8. 12. 2018

Smer-SD chce zakázať politikom vlastniť médium


Smer-SD chce zakázať politikom 
vlastniť médium


Vládny Smer-SD má ambíciu dostať do novely zákona o konflikte záujmov aj ustanovenie, ktoré by politikom zakázalo vlastniť médium. Avizoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Martin Glváč (Smer-SD) s tým, že na tomto opatrení zatiaľ v koalícii zhoda nie je, preto to návrh neobsahuje. Právna norma sa tento týždeň dostala do druhého čítania, definitívne sa o nej má rozhodnúť vo februári 2019.
Glváč sa domnieva, že médium vlastnené politikom, ktoré má zároveň príjmy, či už z európskych peňazí, z technickej asistencie, alebo z prirodzených monopolov štátu, respektíve z ministerstiev, dáva výhodu danému politickému funkcionárovi. "Ale keďže zatiaľ na tom nemáme zhodu, v návrhu to obsiahnuté nie je. Podotýkam, že to nie je lex Kollár," povedal na adresu lídra Sme rodina Borisa Kollára, ktorý vlastní rádio.
Glváč uznáva, že nie je jednoduché dať z hľadiska štylizácie takéto ustanovenie do zákona. "Je to veľmi náročné, ale tá ambícia tu je," uistil.
Kollár upozornil, že vlastniť médium je podnikanie ako každé iné. "Prečo to prekáža? Lebo môžeme čerpať nejaké fondy? Tak fajn, potom by mali prekážať aj politici, poľnohospodári či právnici. Aj tí môžu čerpať nejaké fondy," odkázal.
Podľa Kollára, ak sú médiá neobjektívne, máme tu Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR). "Tá môže médium pokutovať až odňať licenciu. Vnímam to ako lex Kollár. Mám rádio, ktoré nebolo ani raz zneužité našim hnutím, nedali sme tam ani jednu reklamu a RVR nás ani raz neriešila. Nevidím tu nikoho iného takého, ale poľnohospodári či právnici neprekážajú. Tak buď všetci, alebo nikto. Ak to prejde, dáme to na Ústavný súd SR," avizoval.
Glváč si myslí, že úvahy, či poľnohospodár je v rovnakom postavení ako človek, ktorý vlastní médiá, sú neadekvátne. "Zároveň, z minulosti tu máme viacero prípadov neobjektívnosti v médiách a nemyslím si, že by RVR niekedy odňala licenciu," dodal
.


Copyright © TASR 2018