19. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila znepokojenie nad postupom vlády Albánska, ktorá oznámila zavedenie nového systému registrácie internetových médií. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra AP.
Predstaviteľ OBSE pre slobodu médií Harlem Désir skritizoval nariadenie albánskeho Úradu pre elektronickú a poštovú komunikáciu, na základe ktorého sa má 44 webových médií zaregistrovať a nechať si prideliť daňové identifikačné číslo v priebehu 72 hodín, ak nechcú byť zrušené.
Désir uviedol, že chápe obavy z hanobenia prostredníctvom týchto kanálov, z čoho vychádza daná iniciatíva, upozornil však, že postup Tirany môže "vážne obmedziť prístup verejnosti k rozličným zdrojom informácií, rozmanitosť hlasov a nahlodať právo na slobodu prejavu a informácií na internete".
Predstaviteľ OBSE vyzval albánske orgány, aby spomínaný krok ešte prehodnotili a zvážili možné alternatívy, ako čeliť obavám z hanlivého obsahu.

Tureckí vyšetrovatelia rozšírili pátranie po nezvestnom saudskoarabskom novinárovi Džamálovi Chášukdžímu. V snahe nájsť jeho pozostatky prehľadávali les pri Istanbule, informovala v piatok spravodajský server Sky News.
Prehliadka lesa sa uskutočnila po tom, čo turecká polícia mala sledovať vozidlá, ktoré v deň Chášukdžího zmiznutia opustili saudskoarabský konzulát v Istanbule.
Novinár je nezvestný od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu so svojou tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.
Turecké médiá tvrdia, že úrady majú zvukovú nahrávku, na ktorej je zaznamenané mučenie a vražda Chášukdžího v priestoroch konzulátu. Americký prezident Donald Trump vo štvrtok povedal, že to "rozhodne" vyzerá tak, že nezvestný saudskoarabský novinár je mŕtvy. Dodal však, že stále čaká na výsledok niekoľkých vyšetrovaní.
Provládne médiá v Turecku zverejnili tvrdenia - údajne zo zdrojov blízkych vyšetrovaniu prípadu - podľa ktorých Chášukdžího na konzuláte údajne zbili, zavraždili a jeho telo následne rozštvrtili. Vykonať to mal 15-členný saudskoarabský tím, ktorý pricestoval do Turecka v deň Chášukdžího zmiznutia.

Bulharský súd v piatok rozhodol, že muž podozrivý zo znásilnenia a vraždy televíznej novinárky zostane vo väzbe až do súdneho procesu. Informovala o tom agentúra AP.
Podozrivý, 21-ročný Severin Krasimirov, v piatok pri príchode na súd v Ruse, pred novinármi priznal, že zabil novinárku Viktoriju Marinovovú. Dodal, že to nemal v úmysle.
Vyhlásil: "Je mi to veľmi ľúto. Nemôžem uveriť, že som to spravil". Povedal tiež, že prijme akýkoľvek trest, dokonca aj doživotné väzenie.
Zopakoval, že pred útokom na mladú ženu bol na večierku, kde vypil veľa alkoholu a užil drogy, kvôli čomu si takmer nič nepamätá.
Podozrivého Krasimirova zadržala 9. októbra nemecká polícia v meste Stade na severe Nemecka, kde žije jeho matka. Nemecko ho do Bulharska vydalo v stredu.
Bulharská prokuratúra voči Krasimirovovi vo štvrtok vzniesla obvinenie zo znásilnenia a úmyselnej vraždy.
Samotný páchateľ pred súdom vyslovil želanie, aby naňho uvalil väzbu, pretože sa údajne obáva o svoj život.
Vzneseniu obvinenia predchádzal štvorhodinový výsluch, ktorého podrobnosti ešte neboli zverejnené.
Telo 30-ročnej novinárky sa našlo 6. októbra na nábreží Dunaja v severobulharskom meste Ruse, kde pracovala pre regionálnu televíznu stanicu TVN. Pred smrťou bola znásilnená a surovo zbitá. Smrť nastala zrejme v dôsledku úderov do hlavy a uškrtenia.

Copyright © TASR 2018