15. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sýrska štátna televízia obnovila v nedeľu prvýkrát po siedmich rokoch vysielanie v meste Dajr az-Zaur a jeho okolí na východe krajiny, informovala v pondelok agentúra AP.
Televízia al-Ichbaríja uviedla, že jej technici nainštalovali vysielače pre prenos programu štátnej televízie i rozhlasu. Ide o najnovšiu snahu sýrskej vlády o obnovenie normálneho života v oblastiach, kde armáda po vytlačení ozbrojených skupín získala opätovne kontrolu.
Sýrske vládne sily znovu ovládli Dajr az-Zaur po tom, čo z neho vlani vyhnali militantov teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Rovnomenná sýrska provincia Dajr az-Zaur je bohatá na ropu a od začiatku vojny v roku 2011 bola dejiskom bojov medzi vládnymi silami a povstalcami.
Podľa vyjadrení miestnych obyvateľov bolo vysielanie sýrskej štátnej televízie a rozhlasu obnovené vo vládou ovládaných oblastiach západne od rieky Eufrat.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a saudskoarabský kráľ Salmán spolu v nedeľu prvýkrát telefonicky hovorili o prípade zmiznutého saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a jeho vyšetrovaní. S odvolaním sa na zdroj z prostredia tureckého prezidenta o tom informovala agentúra Reuters.
Obaja lídri označili za dôležité zriadiť spoločnú pracovnú skupinu, ktorá bude súčasťou vyšetrovania tohto prípadu.
Výzvu na transparentné vyšetrenie zmiznutia kritika saudskoarabského režimu a odhalenie pravdy okolo toho, čo sa stalo, vyjadril v nedeľu aj Egypt. Zdôraznil, aby sa tento prípad nezneužil na politické vykorisťovanie Rijádu.
Ministerstvo zahraničných vecí v Káhire dodalo, že vývoj celého prípadu dôkladne sleduje a Rijád v jeho snahe vyriešiť situáciu podporuje.
Saudská Arábia sa v súvislosti so zmiznutím Chášukdžího v nedeľu ohradila voči akýmkoľvek hrozbám ekonomickými sankciami či politickému nátlaku. Reagovala na slová amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pohrozil Rijádu prísnym trestom.
Vo vyhlásení, ktoré v nedeľu zverejnila saudskoarabská štátna tlačová agentúra (SPA), úrady varovali, že kráľovstvo bude reagovať na akékoľvek kroky.
Chášukdží žil v USA a patril ku kritikom saudskoarabskej vlády. Zmizol takmer pred dvoma týždňami, keď vošiel do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Turecké úrady sa obávajú, že bol zabitý a rozštvrtený. Saudská Arábia obvinenia odmieta, neponúkla však dôkazy o tom, že by novinár konzulát opustil.

Dva týždne po zmiznutí saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího sa v pondelok uskutoční "inšpekcia" priestorov konzulátu Saudskej Arábie v tureckom Istanbule. S odvolaním sa na turecké ministerstvo zahraničných vecí o tom informovala agentúra AP.
Práve pri vstupe do budovy saudskoarabského konzulátu bol Chášukdží 2. októbra videný naposledy. Prišiel si tam vyzdvihnúť dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou, z budovy však už nevyšiel a v súčasnosti je nezvestný.
Nemenované zdroje tureckého rezortu diplomacie pre AP uviedli, že prehliadku priestorov konzulátu vykonajú tureckí a saudskoarabskí predstavitelia v pondelok v podvečerných hodinách.
Turecké úrady sa obávajú, že Chášukdžího, ktorý pre americké noviny The Washington Post písal kritické články o saudskoarabskom korunnom princovi Muhammadovi bin Salmánovi, mohli dať zavraždiť saudskoarabskí predstavitelia.
Objavili sa aj podozrenia, že telo Chášukdžího po vražde rozrezali. Saudská Arábia nazvala podozrenia o svojom zapojení do prípadu zmiznutia novinára za "nepodložené", doposiaľ však nepodala vysvetlenie, ako Chášukdží zmizol počas návštevy konzulátu, kým na neho pred budovou čakala jeho snúbenica.

Copyright © TASR 2018



Akčný seriál Iron Fist (2017 - 2018) skončil druhou sezónou, ktorú sprístupnili začiatkom septembra. V spoločnom stanovisku to oznámili spoločnosti Netflix a Marvel. "Marvel’s Iron Fist sa nevráti na Netflix treťou sezónou. Všetci v Marvel Television a Netflixe sme naň hrdí a ďakujeme za tvrdú prácu nášmu úžasnému hereckému obsadeniu, štábu a tiež tvorcom," uviedli a zároveň sa poďakovali divákom, ktorí si pozreli dve sezóny Iron Fista. "Zatiaľ čo seriál na Netflixe skončil, nesmrteľný Iron Fist bude žiť ďalej,” uzavreli.
Iron Fist rozpráva príbeh miliardára Dannyho Randa, ktorý sa po rokoch, keď bol nezvestný, vracia do New Yorku a s pomocou mystickej sily železnej päste bojuje proti korupcii a zločinu. Hlavného hrdinu stvárnil Finn Jones a v ďalších úlohách sa predstavili napríklad Jessica Henwick, Jessica Stroup, Tom Pelphrey, Sacha Dhawan, David Wenham, Alice Eve, Wai Ching Ho alebo Ramon Rodriguez. Hlavným tvorcom a výkonným producentom bol Scott Buck. Druhú sezónu, ktorá mala desať epizód, Netflix sprístupnil 7. septembra.
Spoločnosť Netflix má na konte aj ďalších päť seriálových adaptácií príbehov z dielne Marvel Comics - Daredevil (2015), Jessica Jones (2015), Luke Cage (2016), Punisher (2017) a The Defenders (2017).


Čínske úrady na päť dní zadržali internetovú celebritu Jang Kchaj-li za "urážku" čínskej štátnej hymny. Tej sa podľa nich dopustila, keď 7. októbra počas svojho živého vysielania na službe Huya spievala hymnu a mávala pri tom rukami ako dirigent, informuje spravodajský portál BBC. Dvadsaťročná Jang, ktorá je známa aj ako Li Ke, sa za svoje konanie verejne ospravedlnila. Na sieti Weibo sa vyjadrila, že sa "hanbí" za "hlúpu chybu", ktorú urobila, a skončí s vysielaním naživo.
Podľa šanghajskej polície Jang svojím počínaním porušila zákon o štátnej hymne, ktorý začal v Číne platiť minulý rok. Na základe danej legislatívy môžu úrady zadržať osoby, ktoré spievajú hymnu "skomolene a neúctivo", až na dobu 15 dní. "Štátna hymna je symbolom krajiny, všetci občania by ju mali rešpektovať a chrániť jej dôstojnosť. Platformy určené na vysielanie naživo nie sú nad zákonom - zákon a morálne štandardy sa uplatňujú aj tam," vyjadrila sa na margo prípadu polícia.
Huya video Jang neskôr stiahla a nakoniec na jej žiadosť zrušila aj jej kanál. Podľa medializovaných správ mala mladá žena na službe okolo 44 miliónov fanúšikov. Zadržanie Jang Kchaj-li sa u čínskych internetových používateľov stretlo s pochvalou i kritikou.
Tisícky Číňanov sa nakrúcajú a vysielajú naživo na internete, zatiaľ čo robia rôzne aktivity, vrátane jedenia, spievania či jednoducho polemizovania o rôznych veciach, aby zabavili ľudí a zarobili si na tom. Sledujú ich pritom milióny ľudí, ktorí môžu svojim obľúbencom posielať virtuálne dary. Tie sa dajú potom premeniť na peniaze. V roku 2016 mal trh s živým vysielaním na internete hodnotu okolo päť miliárd dolárov.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.