4. 12. 2018

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Úrady v západnej časti Mexika objavili v blízkosti diaľnice telo mŕtveho novinára so stopami po guľkách, informovala v pondelok agentúra DPA. Je to už 11. žurnalista zabitý v Mexiku od začiatku tohto roka.
Vedúci pracovník denníka Orion Informativo Jesus Alejandro Márquez Jiménez odišiel v piatok z domu v meste Tepic v západnej časti krajiny po bližšie nešpecifikovanom telefonáte. Jeho telo našli na druhý deň pri okraji cesty.
Mexiko je pre novinárov jednou z najnebezpečnejších krajín na svete. Vlani tam podľa skupiny Article 19, zasadzujúcej sa za slobodu prejavu, bolo zabitých 12 žurnalistov a násilie v súvislosti s drogovými kartelmi si za to isté obdobie vyžiadalo 29.000 ľudských životov.
Skupina Article 19 vyzvala úrady aby vyšetrili Márquezovu smrť a ochránili jeho kolegov. Webový portál Aztec Reports napísal, že väčšina novinárov, ktorí sa stali obeťami útokov alebo vyhrážok, sa zaoberala vyšetrovaním korupcie a zločinu.
Márquez bol členom ľavicovej strany MORENA prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora, ktorý sa oficiálne ujal funkcie v sobotu. Obrador sľúbil, že prijme opatrenia proti narastajúcej kriminalite.

Copyright © TASR 2018


Japonské verejnoprávna televízna sieť NHK spustila vysielanie s vysokým rozlíšením 4K a 8K. Formáty obsahujú obrázky a zvuk, ktoré ďaleko presahujú úrovne používané v bežnom vysielaní s vysokým rozlíšením.
Na slávnostnom ceremoniáli v Tokiu v sobotu minister telekomunikácií Masatoshi Ishida povedal, že dúfa, že Japonsko bude zohrávať vedúcu úlohu pri vysielaní 4K a 8K.
Prezident NHK Ryoichi Ueda povedal, že vysielateľ sa bude snažiť šíriť službu tým, že poskytne divákom zaujímavé zážitky.
NHK vysiela nové služby doma na satelitných staniciach BS4K a BS8K.
Formáty je možné si vychutnať iba na určitých TV monitoroch alebo externých tuneroch.

Zdroj: NHK