16. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec Martin Freeman si zahrá v pripravovanom krimiseriáli britskej televízie ITV A Confession. Projekt bude mať šesť epizód. Spolu so 47-ročným rodákom z anglického Aldershotu sa v ňom predstavia aj Imelda Staunton či Joe Absolom.
A Confession sa bude venovať prípadu zmiznutia 22-ročnej ženy z marca 2011 a prinesie príbeh detektíva Stevea Fulchera (Freeman), ktorý úmyselne poruší policajné postupy a protokoly, aby dolapil vraha. Toto rozhodnutie ho však bude stáť kariéru i reputáciu. Staunton stvárni matku nezvestnej ženy a Absolon zase miestneho taxikára a hlavného podozrivého Christophera Halliwella, ktorého šokujúca výpoveď nasmeruje vyšetrovanie neočakávaným smerom.
Tvorcom projektu je Jeff Pope, ktorý má na konte napríklad aj scenár drámy Philomena (2013) a bude aj jeho výkonným producentom. Réžie všetkých šiestich dielov sa ujme Paul Andrew Williams. Tom Dunbar sa pod seriál podpíše ako producent. Novinka vznikne v produkcii spoločností ITV Studios a Urban Myth Films.
Martin John Christopher Freeman je známy najmä ako John Watson zo seriálu Sherlock, v ktorom účinkuje od roku 2010 a vyniesol mu Primetime Emmy a televíznu cenu BAFTA, ako Bilbo Bublík z trilógie Hobit (2012, 2013 a 2014) Petra Jacksona a tiež ako Everett K. Ross z marvelovských komiksoviek Captain America: Občianska vojna (2016) a Čierny panter (2018). Objavil sa aj vo filmoch ako Láska nebeská (2003), Súmrak mŕtvych (2004), Stopárov sprievodca po Galaxii (2005), Krádeže a vlámania (2006), Jednotka príliš rýchleho nasadenia (2007), Neriadená strela (2010) či v prvej sezóne seriálu Fargo (2014), za výkon v ktorom ho nominovali na Zlatý glóbus i Primetime Emmy.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Dom saudskoarabského konzula v tureckom Istanbule prehľadajú v súvislosti so zmiznutím novinára Džamála Chášukdžího. Podľa agentúry AP to v utorok uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí.
Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.
Budovu konzulátu prehľadal tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov v noci na utorok, teda dva týždne po Chášukdžího zmiznutí.
Do Saudskej Arábie v utorok v súvislosti s týmto prípadom pricestoval aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý rokuje s kráľom Salmánom a neskôr sa plánuje zúčastniť aj na spoločnej večeri s princom Muhammadom bin Salmánom.
Navyše, vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok uviedla, že saudskoarabskí diplomati v Turecku by mali byť v záujme vyšetrovania možného zabitia Chášukdžího okamžite zbavení imunity.
Bacheletová podľa agentúry DPA zároveň vyzvala Turecko aj Saudskú Arábiu, aby zverejnili všetko, čo o prípade novinárovho zmiznutia vedia.


Na medzinárodnú jednotu v súvislosti s možným zabitím saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na pôde konzulátu v Istanbule vyzvali v utorok šéfovia diplomacií Nemecka a Francúzska, Heiko Maas a Jean-Yves Le Drian.
"Chceme vedieť, čo sa tam stalo," povedal Maas počas stretnutia s francúzskym rezortným kolegom v Paríži. "Potom, keď to budeme vedieť, si urobíme závery," dodal Maas s tým, že o prípade Chášukdžího hovoril v pondelok aj s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.
K rokovaniu došlo krátko predtým, než Pompeo odcestoval do Rijádu na stretnutie so saudskoarabským kráľom Salmánom. Pompeo absolvuje aj schôdzku s korunným princom Muhammadom bin Salmánom i ministrom zahraničných vecí Ádilom Džubajrom. Následne Pompeo odcestuje do Turecka.
Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol dokumenty potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.
Priestory konzulátu v noci na utorok prehľadal tím tureckých a saudskoarabských vyšetrovateľov. Rezort diplomacie v Turecku informoval, že v rámci vyšetrovania prehľadajú aj dom generálneho konzula Saudskej Arábie v Istanbule.
Turecké médiá podľa agentúry AP medzitým uviedli, že podľa tamojšieho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana hľadala polícia v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule "toxické látky".

Copyright © TASR 2018