16. 10. 2018

Zomrel Arto Paasilinna

Zomrel Arto Paasilinna

Fínsky spisovateľ Arto Paasilinna, známy predovšetkým svojím románom Zajacov rok z roku 1975, zomrel vo veku 76 rokov. Spisovateľ skonal v pondelok v ústave sociálnej starostlivosti v meste Espoo neďaleko Helsínk, oznámilo v utorok jeho fínske vydavateľstvo WSOY.
Paasilinna, jeden z najčítanejších fínskych spisovateľov, má na konte viac než 35 románov, ktoré boli preložené do desiatok jazykov. Bývalý drevorubač, z ktorého sa stal novinár a literát, pochádzal zo severofínskeho regiónu Laponsko a počas jeho 50-ročnej kariéry sa predalo vyše osem miliónov kníh.
Jeho príbehy opisujú život na severe krajiny a celkovo fínsku spoločnosť. Vo svojej tvorbe využíval najmä pikareskný román, komédiu a satiru. Aspektmi života ako samovražda, starnutie, zúfalstvo či každodenná pochmúrnosť dokázal Paasilinna paradoxne vykresliť portréty ľudstva plné radosti.
"Ako spisovateľ chcem veci zveličovať a je ľahšie kritizovať vlastný ľud než iných. Ľudia sú všeobecne trocha blázniví - ale dojímavo - a Fíni možno ešte viac," povedal Paasilinna v roku 2005, informuje spravodajská stanica France 24. Jeho brat Reino Paasilinna je politik a člen Európskeho parlamentu.

Copyright ©TASR 2018