní svoje povinnosti v zmysle mandátu, ktorý jej dáva zákon o RTVS, a to „bez ohľadu na to, či ju k tomu budú vyzývať politici, alebo nebudú“. Gallo už požiadal vedenie RTVS o vyjadrenie k situácii v spravodajstve. Aktuálne prijaté opatrenia si podľa neho mimoriadne zasadnutie rady nevyžadujú. „Špekulovať v tejto chvíli o tom, či bol porušený zákon o RTVS sa mi zdá byť nenáležité,“ dodal pre SITA Gallo. Reagoval tak na utorkové rokovanie Výboru NR SR pre kultúru a médiá, na ktorom sa trojica opozičných poslankýň Natália Milanová (OĽaNO), Renáta Kaščáková (SaS) a Viera Dubačová (nezaradená poslankyňa) neúspešne pokúsila o prijatie uznesenia výboru k situácii v rozhlasovom spravodajstve RTVS a o iniciovanie poslaneckého prieskumu v RTVS.

V uznesení poslankyne žiadali, aby výbor konštatoval porušenie zákona zo strany vedenia rozhlasového spravodajstva vo veci vydaného interného nariadenia obmedzujúceho slobodu práce redaktorov. Ďalej chceli, aby výbor zaviazal Radu RTVS, aby sa situáciou zaoberala, využila svoje kompetencie dozorného orgánu a upozornila riaditeľa na nedodržiavanie zákona o RTVS. V závere uznesenia, o ktorom výbor nerokoval v riadnom programe, iba o ňom diskutoval v bode rôzne, chceli, aby Rada RTVS zaviazala riaditeľa RTVS, aby výboru do 30 dní predložil opatrenia, ktoré prijal na zabezpečenie objektívnosti a vyváženosti spravodajstva v duchu zákona o RTVS. Situáciu mal preveriť aj poslanecký prieskum, ktorý poslankyne navrhli, no výbor ho neodobril.

Milanová, Kaščáková a Dubačová po výbore avizovali, že sa plánujú obrátiť na Radu RTVS. Opakovane zdôrazňujú, že verejnoprávne spravodajstvo si platia všetci koncesionári. „My budeme iniciovať komunikáciu s Radou RTVS priamo, budeme im klásť priame otázky, ako tu situáciu plánujú ďalej riešiť a ako chcú vymyslieť kontrolný mechanizmus na to, aby sa v budúcnosti nezopakovala,“ objasnila pre agentúru SITA po rokovaní výboru v utorok 16. októbra Natália Milanová. Rovnako aj koaliční poslanci výboru sa počas rokovania zhodli na tom, že konať by v prvom rade mala Rada RTVS, ako kompetentný orgán dohľadu.

Podpredsedníčka parlamentného mediálneho výboru Natália Milanová (OĽaNO) a jeho dve členky, tímlíderka SaS pre kultúru Renáta Kaščáková a Viera Dubačová (nezaradená poslankyňa) chceli prijať uznesenie a schváliť konanie poslaneckého prieskumu v reakcii na minulotýždňové medializované informácie o dianí v rozhlasovom spravodajstve RTVS. Podľa nich Petra Stano Maťašovská ešte ako šéfka rozhlasového spravodajstva RTVS redaktorom zaslala interný dokument, v ktorom žiada, aby neboli zaraďované správy o návrhoch zákonov a noviel, ktoré na rokovanie parlamentu predkladajú opoziční poslanci. Vedúca Odboru rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky Maťašovská v pondelok 15. októbra rezignovala. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník jej rezignáciu prijal. Vedením rozhlasového spravodajstva a aktuálnej publicistiky bol dočasne poverený šéf spravodajstva a publicistiky celého RTVS Vahram Chuguryan a dennú operatívu má na starosti Oto Görner.

RTVS nesúhlasí s interpretáciou zverejneného materiálu, „ktorá je vytrhnutá z kontextu a nezodpovedá realite prípravy a obsahu spravodajstva Slovenského rozhlasu“. Tvrdí, že sa venujú „každej relevantnej spoločenskej a politickej téme a pravidelne poskytuje priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným stranám bez rozdielu“. Podľa stanoviska RTVS sa „materiál týka len formátu vysielania krátkych agentúrnych správ, ktoré majú špecifický charakter a SRo ich vysiela na oveľa kratšej ploche ako ostatné spravodajské a publicistické relácie.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.