26. 10. 2018

Zomrel Nikolaj Karačencov

Zomrel Nikolaj Karačencov

Vo veku 73 rokov zomrel v piatok - iba deň pred svojimi 74. narodeninami - ruský filmový a divadelný herec Nikolaj Karačencov.
Umelec skonal v moskovskej nemocnici. Termín pohrebu a vystavenia rakvy bude oznámený čoskoro, informovala agentúra TASS, citujúc jeho rodinných príslušníkov.
Karačencov bol jedným z najpopulárnejších ruských a sovietskych hercov. Účinkoval v desiatkach filmov ako Starší syn (1976), Pes v sene (1978), Biela rosa (1983) či Človek z bulváru kapucínov (1987).
Obľúbený bol najmä medzi mládežou. Jeho popularita dosiahla zenit koncom 70. rokov a na začiatku 80. rokov, keď hral v dvoch rockových operách.
Karačencov účinkoval aj v množstve divadelných hier - Optimistická tragédia, Diktatúra svedomia, Škola pre emigrantov, Mesto milionárov a v ďalších.
Spolupracoval aj na dabingu, kde do ruštiny nahovoril napríklad francúzskeho herca Jeana-Paula Belmonda. Okrem toho sa podieľal na množstve programov pre rozhlas a televíziu.
Bol držiteľom ocenení Národný umelec Sovietskeho zväzu (1989) a Štátnej ceny Ruskej federácie (2003). Herec v roku 2005 utrpel pri dopravnej nehode zranenia mozgu a bol odvtedy ťažko postihnutý.

Copyright ©TASR 2018