26. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Najstarší syn zavraždeného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího odcestoval v stredu aj s rodinou zo Saudskej Arábie. Jeho odchod potvrdila ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), informovala vo štvrtok agentúra AP
Výkonná riaditeľka HRW pre oblasť Blízkeho východu a v severnej Afriky Sarah Leah Whitsonová povedala, že Saláh bin Džamál Chášukdží a jeho rodina opustili hlavné mesto Saudskej Arábie Rijád vo štvrtok. Stalo sa tak po tom, ako miestne úrady zrušili zákaz cestovania, ktorý sa na nich vzťahoval.
Saláh bin Džamál Chášukdží má údajne americké aj saudskoarabské občianstvo. V utorok sa stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom, ktorého podozrievajú z účasti na vražde jeho otca, uviedol denník The Guardian.
Saudská Arábia je vystavená narastajúcemu tlaku zo strany medzinárodného spoločenstva, ktoré od nej žiada jasné vyjadrenia ohľadom Chášukdžího smrti. Kritik saudskoarabského korunného princa a prispievateľ denníka Washington Post zmizol 2. októbra, keď vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule.
Kráľovstvo pôvodne tvrdilo, že novinár konzulát v Istanbule opustil. Saudskoarabská prokuratúra však vo štvrtok priznala, že bol zámerne zavraždený. 


Copyright ©TASR 2018


 




Britská polícia pátra po drobnom lupičovi, ktorý ukradol z obchodu v Blackpoole na severozápade Anglicka kartón plechoviek s nápojmi a ktorý sa nápadne podobá na Davida Schwimmera, predstaviteľa Rossa Gellera z kultového amerického seriálu Priatelia (1994 - 2004). Podobá sa naňho tak veľmi, že na sociálnych sieťach sa začali masovo šíriť zábery zlodeja z bezpečnostných kamier, ktoré zverejnila britská polícia, pričom mnohí ľudia boli skutočne presvedčení o tom, že ide o amerického herca.
Koniec dohadom urobil až samotný herec, ktorý na Twitteri zverejnil video, ktoré ho zobrazuje, ako potajme uteká z obchodu s potravinami s ukradnutým kartónom pív. "Páni policajti, prisahám, že som to nebol ja. Ako môžete vidieť, bol som v New Yorku," napísal Schwimmer, ktorý britským policajtom zaželal, aby skutočného zlodeja čím skôr chytili.
O tom, že hercova výpoveď je pravdivá, ubezpečili neskôr občanov aj britskí policajti. "David Schwimmer bol v tento deň v Amerike," uvádza sa v stanovisku britskej polície.
David Schwimmer si okrem seriálu Priatelia zahral napríklad v snímkach 6 dní, 7 nocí (1998), Nadaný žiak (1998), Picking Up the Pieces (2000), Z ničoho len nič (2006), John Carter: Medzi dvoma svetmi (2012), The Iceman (2012) a tiež v miniseriáli Bratstvo neohrozených (2001) či seriáli American Crime Story (2016). V animovanom filme Madagaskar (2005) a jeho ďalších dvoch pokračovaniach z rokov 2008 a 2012 prepožičal hlas žirafe Melmanovi.



©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.