3. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu žiadal, aby Saudská Arábia vydala jeho krajine na stíhanie podozrivých z vraždy novinára Džamála Chášukdžího, ku ktorej došlo v Istanbule. Kráľovstvo podľa neho v tejto záležitosti nespolupracuje, informovala agentúra AFP.
Turecký líder na summite skupiny G20 v argentínskom Buenos Aires zaujal tvrdý postoj voči saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, ktorý na podujatie taktiež pricestoval.
Saudská Arábia oznámila zadržanie 18 svojich občanov a vyhlásila, že vyšetrí vraždu Chášukdžího, ktorého zabili 2. októbra, keď navštívil konzulát svojej krajiny v Istanbule, aby vybavil dokumenty potrebné pre svoj sobáš s tureckou snúbenicou.
"Je zásadné, aby boli títo ľudia súdení v Turecku, aby sa odstránili prípadné otázniky, ktoré by mohlo mať medzinárodné spoločenstvo," povedal Erdogan novinárom.
"Ktokoľvek nariadil a vykonal tento násilný zločin, by mal byť bezodkladne nájdený. Pokiaľ nebudú páchatelia odhalení, celý svet a islamské spoločenstvo nebude spokojné," vyhlásil.
Erdogan dodal, že Saudskoarabi odmietli spolupracovať s tureckými prokurátormi, ktorí žiadali informácie okrem iného o tom, kde sa nachádza telo Chášukdžího a kto boli údajní komplici pomáhajúci vražednému komandu, ktoré do Turecka pricestovalo z kráľovstva.
Turecký prezident, ktorý v regióne súperí o vplyv so Saudskou Arábiou, tiež zdôraznil, že "si neželá spôsobiť nejaké škody" tamojšej kráľovskej rodine.
Kritizoval však princa Muhammada s tým, že na summite G20 poskytol "neuveriteľné vysvetlenie" Chášukdžího vraždy, v ktorom poprel akúkoľvek oficiálnu saudskoarabskú účasť na tomto čine.
Erdogan priblížil, že na spoločnom skupinovom stretnutí lídrov krajín G20 sa o vražde Chášukdžího zmienil len jediný z nich - kanadský premiér Justin Trudeau.


Copyright © TASR 2018


Kanadský herec Donald Sutherland sa predstaví v pripravovanej limitovanej sérii televízie HBO s názvom The Undoing. V šesťdielnom projekte sa 83-ročný rodák zo Saint John predstaví po boku Nicole Kidman, ktorá sa na ňom podieľa aj ako výkonná producentka, a Hugha Granta. Novinka je adaptáciou románu You Should Have Known (v češtine vyšiel ako Mělas to vědět, pozn. SITA) od americkej autorky Jean Hanff Korelitz. O jej spracovanie sa postarajú scenárista David E. Kelley a režisérka Susanne Bier.
The Undoing sleduje Grace Sachs (Kidman), úspešnú terapeutku, ktorá má milujúceho manžela (Grant) a syna študujúceho na prestížnej súkromnej škole v New Yorku. Jej úžasný život však náhle naruší násilná smrť, zmiznutie manžela a sled hrozných odhalení. V dôsledku šíriacej sa a veľmi verejnej katastrofy je zhrozená Grace, ktorá zistí, že nedokázala nasledovať vlastné rady, nútená vytvoriť nový život pre seba a svoje dieťa. Sutherland v sérii stvárni Franklina Rennera - otca Grace, finančníka na dôchodku a milujúceho starého otca, ktorý musí ochrániť svoju rodinu, keď sa na svetlo sveta dostanú turbulentné odhalenia.
Donald Sutherland účinkoval napríklad v snímkach ako MASH (1970), Klute (1971), Deň kobyliek (1975), Casanova Federica Felliniho (1976), Prvá veľká vlaková lúpež (1978), Obyčajní ľudia (1980), Vlk pri dverách (1986), Kriminál (1989), JFK (1991), Občan X (1995), Za hranicami možností (1998), Návrat do Cold Mountain (2003), Lúpež po taliansky (2003), Pýcha a predsudok (2005), Obchodník so smrťou (2005), Šéfovia na zabitie (2011) či adaptácia dobrodružnej trilógie Hry o život (2012) a jej pokračovania s názvami Hry o život: Skúška ohňom (2013), Hry o život: Drozdajka 1 (2014) a Hry o život: Drozdajka 2 (2015). V rokoch 2013 - 2015 účinkoval v kriminálnom seriáli Bez hraníc a zahral si aj v antológii Trust (2018). Je držiteľom dvoch Zlatých glóbusov za výkony v televíznom filme Občan X (1995) a snímke Cesta do vojny (2002). Americká Akadémia filmových umení a vied mu v roku 2017 udelila čestného Oscara za celoživotné dielo.



Americká speváčka Ariana Grande zverejnila očakávaný videoklip k singlu thank u, next. Interpretka sa pri novinke inšpirovala romantickými komédiami z prvého desaťročia nového milénia a použila v nej scény a prvky zo snímok Bravo, girls! (2000), Pravá blondínka (2001), Protivné baby (2004) a Cez noc tridsiatničkou (2004). Spolu s 25-ročnou rodáčkou z floridského Boca Ratonu si v klipe zahrali aj herci z pôvodných filmov Jonathan Bennett, Stefanie Drummond a Jennifer Coolidge či spevák Troye Sivan, komička Colleen Ballinger či televízna celebrita Kris Jenner.
Video už stihlo prekonať niekoľko rekordov. Na službe YouTube prekonalo rekord za najviac zhliadnutí v priebehu 24 hodín, keď zaznamenalo 47 miliónov zhliadnutí, a vo funkcii YouTube premiere, v rámci ktorej môžu používatelia pozerať videá spoločne v jednom čase, si klip pozrelo spolu rekordných 829-tisíc ľudí. Novinka tiež prekonala rekord v počte zhliadnutí za 24 hodín na službe Vevo, kde si za ten čas pripísala na konto 50 miliónov zhliadnutí.
Ariana Grande-Butera účinkovala v roku 2008 v broadwayskom muzikáli 13 a za svoj výkon získala National Youth Theatre Association Award. Známou sa stala vďaka úlohe Cat Valentine, ktorú stvárnila v roku 2011 v seriáli iCarly (2007 - 2012), a tiež v projektoch Victorious (2010 - 2013) a Sam & Cat (2013 - 2014). Okrem toho sa predstavila napríklad vo filmoch 7 Secrets with Victoria Justice (2010) alebo Zoolander No. 2 (2016). Debutový album Yours Truly uviedla na trh v roku 2013 a dostala sa s ním na vrchol rebríčka Billboard 200. Rovnaký úspech dosiahla aj s druhou štúdiovkou My Everything (2014), ktorú navyše nominovali na cenu Grammy. S albumom Dangerous Woman (2016), ktorý sa tiež uchádzal o zlatý gramofónik, po prvý raz dobyla UK Chart. Tento rok v auguste sa dostal na trh jej štvrtý album Sweetener, ktorý sa vyšplhal na vrchol oboch rebríčkov. Okrem toho má na konte aj EP nahrávky Christmas Kisses (2013) alebo Christmas & Chill (2015).

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.