3. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nové prvky do vyšetrovania vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího by mohli vniesť správy, ktoré posielal svojmu priateľovi cez aplikáciu WhatsApp a kritizoval v nich saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
Informovala o tom v noci na pondelok americká spravodajská televízia CNN s tým, že správy zasielané cez mobilnú aplikáciu priateľovi žijúcemu v Montreale boli zrejme monitorované.
CNN dodala, že Chášukdží sa vo svojich komentároch pre americký denník The Washington Post vyjadroval na adresu korunného princa skôr umiernene, v správach - bolo ich okolo 400 - zasielaných cez WhatsApp ho však ostro kritizoval.
Písal o ňom, že je ako "zviera" či postava z počítačových hier Pac-Man - "s jedlom mu rastie chuť". Uviedol tiež, že "by nebol prekvapený, keby sa (princove) represie dotkli dokonca tých, ktorí ho podporujú".
CNN dodala, že správy, fotografie, videozáznamy i zvukové nahrávky posielané cez WhatsApp jej poskytol Chášukdžího priateľ, 27-ročný Omar Abdulaziz, Saudskoarab žijúci v Montreale.
Prostredníctvom svojej konverzácie sa priatelia zhodli na potrebe vytvoriť na internete hnutie, ktoré by vyvíjalo tlak na vládne orgány Rijádu, aby sa zodpovedali za prípady porušovania ľudských práv v Saudskej Arábii.
Mali napríklad v pláne zasielať mladým ľuďom v Saudskej Arábie SIM karty zo zahraničia, aby ich tamojšie úrady nemohli na internete tak ľahko vystopovať a identifikovať. Takúto sieť prispievateľov na Twitteri pomenovali "kybernetické včely".
Abdulaziz podľa CNN vysvetlil, že Twitter je najsilnejšou zbraňou saudskoarabskej vlády. "Twitter je jediný nástroj, ktorý používajú na boj a šírenie svojich tvrdení. Toľkokrát na nás útočili, urážali nás a vyhrážali sa nám, až sme sa rozhodli niečo urobiť," uviedol Abdulaziz.
Okrem kybernetickej armády mali v úmysle aj získavať peniaze na podporu disentu v Saudskej Arábii, v čom sa angažoval najmä Chášukdží, ktorý bol pripravený poskytnúť 30.000 dolárov z vlastných zdrojov a ďalšie financie chcel získať od darcov.
V auguste tohto roku Chášukdží a Abdulaziz nadobudli podozrenie, že saudskoarabské úrady ich korešpondenciu monitorujú. Abdulaziz poznamenal, že jeho bratovi žijúcemu v kráľovstve hrozilo kvôli tomu väzenie.
Analytici univerzity v Toronte medzičasom potvrdili, že Abdulazizov telefón bol monitorovaný pomocou spywaru používaného vojenskou rozviedkou.
Abdulaziz má údajne v úmysle zažalovať izraelskú spoločnosť, ktorá vyvinula tento softvér, čo saudskoarabským orgánom umožnilo získať neoprávnený prístup k dátam v jeho smartfóne.
Džamál Chášukdží, saudskoarabský novinár a komentátor denníka The Washington Post, zmizol 2. októbra pri návšteve konzulátu Saudskej Arábii v Istanbule. Rijád až neskôr - po 20. októbri - priznal, že novinár bol zavraždený. Turecké úrady začiatkom novembra uviedli, že páchatelia Chášukdžího telo zrejme zlikvidovali kyselinou. Oficiálne tieto informácie zatiaľ neboli potvrdené.
Abdulaziz začal kritizovať saudskoarabský režim ako vysokoškolský študent v Kanade, čo následne viedlo k zrušeniu jeho štipendia v Amerike. Kanada mu potom v roku 2014 udelila azyl a o tri roky neskôr aj povolenie k trvalému pobytu.
Abdulazizova takmer každodenná korešpondencia s Chášukdžím trvala od októbra 2017 do augusta 2018. Abdulazíz bol na sociálnych sieťach veľmi aktívny, na Twitteri mal 340.000 sledovateľov, dodala CNN.

Copyright © TASR 2018


Európska komisia (EK) schválila predaj podielu v mediálnej skupine Lagardère Group firme Czech Media Invest (CMI) českého investora Daniela Křetínského. Komisia podľa svojho dnešného oznámenia dospela k názoru, že navrhovaná akvizícia nebude vzhľadom k veľmi obmedzenému vplyvu na štruktúru trhu predstavovať ohrozenie hospodárskej súťaže.
Nákup sa podľa oznámenia komisie netýka titulov Journal du Dimanche, Paris Match a brandu Elle a s ním spojených produktov.
Tento rok v apríli CMI oznámila, že kupuje od skupiny Lagardère rozhlasové stanice v Česku, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku. Z českých rozhlasových staníc vedľa Európy 2 a Frekvence 1 pod Lagardère spadalo Rádio Bonton, Dance Radio a stanice Zet.
Neskôr CMI oznámila, že Lagardère jedná o kúpe časopisov vo Francúzsku, medzi ktorými mali byť okrem Elle tiež Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public.
Tento rok v októbri francúzsky bankár Matthieu Pigasse, spolumajiteľ francúzskeho denníka Le Monde, predal firme Czech Media Invest (CMI) tiež 49-percentný podiel v holdingu Le Nouveau Monde. Jeho prostredníctvom tradičný francúzsky denník Le Monde spoluvlastní. Skupina CMI tento rok kúpila aj francúzsky týždenník Marianne.
CMI prostredníctvom svojich dcérskych spoločnosti Czech News Center (CNC) a CN Invest pôsobí najmä v oblasti tlače. Vydáva štyri denníky, medzi nimi Blesk, Šport a Aha !, desiatky časopisov, napríklad týždenník Reflex alebo Svet motorov, a tiež webové tituly.

Copyright © ČTK 2018