22. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporuje zmrazenie exportov zbraní do Saudskej Arábie. Dôvodom je vražda saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího. Merkelová v tejto súvislosti v nedeľu novinárom povedala, že "súhlasí s tými, čo vravia, že exporty zbraní, ktoré sú už teraz obmedzené, za súčasnej situácie nemôžu pokračovať". Nemecký minister zahraničia Heiko Maas vyzval v sobotu na zastavenie dodávok nemeckých zbraní do Saudskej Arábie, kým sa neskončí vyšetrovanie prípadu. Merkelová úmrtie novinára na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule opätovne odsúdila a vyzvala Rijád na bližšie objasnenie celej záležitosti. Saudská Arábia v piatok konečne priznala, že jej agenti novinára 2. októbra na konzuláta zavraždili, poprela však, že by o tom vedel kráľ Salmán alebo korunný princ Muhammad bin Salmán.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Japonská vláda v pondelok nariadila spoločnosti Facebook, aby zlepšila ochranu osobných údajov užívateľov tejto sociálnej siete. Výzva prišla po nedávnych hackerských útokoch, ktoré postihli desiatky miliónov ľudí na celom svete, informuje spravodajská stanica France 24.
Facebook začiatkom mesiaca oznámil, že hackeri získali prístup k osobným údajom 29 miliónov užívateľov. Kybernetickí útočníci na to využili tri softvérové nedostatky a ukradli "prístupovú identitu", ktorá užívateľom umožňuje automaticky sa zalogovať späť do tejto platformy. Medzi napadnutými boli aj japonskí užívatelia.
Facebook predtým priznal, že tohto roku došlo tiež k ukradnutiu osobných dát desiatok miliónov užívateľov zo strany britskej firmy Cambridge Analytica, ktorá v roku 2016 pracovala pre vtedajšieho amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. V tomto škandále bolo postihnutých do 100.000 užívateľov z Japonska.
Tokio zároveň nariadilo Facebooku, aby lepšie komunikoval so svojimi užívateľmi a promptne reagoval na ich žiadosti - napríklad v prípade žiadosti o zmazanie účtu.



Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán zatelefonoval synovi novinára Džamála Chášukdžího, zavraždeného na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule osobami, medzi ktorými sa údajne nachádzal aj člen kráľovského sprievodu. V pondelok ráno o tom informovala štátna Saudskoarabská tlačová agentúra (SPA) a následne agentúra AP.
Kráľ Salmán takisto zatelefonoval synovi Chášukdžího, Saláhovi.
Vo vyhláseniach zverejnených agentúrou SPA sa uvádza, že kráľ Salmán a korunný princ Muhammad "vyjadrili (pozostalému synovi) sústrasť".
Chášukdžího (59) zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.
Saudská Arábia celé týždne tvrdila, že novinár, žijúci v USA a píšuci články pre denník Washington Post, z konzulátu odišiel. Kráľovstvo nakoniec v noci na sobotu priznalo novinárovu smrť na konzuláte, ale v rozpore s tvrdeniami tureckých úradov ju opísalo ako výsledok hádky a následného "pästného súboja".
Turecké médiá s odvolaním sa na tureckých predstaviteľov uviedli, že skupina 15 Saudskoarabov odstránila Chášukdžímu prsty, zabila ho a rozštvrtila.
Novinár bol v článkoch kritický voči saudskoarabskému režimu a najmä voči korunnému princovi.

Úrad istanbulského guvernéra v nedeľu vydal nariadenie o poskytnutí ochrany snúbenici zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.
O udelení policajnej ochrany tureckej občianke Hatice Cengizovej informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na zdroj z tureckých bezpečnostných zložiek, ktorý si neželal byť menovaný.
Cengizovej snúbenca, novinára Chášukdžího (59), zavraždili 2. októbra na konzuláte v Istanbule, keď si tam prišiel prevziať dokumenty potrebné na ich sobáš.
Cengizová (36) žije v Istanbule, kde pokračuje v doktorandskom štúdiu. Pod dohľadom tureckej polície je 24 hodín denne.
Saudská Arábia celé týždne tvrdila, že novinár, žijúci v USA a píšuci články pre denník Washington Post, z konzulátu odišiel. Až v sobotu Rijád po prvý raz priznal, že Chášukdží zomrel na jeho konzuláte v Istanbule, ktorý navštívil 2. októbra. Podľa saudskoarabskej prokuratúry bol zabitý počas hádky a bitky v priestoroch zastupiteľstva, pričom pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 občanov Saudskej Arábie.
Chášukdží patril medzi popredných kritikov vplyvného saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký prezident Donald Trump diskutovali v nedeľu večer telefonicky o vražde saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte jeho vlasti v Istanbule. V pondelok o tom informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných tureckých predstaviteľov.
Erdogan a Trump sa v telefonáte zhodli, že prípad novinára "musí byť objasnený po všetkých stránkach".
Saudskoarabské úrady uviedli, že Chášukdží zomrel pri bitke so saudskoarabskými predstaviteľmi na konzuláte kráľovstva v Istanbule 2. októbra, keď si tam novinár prišiel vyzdvihnúť dokumenty potrebné na sobáš s jeho tureckou snúbenicou. Tureckí predstavitelia a médiá však tvrdia, že do Istanbulu bol vyslaný tím saudskoarabských agentov so zámerom zabiť tohto novinára. Chášukdží žil v USA a pre denník Washington Post písal články kritické voči saudskoarabskému režimu a najmä voči korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi.
Erdogan a Trump sa v telefonickom rozhovore venovali aj záležitosti amerického pastora Andrewa Brunsona, ktorého prepustili po približne dvoch rokoch zadržiavania v Turecku. Ďalej sa rozprávali o spolupráci v boji proti terorizmu a o situácii v Sýrii, uviedla AP.
Provládny turecký denník Yeni Šafak v pondelok napísal, že člen sprievodu saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána v deň vraždy novinára Chášukdžího štyrikrát telefonoval zo saudskoarabského konzulátu v Istanbule do oficiálneho úradu kráľovstva.
Denník Yeni Šafak neuviedol zdroj informácie. Avšak tieto noviny od začiatku prinášajú uniknuté informácie o vražde Chášukdžího a očividne im pri tom pomáhajú turecké bezpečnostné sily.
Denník dodal, že telefonujúci volal šéfovi úradu korunného princa, ako aj na číslo v Spojených štátoch.
Saudská Arábia nereagovala v pondelok na žiadosť agentúry AP o vyjadrenie.
Kráľovstvo v noci na sobotu priznalo, že Chášukdží je mŕtvy, a dodalo, že bol zabitý v "bitke", ktorá prepukla na konzuláte po hádke. Podľa Turkov však na 59-ročného prispievateľa denníka Washington Post zaútočila 15-členná saudskoarabská skupina mužov, ktorí mu odrezali prsty a hlavu.

Zábery z bezpečnostných kamier, ktoré po zabití saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího na konzuláte kráľovstva v Turecku najnovšie unikli do médií, údajne zachytávajú muža kráčajúceho okolo istanbulského konzulátu v novinárovom oblečení.
Americká spravodajská televízia CNN odvysielala v pondelok tieto zábery s odvolaním sa na tureckého predstaviteľa, ktorý označil kráčajúceho muža za "dvojníka" Chášukdžího a za príslušníka 15-členného saudskoarabského tímu vyslaného do Istanbulu so zámerom odstrániť novinára.
Televízia CNN tiež uviedla, že muž vyšiel zo saudskoarabského konzulátu v Istanbule zadným východom spolu s komplicom, potom si vzal taxík do slávnej historickej istanbulskej Mešity sultána Ahmeda nazývanej aj Modrá mešita, kde vstúpil do verejných toaliet, opäť sa prezliekol a odišiel.
Turecká štátna televízna a rozhlasová stanica TRT neskôr tiež informovala, že muža, ktorý vošiel do budovy konzulátu, videli z budovy odchádzať v Chášukdžího oblečení.
O novinárovi spolu diskutovali aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho americký kolega Donald Trump. Oboch znepokojujú okolnosti, ktoré viedli k smrti Chášukdžího. Vo vyhlásení o tom v pondelok informoval francúzsky prezidentský úrad.
Elyzejský palác označil smrť novinára za "tragédiu" a uviedol, že obaja prezidenti spolu telefonovali v nedeľu. Ďalšie podrobnosti neposkytol.
Saudskoarabské úrady v sobotu 20. októbra priznali, že Chášukdží bol zabitý 2. októbra na konzuláte v Istanbule pri bitke, ktorá vypukla po hádke. Okolnosti smrti sú však stále nevyjasnené.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už skôr oznámil, že podrobnosti o zabití Chášukdžího odhalí v utorok v prejave v parlamente.

Copyright © TASR 2018