27. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že do Istanbulu príde v nedeľu hlavný saudskoarabský prokurátor, ktorý sa stretne s tureckým prokurátorom vo veci vyšetrovania vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra AP.
Erdogan povedal, že páchateľ vraždy je už Saudskej Arábii známy a je medzi 18 osobami, ktorých zatkli saudskoarabské úrady. Turecký líder súčasne požiadal kráľovstvo o vydanie týchto zadržaných Turecku, aby boli súdení k krajine, kde k vražde došlo.
Turecko má podľa jeho slov ďalšie "informácie a dôkazy" o Chášukdžího vražde na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a tieto informácie časom aj zverejní.
Turecko už má výpovede 38 zamestnancov na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule a ďalších päť zamestnancov má byť ešte vypočutých, informuje turecká štátna agentúra Anadolu.
Saudská Arábia je vystavená narastajúcemu tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva, ktoré od nej žiada jasné vyjadrenia ohľadom Chášukdžího smrti. Kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule.
Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát v Istanbule opustil. Saudskoarabská prokuratúra však vo štvrtok priznala, že bol zámerne zavraždený.

V prípade, že sa EÚ ako celok dohodne na uvalení embarga na Saudskú Arábiu v súvislosti s vraždou saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, Slovensko sa k nej pripojí. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) to v piatok uviedol v odpovedi na novinársku otázku po stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Na uvalenie zbrojného embarga členské krajiny EÚ vyzval aj Európsky parlament.
"SR sa vždy pripojila k jednotnému stanovisku krajín EÚ. Ak takéto rozhodnutie na úrovni EÚ 28 padne, Slovensko bude, samozrejme, súčasťou," povedal Pellegrini. Dodal, že pozícia Slovenska je však pomerne jednoduchá, pretože so Saudskou Arábiou ho nespájajú také ekonomické väzby ako napríklad Francúzsko.
Francúzsky prezident v tejto súvislosti vyhlásil, že vraždu novinára odsudzuje. V súčasnosti podľa svojich slov čaká na objasnenie skutkového stavu, otázka sankcií príde na rad až potom. Sankcie by podľa neho mali byť širokospektrálne a nemali by sa týkať iba zbraní, ako navrhuje EP. "Naša reakcia musí byť primeraná a musí ísť voči konkrétnym osobám. Musí byť tiež koordinovaná na úrovni EÚ," konštatoval.
Saudská Arábia je vystavená narastajúcemu tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva, ktoré od nej žiada jasné vyjadrenia ohľadom smrti Chášukdžího. Kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule. Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát v Istanbule opustil. Saudskoarabská prokuratúra však vo štvrtok priznala, že bol zámerne zavraždený.

Turecká prokuratúra predložila ministerstvu spravodlivosti v Ankare žiadosť o vydanie 18 osôb, ktoré zadržali v Saudskej Arábii v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na správy tureckých štátnych médií.
Hlavná istanbulská prokuratúra sa s príslušnou žiadosťou obrátila na turecký rezort spravodlivosti, ktorý by mal následne oficiálne požiadať Rijád o vydanie podozrivých osôb na trestné stíhanie do Turecka.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok zopakoval, že Ankara má dôkazy o Chášukdžího vražde na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, ktoré sa chystá časom aj zverejniť.
Medzi 18 zadržanými je podľa Erdogana 15 členov komanda, ktoré bolo vyslané do Istanbulu s cieľom zabiť novinára. Zvyšní traja sú zamestnanci saudskoarabského konzulátu.
Do Istanbulu v nedeľu pricestuje hlavný saudskoarabský prokurátor. Stretne sa s tureckým prokurátorom, ktorý vedie vyšetrovanie Chášukdžího prípadu.
Saudská Arábia je vystavená narastajúcemu tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva, ktoré od nej žiada jasné vyjadrenia ohľadom Chášukdžího smrti. Kritik saudskoarabského korunného princa a komentátor denníka Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.
Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát v Istanbule opustil živý. Saudskoarabská prokuratúra však vo štvrtok priznala, že bol zámerne zavraždený.

Snúbenica zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího v piatok tureckej televízii povedala, že odmietla pozvanie amerického prezidenta Donalda Trumpa do Bieleho domu. Trumpa zároveň obvinila z neúprimnosti ohľadom vyšetrovania vraždy jej snúbenca.
Turkyňa Hatice Cengizová podľa stanice BBC v televízii povedala, že cieľom pozvania, ktoré dostala od amerického prezidenta, bola podľa nej snaha ovplyvniť verejnú mienku v USA.
Chášukdží, hlasný kritik saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a prispievateľ denníka Washington Post, zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule.
Rijád najskôr popieral, že by čokoľvek vedel o tom, čo sa stalo 59-ročnému novinárovi, a až minulú sobotu oznámil, že Chášukdží zomrel na konzuláte pri "pästnom súboji". Neskôr saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr označil novinárovu smrť za "vraždu" spáchanú pri "zločineckej operácii".
Zatiaľ posledný vývoj v kauze nastal vo štvrtok, keď saudskoarabská prokuratúra uviedla, že podľa existujúcich dôkazov bola táto vražda úkladná, teda vopred premyslená a naplánovaná. Rijád však zároveň popiera, že by mala vo vražde prsty kráľovská rodina, a viní naopak "ničomných agentov", priblížila BBC.
Chášukdžího snúbenica Cengizová skôr v októbri v stĺpčeku pre denník New York Times uviedla, že ak sa Trump bude skutočne snažiť odhaliť, čo sa v osudný deň na konzuláte v Istanbule stalo, prijatie jeho pozvánky do Bieleho domu zváži.
Samotný americký prezident povedal, že s vysvetlením Rijádu nie je spokojný a jeho administratíva uvalila sankcie na dve desiatky predstaviteľov Saudskej Arábie, ktorí sú podľa Washingtonu zrejme zodpovední za vraždu novinára Džamála Chášukdžího.
Trump však zároveň zdôraznil dôležitosť vzťahov Washingtonu s Rijádom a tiež povedal, že je možné, že saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán o vražde nevedel

Copyright ©TASR 2018