26. 10. 2018

Zomrel Pavel Gabriš

Zomrel Pavel Gabriš

Vo veku nedožitých 70 rokov zomrel 23. októbra po ťažkej chorobe rozhlasový redaktor a dlhoročný vedúci Odbornej redakcie náboženského vysielania Slovenského rozhlasu Pavel Gabriš. Od začiatku 90. rokov 20. storočia sa venoval najmä náboženskému rozhlasovému vysielaniu. TASR o tom informoval redaktor Slovenského rozhlasu Martin Jurčo.
Gabriš absolvoval v rokoch 1968 - 1973 Slovenskú evanjelickú bohosloveckú fakultu v Bratislave. Ordinovaný bol v Košiciach a pôsobil rok ako seniorálny kaplán v Trenčíne, potom krátko v Tisovci. Najdlhšie obdobie pôsobil ako farár v cirkevných zboroch Veľké Leváre a Sládkovičovo. Od roku 1982 bol deväť rokov biskupským tajomníkom pre vedenie tlačového oddelenia Generálneho biskupského úradu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV). Kňaz Ján Juráš mu ponúkol spoluprácu v tlačiarni vydavateľstva v oddelení periodickej a neperiodickej tlače, a potom sa stal redaktorom ECAV a súčasne do roku 2000 bol aj kňazom.
V roku 1993 mu rozhlasová redaktorka Viera Gregorová ponúkla ísť pracovať pre rozhlasové náboženské vysielanie, ktoré sa vtedy ešte stále formovalo. "Dlho premýšľal, napokon povedal áno 15. júla v roku 1993. Začala sa preňho celkom nová pracovná etapa. Rozhlasu sa upísal na takmer 20 rokov, až do 30. novembra 2012, keď sa redukovala časť redakcií," priblížil Jurčo. Pavel Gabriš však s rozhlasom naďalej spolupracoval aj dlhšie ako externista.
V začiatkoch náboženského rozhlasového vysielania dominovali najmä prenosy z bohoslužieb, neskôr prišli na rad publicistické relácie. Tou hlavnou, ktorú pripravoval Pavel Gabriš, boli Cesty. "Práve vďaka Gabrišovi sú uchované v rozhlasovom archíve rozhovory s kľúčovými osobnosťami evanjelickej cirkvi, ktoré cielene zaznamenával. Postupne sa vysielanie rozširovalo, prichádzali ďalšie tituly, komornejšia relácia Hudba – život – viera, Viera v živote a niektoré ďalšie. Výber z jeho zamyslení vyšiel aj knižne s názvom Nízke prelety," informoval Jurčo.
Posledná rozlúčka s Pavlom Gabrišom sa uskutoční v pondelok 29. októbra 2018 o 11.15 h. v bratislavskom krematóriu.

Copyright © TASR 2018