24. 10. 2018

Spoločné rozhlasové vysielanie s českou stranou k 100. výročiu Československa

Spoločné rozhlasové vysielanie s českou 

stranou k 100. výročiu Československa

Rádio Slovensko, Rádio Regina Stred a Východ, Rádio_FM a Rádio Devín pripravili pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa spoločné vysielanie s českou stranou.

Naše a spoločné. Také bude piatkové (26.10.) vysielanie Rádia Regina Stred a Českého rozhlasu Ostrava. Od 9:00 do 12:00 navštívia najvyššie miesta slovenských a českých hôr a pootvoria dvere k príbehom česko-slovenských lások. Odpovede na otázky „čo nás doteraz spája a čím sme si podobní?" budú v ostravskom štúdiu hľadať Richard Piskala s odborníkom na tropickú a cestovnú medicínu Rastislavom Maďarom, Slovákom žijúcim v Ostrave a v banskobystrickom štúdiu Mariana Kovačechová so spevákom skupiny No Name Igorom Timkom. Okrem toho sa poslucháči zoznámia so zakladateľom a vedúcim folklórneho súboru Fogáš - Ivanom Capuličom a operní speváci, bratia Ján a Martin Babjakovci prezradia, že v ich remesle žiadne hranice neexistujú.

Špeciálny program s Českým rozhlasom Brno zaznie v piatok 26. októbra v éteri Rádia Regina Východ. Poslucháči sa môžu tešiť na mimoriadne vydanie Srdcoviek Zdeňka Junáka, ukážku z koncertu Roba Opatovského s Big Bandom Gustáva Broma z výstaviska v Brne, folklórne nahrávky Brnenského rozhlasového orchestra ľudových nástrojov so spevákmi zo Slovenska, publicistický materiál o spevákovi Vladimírovi Mišíkovi. Naopak, Rádio Regina Východ prinesie českým poslucháčom rozhlasových bakalárov, klenotnicu ľudovej hudby s nahrávkou k 100. výročiu narodenia legendárnej speváčky Janky Guzovej či publicistický materiál o Košiciach.

Rádio Slovensko si pripomenie 100 rokov vzniku Československa prostredníctvom spoločného vysielania s Rádiožurnálom Českého rozhlasu z hraničného priestoru Kohútka. V nedeľu 28. októbra sa v ňom od 14:00 do 16:00 predstavia herci Martin Huba, Bolek Polívka, hokejové legendy Dárius Rusnák a Jiří Králik, naživo zahrajú skupiny No Name a Chinaski. O spoločných dejinách budú hovoriť historici Adam Hudek a Oldřich Tuma a režisér Jiří Svoboda. Do vysielania sa zapoja aj reportér ČRo Rádiožurnál na Slovensku Ľubomír Smatana a slovenský reportér v Čechách Boris Kršňák. Program sa bude vysielať priamo z pojazdného štúdia Airstream na Kohútke. O moderovanie sa postará dvojica českých moderátorov Hana Shánělová a Jan Pokorný, na slovenskej strane Ivana Ilgová a Roman Bomboš.

Priamy prenos z Dvořákovej siene pražského Rudolfina prinesú v nedeľu 28. októbra o 16:00 Rádio Devín a Rádio Vltava. Symfonický orchester Českého rozhlasu diriguje Radek Baborák. Na slávnostnom koncerte k 100. výročiu ČSR odznejú diela Eugena Suchoňa, Leoša Janáčka a Antonína Dvořáka.

Hlavnou témou vysielania Rádia_FM a českého Radia Wave bude storočnica prvého spoločného štátu v prepojení s popkultúrou. V utorok 30. októbra si posvietia na ikonické filmy, hudbu, dizajnové produkty, ale aj na humor Slovákov a Čechov. Audioport budú obe rádiá vysielať z budovy Slovenského rozhlasu od 15:00 do 18:00, kedy moderátori Galager a Pavol Hubinák (Rádio_FM) spolu s Vítom Svobodom a Hanou Řičicovou (Radio Wave) privítajú vedúceho Slovenského múzea dizajnu Maroša Schmidta, moderátorku programu Buchty Ivanu Veselkovú a stand-up komika a bývalého moderátora programu Od veci_FM Tomáša Hudáka. Tri hodiny bude vypĺňať slovenská a česká hudba zo 60. rokov až po tú súčasnú. Špeciálne vysielanie vyvrcholí večernými koncertami, kedy po 20:00 z Komorného štúdia Slovenského rozhlasu zahrajú naživo slovenskí Tante Elze a víťazka českej súťaže Czeching Hellwana.