16. 10. 2018

Vychutnajte si koncerty 90. sezóny SOSR s abonetkou

Vychutnajte si koncerty 

90. sezóny SOSR s abonetkou

Na jubilejnú 90. sezónu najstaršieho symfonického telesa si milovníci hudby už môžu zakúpiť aj abonentky. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu odohrá desať atraktívnych koncertov, na ktorých sa predstavia renomovaní domáci i zahraniční interpreti.


Výhodou abonentky je jej nižšia cena, rezervácia konkrétneho miesta vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a keďže je prenosná, môžu ju využiť aj iné osoby.

Aktuálna sezóna Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sa začne 19. októbra slávnostným koncertom venovaným 100. výročiu vzniku Československej republiky. Program zostavený z diel Bedřicha Smetanu, Eugena Suchoňa a Antonína Dvořáka predstaví slovenská dirigentská legenda Ondrej Lenárd.

Novým šéfdirigentom SOSR-u je Peter Valentovič, ktorý bude orchester dirigovať aj na viacerých mimoriadnych koncertoch a festivaloch. Návštevníci sa môžu tiež tešiť na ďalšie osobnosti domáceho i zahraničného hudobného života - dirigentov Petra Altrichtera, Daniela Raiskina, Zsolta Nagya, Kevina Griffithsa, Martina Leginusa, Maria Košika.

Pozvanie účinkovať v 90. sezóne prijali viacerí renomovaní sólisti - semifinalista Chopinovej súťaže, poľský klavirista Lukasz Krupinski, dve najvýraznejšie domáce osobnosti husľovej hry Milan Paľa a Dalibor Karvay, všestranný klavirista Miki Skuta a známy violončelista Jozef Lupták. Priestor dostanú tiež mladí, no v zahraničí už etablovaní umelci - sopranistka Ingrida Gápová a klarinetista Martin Adámek. Návštevníci vianočného koncertu sa môžu tešiť na tenoristu Miroslava Dvorského.

V aktuálnej sezóne zaznejú ikonické diela predstaviteľov slovenskej hudobnej moderny, Suchoňove Metamorfózy a Cikkerove Spomienky, pri príležitosti jubilea uvedie SOSR aj skladbu Ľudovíta Rajtera Suite symphonique. Špeciálnym bude koncert s dielami „zabudnutých prešporských rodákov" Franza Schmidta a Ernő Dohnányiho.

Návštevníci rozhlasovej obrátenej pyramídy si budú môcť vypočuť tiež diela klasických majstrov - klavírne koncerty Ravela a Chopina, symfónie Haydna, Beethovena, Čajkovského, Dvořáka a Mahlera, populárny husľový koncert Maxa Brucha, Berliozovho Rómea a Júliu, vrátane zriedkavejšie uvádzaných opusov Nielsena či Szymanowského.

Do programu SOSR-u neodmysliteľne patria premiéry, v jubilejnej sezóne zaznie slovenská premiéra diel Magnusa Lindberga, Thomasa Adésa a svetová premiéra skladby Paralelné fóbie Martina Burlasa.

Bližšie informácie o abonentných i mimoriadnych koncertoch 90. sezóny Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu sú zverejnené na webovej stránke www.koncertyrtvs.sk a na facebookovom profile orchestra facebook.com/sosr.sk.