4. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Emotívna televízna hlásateľka Ri Čon-hui (75) bola roky mediálnou tvárou Severnej Kórey. Neodmysliteľne k nej patrí srdcervúce výjavy a ružový kroj hanbok. Oznamovala všetky dôležité správy vrátane smrťou dvoch predchádzajúcich vodcov Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Bola tiež hlasom, ktorý informoval o úspešných odpaloch atómových hlavíc. Lenže KĽDR prechádza pod Kim Čong-unom modernizáciou, ktorej obeťou sa stane zrejme aj Ri - a na obrazovkách ju nahradí niekto mladší, uviedol denník Telegraph.
Ri bola a zatiaľ stále je neoddeliteľnou súčasťou Kórejskej ústredná televízia (KCTV) a režimu rodiny Kimov. Vyzerá to však, že jej kariéra je na konci a štátom kontrolovaná televízna stanica hľadá nových moderátorov. "Ružová dáma", ako ju podľa jej obľúbeného hanbok prezývajú, totiž nezodpovedá image, ktorú chce Kim svetu prezentovať.
Kim v rámci modernizácie mediálneho priestoru predstavil internetové obchody a streamovanú stanicu podobnú americkému Netflixu a ďalšie veci. Totálna prestavba čaká aj KCTV, Kimova požiadavka znie jasne: mladé a módne hlásanie v štúdiách s najmodernejšou technikou.
Ri sa na obrazovke objavuje už len zriedka. Po rokoch služby sa chystá na odpočinok. Moderátorka sa preslávila ako zarytá podporovateľka Kimovej rodiny. Mnohokrát v priamom prenose vyslovovala kritiku na stranu Západu.
Ri postupne nahradili muži v neónových oblekoch, dokonca vzdali tradičných hanbok. Z televízie zmizla aj autoritárska rétorika, tú vystriedal skôr konverzačné štýl. Moderátori hľadajú zábavný a dojímavý spôsob, ako svojim divákom a poslucháčom oznámiť rôzne príbehy.
"Hlavným cieľom Kimovej modernizácie je dostihnúť nové storočie a jeho trendy. Dá sa povedať, že táto zmena je najviac vidieť práve na televíznych programoch, "uviedol profesor z juhokórejskej univerzity v Soule Kang Dong-wan. "Severokórejskí diváci začali uprednostňovať zahraničné programy a režim pochopil, že hlasateštvo starej doby už im nestačí," vysvetlil Kang.
Programy, ktoré boli predtým plné čistej propagandy o "skvelých" vodcoch a ich úspechoch, teraz zahŕňajú aj správy o zlepšovaní životnej úrovne a zdokonaľujúcej sa technike. Objavujú sa aj zábery z nových reštaurácií, kde si Severokórejčania doprajú západné lahôdky, napríklad pizzu.
Propaganda samozrejme nevymizla a moderátori nezabúdajú ľuďom pri každej príležitosti pripomínať, že majú byť vďační ich vodcovia, Kim Čong-unovi.

Copyright © ČTK 2018

V ruských kinách by podľa pondelkového vyhlásenia ruského ministra kultúry Vladimira Medinského mali byť zavedené limity na premietanie amerických filmov. Informovala o tom agentúra Interfax.
Medinskij pred novinármi vyhlásil, že "on ako Cato, ktorý po každom svojom vystúpení hovoril, že 'Kartágo musí byť zničené', neustále opakuje, že štátny protekcionizmus v sfére filmov musí byť posilnený, inak bude ruská kinematografia skôr alebo neskôr zničená celosvetovou mašinériou Hollywoodu".
Ruský minister uviedol ako príklad nový americký film "Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny", ktorý podľa jeho tvrdenia v niektorých ruských kinách počas novembra zaberal viac ako 70 percent premietacieho času. "Zarmucuje ma, že viac ako dve tretiny premietaní boli venované jednému filmu. Čo iné to je, ak nie totálny monopol hollywoodskych štúdií, ktoré diktujú svoje podmienky kinám", položil si otázku Medinskij.
Minister v tomto kontexte ešte uviedol, že v mnohých európskych krajinách existujú limity na to, koľkokrát za deň môže byť jeden film premietaný. Absencia podobných obmedzení v Rusku je podľa neho príčinou toho, že domáca filmová produkcia sa nedokáže dostať k ruskému divákovi.
Medinskij, svojim vyhlásením reagoval na podobný návrh ruského režiséra a riaditeľa produkčnej spoločnosti Mosfilm Karena Šachnazarova, ktorý navrhoval rozdelenie premietacieho času medzi iné, neamerické zahraničné produkcie.

Copyright © TASR 2018