4. 12. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Domové prehliadky u Mariana K., pri ktorých sa mali nájsť nahrávky s obsahom totožným so spisom Gorila, sa konali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Zvukové záznamy sa mali nájsť v trezore v jednom z podnikateľových domov.
"Procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy. K obdobným otázkam týkajúcim sa prebiehajúceho neverejného prípravného konania a vykonávania konkrétnych dôkazov sa z dôvodu zákonnej povinnosti zachovať mlčanlivosť prokurátora nie je možné v súčasnosti vyjadrovať," uviedla.
Na otázky okolo ďalšieho postupu vo vyšetrovaní prípadu úkladnej vraždy a kauzy Gorila hovorkyňa zatiaľ odpovedať nechcela. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa z uvedeného dôvodu nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," vysvetlila.
Ministerstvo vnútra (MV) SR sa v súvislosti s medializovanými informáciami vyjadrilo, že nemá žiadne bližšie informácie o prípade. "MV SR nie je orgánom činným v trestnom konaní a z toho dôvodu nepoznáme výsledky domovej prehliadky," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru rezortu vnútra Jaroslav Taldík.
Podľa informácií zverejnených Denníkom N mali policajti v trezore podnikateľa Mariana K. nájsť USB kľúč, na ktorom objavili zvukové nahrávky. Po skontrolovaní ich obsahu mali konštatovať, že sú totožné so spisom Gorila. Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu v prípade Gorila Marek Gajdoš pre portál uviedol, že s najvyššou pravdepodobnosťou nebudú nahrávky použiteľné ako zákonný dôkaz, ale ak by to tak bolo, išlo by o obrovský prínos pre vyšetrovanie a vie si predstaviť aj vznášanie obvinení v súvislosti s preukázanými finančnými tokmi.

Copyright © TASR 2018