18. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Špeciálny tím vyšetrovateľov vo štvrtok ukončil prehliadku rezidencie konzula a budovy konzulátu Saudskej Arábie v tureckom Istanbule, kde hľadal stopy po zmiznutom saudskoarabskom novinárovi Džamálovi Chášukdžím. Informáciu priniesla agentúra DPA.
Prehliadka rezidencie trvala podľa tureckej agentúry Anadolu deväť hodín. Skupina tureckých vyšetrovateľov v sprievode zástupcov Saudskej Arábie taktiež opäť - už po druhý raz - prehľadala neďalekú budovu saudskoarabského konzulátu v istanbulskej štvrti Levent.
Anadolu priniesla videozáznam, na ktorom členovia tímu nesú vrecia a škatule s materiálmi zaistenými v rezidencii. Prehliadka sa začala v stredu večer, deň po tom, ako saudskoarabský konzul Muhammad Otaibí opustil územie Turecka.
Budovu konzulátu tím tureckých vyšetrovateľov už raz prehľadal, a to v noci z pondelka na utorok. Do konzulovej rezidencie ich však vtedy ešte nevpustili, informovala agentúra Reuters.
Novinára naposledy videli 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou. Chášukdží vo svojich článkoch kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
Turecké úrady tvrdia, že Chášukdžího zavraždili v budove konzulátu. Saudská Arábia tieto obvinenia odmietla.

Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire vo štvrtok oznámil, že zrušil svoju účasť na ekonomickom summite, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v Saudskej Arábii. Dôvodom je zmiznutie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, kritického k vláde v Rijáde.
Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.
Podľa tureckých predstaviteľov existujú dôkazy, že Chášukdžího, žijúceho v Spojených štátoch, na konzuláte zabili a rozštvrtili. Saudská Arábia tieto obvinenia odmieta ako "nepodložené".
Le Maire vo svojom vyhlásení uviedol, že za daných okolností nemôže odcestovať do Rijádu. Pripomenul aj minulotýždňové vyhlásenie prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý novinárovo zmiznutie označil za "veľmi vážnu vec". Ďalej zdôraznil, že "teraz je dôležité, aby pravda vyšla najavo".
Ešte pred Le Mairom svoju účasť na ekonomickej konferencii, ktorá je známa aj ako "Davos púšte", zrušila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Na rozdiel od francúzskeho politika však Lagardeová neuviedla príčinu svojej neúčasti.
Americký minister financií Steven Mnuchin avizoval, že o tom, či odcestuje do Rijádu, sa rozhodne v priebehu štvrtka.
Svoju neúčasť na konferencii v Rijáde už avizovali viacerí významní západní podnikatelia i médiá.
Podobne ako ostatní západní spojenci aj Francúzsko vníma nového de facto vládcu Saudskej Arábie, korunného princa Muhammada bin Salmána, ako reformátora.
Saudská Arábia bola v rokoch 2008-17 druhým najväčším dovozcom francúzskych zbraní.

Britský minister zahraničného obchodu Liam Fox zrušil účasť na konferencii o investíciách v Saudskej Arábii a ako dôvod uviedol podiel kráľovstva na zmiznutí a údajnom zavraždení novinára Džamála Chášukdžího, kritického voči vláde v Rijáde. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.
Fox je najnovším vysokopostaveným západným predstaviteľom, ktorý odmietol prísť na budúcotýždňové stretnutie v Rijáde.
Účasť na investičnej konferencii zrušil aj francúzsky minister financií Bruno Le Maire a jeho holandský rezortný kolega Wopke Hoekstra, ako aj niekoľko ďalších vplyvných finančníkov a šéfov firiem. Cestu odvolala tiež generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová.
Britské ministerstvo zahraničného obchodu uviedlo, že Fox "dospel k záveru, že nie je správny čas na to, aby sa zúčastnil na fóre Iniciatíva za budúce investície".
Británia vyhlásila, že je "veľmi znepokojená" zmiznutím Chášukdžího, ktorého naposledy videli 2. októbra, keď vchádzal na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, aby si tam prevzal doklady potrebné pre svoj sobáš s tureckou snúbenicou. Tureckí predstavitelia tvrdia, že novinára na konzuláte zabili a rozštvrtili.
Provládny turecký denník Sabah zverejnil vo štvrtok zábery z videa z bezpečnostnej kamery zachytávajúce muža, ktorý pred niekoľkými mesiacmi cestoval v sprievode saudskoarabského korunného princa Muhamma bin Salmána do Spojených štátov, ako vchádza do budovy saudskoarabského konzulátu v Istanbule predtým, než tam zmizol Chášukdží.
Zábery zverejnené v denníku Sabah zachytávajú tohto muža aj neskôr pri dome saudskoarabského generálneho konzula, ďalej to, ako sa odhlasuje z tureckého hotela a ako ešte v ten istý deň 2. októbra odchádza z Turecka.
Zábery nakrútené americkým denníkom Houston Chronicle, neskôr posunuté agentúre Associated Press (AP), zachytávajú tohto muža v sprievode korunného princa Muhammada, keď v apríli navštívil štvrť v texaskom Houstone, aby si pozrel stavebné práce pri obnove po ničivom hurikáne Harvey.
Agentúre AP sa zatiaľ nepodarilo zistiť totožnosť tohto muža. Saudská Arábia v posledné dni, ani vo štvrtok, neodpovedala na opakované žiadosti AP o vyjadrenie.


Americký minister financií Steven Mnuchin vo štvrtok oznámil, že sa nezúčastní na budúcotýždňovej konferencii o investíciách v Saudskej Arábii.
Mnuchin na svojom konte na Twitteri napísal, že rozhodnutie padlo po stretnutí s prezidentom Donaldom Trumpom a ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom v Bielom dome.
Mnuchin v tweete uviedol: "Nezúčastním sa na konferencii Iniciatíva za budúce investície v Saudskej Arábii."
Jeho oznámenie prišlo po tom, čo Pompeo novinárom v Bielom dome povedal, že americká administratíva bude čakať na výsledky vyšetrovaní Saudskej Arábie a Turecka v prípade zmiznutia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, kritického voči vláde v Rijáde. Podľa slov Pompea sa USA až potom rozhodnú, ako zareagujú, informovala tlačová agentúra AP.
Pompeo novinárom po odchode z Turecka v stredu povedal, že Amerika berie zmiznutie Chášukdžího "vážne". Pompeo sa v Turecku stretol aj s prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ten vyhlásil, že "Saudi pri vyšetrovaní spolupracovali a budú si vymieňať informácie z vyšetrovania".
Pompeo nepočul žiadnu zvukovú nahrávku údajnej novinárovej vraždy na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule, uviedla neskôr médiám hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.
Minister však novinárom zdôraznil, že USA a Saudská Arábia majú dôležité vzťahy, vrátane spolupráce pri obrane proti krokom Iránu. Pompeo tiež povedal: "Ak sa však Saudská Arábia zapája do činnosti, ktorá je nezákonná, je to neprijateľné. Nikto nebude brániť činnosť takéhoto druhu. Jednoducho musia povedať, čo sa stalo."
Účasť na investičnej konferencii v Rijáde, nazývanej aj "Davos v púšti", zrušili už skôr vysokopostavení predstavitelia ďalších krajín, napríklad Francúzska, Británie a Holandska, ako aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová.
Na konferenciu nepríde ani niekoľko ďalších vplyvných finančníkov a šéfov firiem.

      

Copyright © TASR 2018


 

Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie dostala štyri sťažnosti na vulgárne výroky prezidenta Miloša Zemana v pondelkovom vysielaní Českého rozhlasu - Rádiožurnálu. Bude sa nimi zaoberať na svojom zasadnutí 6. novembra, oznámil predseda rady Ivan Krejčí.
Zeman v živom vysielaní verejnoprávneho rozhlasu označil za ekonomické zm * dy solárne barónmi, podnikateľov Viktora Koženého a Zdeňka Bakalu a ľudí, ktorí sa zaplietli do obchodu s ľahkými vykurovacími olejmi. V rozhovore tiež prezradil mená niektorých ľudí, ktoré vyznamenať pri príležitosti 28. októbra.
"Cítil som sa zodpovedne k poslucháčom, ospravedlnil som sa im a prezidenta požiadal, aby vulgárne slová nepoužíval," komentoval udalosť moderátor rozhovore Jan Pokorný.
Zemanova slová kritizovali niektorí politici, napríklad premiér Andrej Babiš či predseda opozičnej ODS Petr Fiala.
Nebolo to prvýkrát, kedy Miloš Zeman v živom vysielaní hovoril vulgárne. V roku 2014 sa napríklad vulgárne vyjadroval o dievčenskej punkrockovej skupine, ktorá patrí medzi kritikmi ruského prezidenta Vladimira Putina. V reakcii sa verejnoprávny rozhlas vtedy rozhodol prestať vysielať skôr pravidelné Hovory z Lán.

Copyright © ČTK 2018

Nadchádzajúca siedma sezóna komediálno-dramatického seriálu Orange Is the New Black bude jeho posledná. Prostredníctvom videa na sociálnych sieťach to oznámili herečky účinkujúce v obľúbenom projekte streamovacej spoločnosti Netflix, ktoré sa v ňom okrem iného poďakovali za podporu priaznivcov. "Siedma sezóna, nebudete sklamaní. Je to sezóna, na ktorú nezabudnete. A my vám dáme všetko a ešte viac, čo by ste kedy chceli," povedala v nahrávke predstaviteľka Suzanne "Crazy Eyes" Warren Uzo Aduba. Poslednú sezónu Netflix ponúkne v roku 2019.
Orange Is the New Black je inšpirovaný rovnomennými memoármi Piper Kerman a prináša príbeh Piper Chapman v podaní Taylor Schilling a jej spoluväzenkýň vo fiktívnej väznici Litchfield. V titule účinkujú aj Laverne Cox, Kate Mulgrew, Laura Prepon, Taryn Manning Dascha Polanco, Natasha Lyonne, Yael Stone či Nick Sandow. Za vznikom projektu stojí Jenji Kohan. Seriál si vyslúžil 16 nominácií na Primetime Emmy, z ktorých štyri premenil na víťazstvo, šesť nominácií na Zlatý glóbus alebo jednu nomináciu na televíznu cenu BAFTA a na konto si pripísal napríklad aj štyri Screen Actors Guild Awards.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.