21. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Znepokojenie nad situáciou kritikov saudskoarabskej vlády v krajine vyjadrila a úplne objasnenie prípadu novinára Džamála Chášukdžího požadovala v sobotu rakúska ministerka zahraničných vecí Karin Kneisslová.
"S veľkým znepokojením sledujeme situáciu kritikov vlády v Saudskej Arábii. Prípad Chášukdží je iba vrcholom hororu," citovala z vyhlásenia šéfky diplomacie úradujúcej predsedníckej krajiny Únie tlačová agentúra APA.
Tak závažný incident, akým je úmrtie spomínaného novinára v priestoroch saudskoarabského zastupiteľského úradu v tureckom Istanbule nemôže zostať bez dôsledkov vo vzťahoch medzi Európskou úniou a Saudskou Arábiou, naznačila Kneisslová. Zároveň zdôraznila, že priznanie novinárovho úmrtia v priestoroch konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule nemení nič na nutnosti úplného, vierohodného a nezávislého vyšetrenia tohto prípadu.
Prokuratúra v Saudskej Arábii sa podľa informácií, ktoré zverejnili tamojšie štátne médiá v noci na sobotu, domnieva, že novinár Džamál Chášukdží, ktorý zmizol začiatkom októbra po vstupe na pôdu saudskoarabského konzulátu v Istanbule, bol usmrtený pri bitke, ktorá vypukla po hádke v priestoroch tohto zastupiteľského úradu.
Pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie. Podľa vyhlásenia zverejneného saudskoarabskými médiami tiež boli odvolaní zo svojich postov poradca kráľovského dvora, blízky korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, traja poprední predstavitelia spravodajských služieb a ďalší funkcionári. Saudskoarabský kráľ Salmán v tejto súvislosti vyjadril "naliehavú potrebu" reštrukturalizovať spravodajské služby krajiny.




Nemecko a Francúzsko žiadajú dôsledné objasnenie okolností násilnej smrti saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího a vyzvali Saudskú Arábiu na transparentnosť v tejto kauze.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v spoločnom vyhlásení zdôraznili, že podozriví sa musia zodpovedať za svoje činy. Dodali, že od Saudskej Arábie očakávajú transparentnosť ohľadom okolností novinárovej smrti. "Dostupné správy o tom, čo sa stalo na (saudskoarabskom) konzuláte v Istanbule sú nedostatočné," uviedli.
Saudská Arábia spočiatku popierala tvrdenia, že novinár bol na jej konzuláte zabitý. V sobotu ráno však saudskoarabské štátne médiá s odvolaním sa na vyhlásenie prokuratúry potvrdili, že Chášukdží je mŕtvy. Usmrtený mal byť počas hádky v priestoroch saudskoarabského konzulátu v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Prokuratúra zároveň oznámila, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 bližšie neidentifikovaných štátnych príslušníkov Saudskej Arábie.
Saudskoarabský novinár Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné k sobášu s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.
O "vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie" smrti kritického novinára žiadal v sobotu aj francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Uviedol, že "mnohé otázky zostávajú nezodpovedané ... vyžadujú si vyčerpávajúce a dôsledné vyšetrovanie s cieľom presne stanoviť, kto je zodpovedný, a zabezpečiť, aby sa tí, ktorí sú vinní z vraždy,
 zodpovedali na svoje činy." 















Americký prezident Donald Trump v sobotu uviedol, že "nie je spokojný" s tým, ako Saudská Arábia vysvetlila násilnú smrť novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte jeho krajiny v tureckom Istanbule.
"Nebudem spokojný, kým nenájdeme odpoveď," povedal Trump novinárom a dodal, že v súvislosti s prípadom Chášukdží stále zvažuje sankcie, pričom bude čoskoro hovoriť so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Informovala o tom agentúra DPA.
Šéf Bieleho domu však doplnil, že je "možné", že korunný princ nevedel nič o zabití novinára. Opakovane tiež zdôraznil svoj postoj v tom, že zrušenie amerických zbrojných kontraktov so Saudskou Arábiou by "viac poškodilo nás než ich".
Okolnosti smrti Chášukdžího vyvolávajú hlboké znepokojenie, uviedla v sobotu večer šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, ktorá pripojila svoj hlas k výzvam na dôkladné a transparentné vyšetrovanie tohto prípadu.
"Vynárajúce sa okolnosti smrti Džamála Chášukdžího sú hlboko znepokojujúce, vrátane škandálneho porušenia viedenského dohovoru o konzulárnych vzťahoch z roku 1963," zdôraznila Mogheriniová vo vyhlásení.
"Európska únia preto rovnako ako jej partneri trvá na potrebe pokračujúceho dôkladného, hodnoverného a transparentného vyšetrovania, ktoré náležite objasní okolnosti tohto zabitia a zaistí plnú zodpovednosť," citovala ju agentúra Reuters.
Rijád v sobotu po prvý raz priznal, že Chášukdží zomrel na jeho konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Podľa saudskoarabskej prokuratúry mal byť zabitý počas hádky a bitky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie.
Tureckí predstavitelia však pre médiá v uplynulých týždňoch opakovane povedali, že podľa ich zistení žurnalistu na konzuláte zavraždili a rozštvrtili, pričom majú zvukové a obrazové nahrávky, ktoré takéto tvrdenia dokazujú.
Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.



Americký denník Washington Post odmietol prijať vysvetlenie Saudskej Arábie v prípade násilnej smrti svojho prispievateľa, saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Kráľovstvo obvinil zo lži a zakrývania zločinu, informuje agentúra DPA.
"Vláda Saudskej Arábie hanebne a opakovane vyslovovala jednu lož za druhou počas takmer troch týždňov od zmiznutia Džamála Chášukdžího na jej konzuláte v Istanbule," uviedol vo vyhlásení vydavateľ a riaditeľ denníka Fred Ryan.
"Nepredložili žiaden dôkaz a v rozpore so všetkými informáciami, ktoré sú k dispozícii, teraz očakávajú, že svet bude veriť, že Džamál zomrel pri bitke po rozhovore. To nie je vysvetlenie, to je zatajovanie," dodal s tým, že americký prezident Donald Trump, Kongres i lídri civilizovaného sveta by mali žiadať preukázateľné dôkazy.
Rijád po predošlom popieraní v sobotu po prvý raz priznal, že Chášukdží zomrel na jej konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Podľa saudskoarabskej prokuratúry mal byť zabitý počas hádky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie.
Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Nezvestný bol od 2. októbra, keď vstúpil do budovy konzulátu v Istanbule, aby si vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš s tureckou snúbenicou. Z konzulátu ho však už nevideli vychádzať a odvtedy o sebe nepodal žiadnu správu.

Rozhlasová stanica Radio France podala na vodcu ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI) Jeana-Luca Mélenchona trestné oznámenie za urážku novinárov. Stanica o tom informovala prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter.
Trestné oznámenie podali deň po tom, ako bol zverejnený videozáznam, v ktorom Mélenchon označuje novinárov stanice Radio France za "kreténov". Novinári totiž prešetrovali účty spojené s Mélenchonovou kampaňou pred vlaňajšími prezidentských voľbami, v ktorých kandidoval za svoju stranu.
Novinári z Radio France na Mélenchonove urážky reagovali otvoreným listom. Riaditeľka rozhlasovej stanice Sybile Veilová vyjadrila novinárom svojho média podporu, pričom ocenila ich profesionalitu a kvalitu ich investigatívnej práce. Dodala tiež, že Mélenchonove útoky sú "neopodstatnené a nerozumné".
Francúzska polícia v utorok urobila prehliadky v byte Mélenchona, ako aj na niekoľkých ďalších adresách i v sídle jeho strany. Podľa francúzskych médií sa prehliadky konali v rámci vyšetrovania fiktívneho zamestnávania asistentov európskych poslancov a sprenevery verejných prostriedkov počas volebnej kampane. Francúzske televízne kanály opakovane odvysielali zábery, ako Mélenchon - aj s použitím násilia - rozhodne protestuje a ohradzuje sa proti policajnej prehliadke a sáca prokurátora.
Mélenchon sa tento týždeň okrem toho stal terčom kritiky aj za to, že zosmiešňoval silný južanský prízvuk jednej z novinárok, ktorá ho žiadala o komentár k danej kauze. Mélenchon sa neskôr bránil tvrdením, že mal pocit, že novinárka z Toulouse si z neho robí žarty.
V súvislosti s tým Laetitia Avia, poslankyňa francúzskeho Národného zhromaždenia za prezidentskú stranu Republika v pohybe (LREM), prišla s iniciatívnym návrhom, aby diskriminácia na základe používania niektorého z nárečí alebo spôsobu reči či prízvuku bola oficiálne uznaná za porušenie občianskych práv.



Copyright ©TASR 2018