23. 10. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Britská premiérka Theresa Mayová čelila v pondelok rastúcemu tlaku opozície požadujúcej zastavenie predaja zbraní do Saudskej Arábie v súvislosti s vraždou novinára Džamála Chášukdžího. Informovala o tom agentúra DPA.
Mayová poslancov britského parlamentu požiadala, aby zabitie tohto saudskoarabského novinára odsúdili. "Musíme sa dostať k pravde o tom, čo sa stalo," povedala v pondelok počas stručného vyjadrenia v parlamente.
Premiérka však odmietla reagovať na otázku vodcu Labouristickej strany Jeremyho Corbyna týkajúcu sa predaja zbraní do Saudskej Arábie.
Minister zahraničných vecí Jeremy Hunt neskôr povedal, že každý, kto je za Chášukdžího vraždu zodpovedný, musí byť potrestaný.
"Pána Chášukdžího zavraždili agenti vlády, s ktorou máme blízke vzťahy," povedal. Pripomenul, že prípad už prediskutoval so saudskoarabským veľvyslancom v Británii. Británia podľa Hunta musí v tomto prípade zachovať ohľaduplný a taktný prístup z dôvodu blízkych vzťahov so Saudskou Arábiou v oblasti obrany a obchodu.
Päť najväčších opozičných strán adresovalo Huntovi v nedeľu otvorený list. "Pretrvávajúca nečinnosť vašej vlády smerom k zneužívaniu ľudských práv v Saudskej Arábii je vyslovene v rozpore s našimi základnými demokratickými hodnotami," napísali v liste.
Poslankyňa Labouristickej strany Emily Thornberryová žiadala o zastavenie predaja zbraní do Saudskej Arábie. "Naša zhovievavosť k saudskoarabskej monarchii už trvá dosť dlho," povedala stanici BBC.
Bývalý britský minister zahraničných vecí z konzervatívnej strany Boris Johnson nabádal Britániu a Spojené Štáty, aby prevzali iniciatívu a vzali Saudskú Arábiu na zodpovednosť za vraždu Chášukdžího.
Predaj zbraní do Saudskej Arábie v posledných piatich rokoch predstavoval 49 percent celkového exportu zbraní z Veľkej Británie, informoval v marci Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI). Briti ročne vyvezú do kráľovstva zbrane v hodnote minimálne 1.4 miliardy dolárov (1,22 milióna eur).



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok vyhlásil, že saudskoarabskí predstavitelia začali plánovať vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího už v dňoch pred jeho smrťou. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa Erdogana predstavitelia Saudskej Arábie začali pripravovať plány proti Chášukdžímu koncom septembra, niekoľko dní pred jeho zmiznutím, ku ktorému došlo po tom, ako 2. októbra vstúpil do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule.
Turecký prezident v prejave k členom svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v parlamente ďalej uviedol, že členovia tímu saudskoarabských agentov začali prichádzať na konzulát deň pred zabitím novinára. Na konzuláte došlo k odstráneniu kamier.
Turecký prezident tiež vyzval saudskoarabského kráľa Salmána, aby umožnil súdenie 18 podozrivých zo Chášukdžího zabitia na tureckých súdoch. V súvislosti s prípadom sa bude diskutovať aj o otázke diplomatickej imunity, uviedol Erdogan. Podľa neho bol Chášukdží obeťou brutálnej vraždy, ktorá nemôže byť ututlaná.
Saudská Arábia tvrdí, že prispievateľa novín The Washington Post Chášukdžího, kritika saudskoarabskej kráľovskej rodiny a korunného princa Muhammada bin Salmána, zabili 2. októbra pri "bitke" s predstaviteľmi kráľovstva. Tí boli za ním vyslaní s úlohou, aby ho "povzbudili" k návratu do Saudskej Arábie.
Turecké médiá aj tureckí predstavitelia však vyhlasujú, že 59-ročného novinára žijúceho v USA zavraždilo a rozštvrtilo 15-členné saudskoarabské komando.



Smrť saudskoarabského opozičného novinára Džamála Chášukdžího by mala podliehať medzinárodnému vyšetrovaniu. Uviedol to predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v pondelok večer na úvod druhého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.
"Parlament bude vždy v prvej línii boja za slobodu tlače a slobodu novinárov," vyhlásil Tajani pred europoslancami a vyzval na dôkladné medzinárodné vyšetrovanie, ktoré by malo objasniť okolnosti smrti novinára a spisovateľa Džamála Chášukdžího, ktorý zomrel násilnou smrťou počas návštevy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule.
Podľa jeho slov zákonodarný zbor EÚ požaduje, aby zodpovedné saudskoarabské orgány vypátrali a potrestali vinníkov tohto ohavného zločinu.
Plénum EP si zároveň pripomenulo rok od vraždy maltskej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. Maltská žurnalistka prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bombovej nálože uloženej v jej automobile. Páchatelia a objednávatelia jej vraždy doteraz neboli identifikovaní a dolapení.




Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr v utorok vyhlásil, že vyšetrovanie zabitia novinára Džamála Chášukdžího prinesie pravdu o tom, čo sa stalo.
Minister sa takisto zaviazal, že kráľovstvo zavedie mechanizmy, ktoré zaistia, aby sa "niečo také už nikdy nemohlo znova stať".
Džubajr sa takto vyjadril na návšteve Indonézie, len niekoľko hodín pred tým, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa očakávania zverejní podrobnosti o zisteniach svojej krajiny v tomto prípade, pripomenula tlačová agentúra AP.
Podľa slov Džubajra je Saudská Arábia odhodlaná zabezpečiť, že "vyšetrovanie bude dôkladné a úplné, že pravda bude odhalená a že zodpovedné osoby budú postavené pred spravodlivosť".
Saudská Arábia priznala, že Chášukdží zomrel 2. októbra počas návštevy na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule. Kráľovstvo trvá na tom, že novinár zomrel pri bitke, ktorá nasledovala po hádke. Tureckí predstavitelia vyhlásili, že na 59-ročného Chášukdžího zaútočil 15-členný saudskoarabský tím a zabil ho. 



Saudská Arábia je od utorka hostiteľom investičného summitu, ktorý ovplyvňuje neúčasť mnohých západných politikov, lídrov svetovej ekonomiky a vplyvných podnikateľov. Príčinou ich neúčasti je vražda novinára Džamála Chášukdžího na saudskoarabskom konzuláte v tureckom Istanbule.
Cieľom medzinárodnej konferencie s názvom The Future Investment Initiative, ktorú v Rijáde usporadúva saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, je okrem iného predstaviť aj ním v kráľovstve presadzované ekonomické reformy.
Svoju účasť na tohtoročnom fóre, prezývanom aj "Davos v púšti", odriekli pre Chášukdžího násilnú smrť šéfovia ekonomických rezortov zo Spojených štátov, Británie a Francúzska, ktorí majú so Saudskou Arábiou uzavreté veľké zbrojné kontrakty.
Nepricestovali ani vedúci predstavitelia investičnej banky JP Morgan, spoločností Ford, Uber či Siemens a ďalších. Chýbajú aj médiá ako agentúra Bloomberg, televízna stanica CNN alebo spravodajcovia denníka Financial Times.
Veľkú delegáciu, pozostávajúcu z 30 podnikateľov či predstaviteľov rezortu kultúry, však do Rijádu vyslalo Rusko, informovala agentúra RIA Novosti. Cieľom ruskej delegácie je "zoznámiť sa s krajinou a nájsť zaujímavých partnerov".
Britský denník The Telegraph v utorok napísal, že organizátori investičného fóra v pondelok zo svojej webovej stránky stiahli zoznam rečníkov, ktorí by mali na konferencii vystúpiť. Okrem toho odmietli potvrdiť počet účastníkov podujatia. Oficiálna webová stránka fóra sa v pondelok stala tiež terčom počítačového útoku. K zodpovednosti zaň sa zatiaľ nikto neprihlásil.
Rijád v sobotu 20. októbra po prvý raz priznal, že saudskoarabský novinár Chášukdží, ktorý žil v USA a písal pre denník Washington Post, bol na spomínanom konzuláte v Istanbule 2. októbra zabitý pri bitke, ktorá vypukla po bližšie nešpecifikovanej hádke. Okolnosti jeho smrti sú stále nevyjasnené.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už skôr oznámil, že podrobnosti o zabití Chášukdžího odhalí v utorok v prejave v parlamente.



Zavraždenej maltskej investigatívnej novinárke Daphne Caruanovej Galiziovej udelila organizácia Transparency International (TI) cenu za boj s korupciou. Laureátkou tejto ceny sa spoločne s ňou stala tiež Ana Garridová Ramosová, bývalá zamestnankyňa španielskej štátnej správy, ktorá pomohla odhaliť korupčný škandál okolo Ľudovej strany (PP).
Porota ocenenia uviedla, že 53-ročná Caruanová Galiziová bola známa svojou snahou o odkrývanie "korupčných škandálov", v ktorých figurovali "vplyvní maltskí i zahraniční politici a činitelia". Cenu za ňu v pondelok v Kodani prebral jej manžel a tiež jeden z jej troch synov, informovala agentúra DPA.
Ana Garridová Ramosová si zase cenu zaslúžila za to, že ako zamestnankyňa radnice v meste Boadilla del Monte odovzdala ešte v roku 2009 odborom záznamy o podozrivých platbách. Podnietila tak vyšetrovanie, ktoré vyústilo do rozsiahleho korupčného škandálu - známeho aj ako Operación Gürtel.
V rámci neho vyšlo najavo podplácanie politikov z vtedajšej vládnucej PP španielskymi podnikateľmi, ktorí sa vďaka úplatkom dostávali k lukratívnym verejným zákazkám. V máji bolo v tejto kauze na rôzne tresty odsúdených 29 osôb z prostredia PP vrátane bývalého pokladníka a viacerých vysokopostavených členov vedenia. Kauza tiež prispela k júnovému pádu španielskej vlády.
Obe laureátky ocenenia TI vybrala porota z dovedna 169 nominovaných jednotlivcov a inštitúcií.
Maltská novinárka Caruanová Galiziová prišla o život 16. októbra 2017 pri výbuchu bombovej nálože uloženej v jej automobile. Jej vražda vyvolala medzinárodné pobúrenie. 


Copyright ©TASR 2018