26. 2. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Novým generálnym riaditeľom americkej spoločnosti The Walt Disney Company sa v utorok stal Bob Chapek, ktorý vo funkcii nahradil Boba Igera. Informovala o tom agentúra AP.
Iger bol šéfom Disney od roku 2005. Ostáva vo vrcholovom manažmente spoločnosti a prechádza do funkcie výkonného riaditeľa, ktorú bude zastávať do konca roka 2021.
Chapek, ktorý doposiaľ pôsobil ako šéf Disney Parks, Experiences and Products, je v poradí iba siedmy generálny riaditeľ spoločnosti Disney v jej histórii.
Iger uviedol, že ide o "optimálny čas", aby odstúpil po tom, ako spoločnosť Disney získala aktíva spoločnosti Fox a po spustení streamovacej služby Disney Plus v novembri.
Spoločnosť Disney kúpila štúdio 20th Century Fox spolu s ďalšími mediálnymi podnikmi vlani v marci za 71 miliárd dolárov. Štúdio je známe produkciou niekoľkých najúspešnejších filmov všetkých čias vrátane Titanicu či Avatara.


Spravodajský kanál Rossija 24 zverejní do začiatku mája mená viac ako 12 miliónov sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny. Tento bezprecedentný krok štátom kontrolovaného spravodajského kanála odzrkadľuje úsilie Kremľa využiť výročie konca vojny, aby u Rusov vyvolal pocit národnej hrdosti, konštatovala v stredu agentúra AFP.
Mená 12.677.857 vojakov zabitých a nezvestných počas druhej svetovej vojny sa na stanici Rossija 24 vysielajú nepretržite počas celého dňa. Zobrazujú sa striedavo v riadkoch na pravej strane obrazovky a posúvajú sa zhora nadol pod nadpisom "Spomínať na každého". Za hodinu sa na obrazovke vystrieda 6070 mien, uviedla AFP.
So zverejňovaním mien padlých a nezvestných sovietskych vojakov sa začalo 23. februára v deň, ktorý je v Rusku Dňom obrancov vlasti. Koniec projektu je naplánovaný na 8. mája. Deviateho mája, ktorý sa v Rusku slávi ako Deň víťazstva, sa potom na Červenom námestí v Moskve uskutoční slávnostná vojenská prehliadka.
Agentúra AFP vo svojej správe konštatuje, že Rusko má tento rok v pláne usporiadať veľkolepé oslavy víťazstva spojencov nad nacistami, keďže ide o jeho okrúhle 75. výročie.
Telekanál Rossija 24 deklaroval, že cieľom jeho iniciatívy je pripomenúť si sovietskych hrdinov "bez ohľadu na ich hodnosť" a vytvoriť "faktický základ pre boj proti pokusom o falšovanie histórie vojny".
Rusko v poslednom čase často obviňuje západné krajiny z toho, že sa snažia marginalizovať jeho podiel na porážke nacistov napriek obrovským ľudským stratám, ktoré Sovietsky zväz utrpel.
V súvislosti s oslavami 9. mája sa výrazne zvýšilo napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Poľskom, a to najmä po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin nedávno obvinil Poľsko zo spolupráce s nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom. Varšava zasa vytýka Moskve "návrat k stalinskej propagande" a snahy o prekrucovanie histórie.
Podľa oficiálnych údajov Sovietsky zväz v druhej svetovej vojne utrpel mimoriadne veľké straty - o život prišlo asi 27 miliónov jeho občanov.




Copyright © TASR 2020






Národná knižnica (NK) a Česká tlačová kancelária (ČTK) začali projekt, pri ktorom bude kompletne digitalizovaný fotoarchív ČTK. Fotoarchív národnej agentúry obsahuje vyše sedem miliónov fotografických nosičov, na projekt jeho digitalizácie uvoľnilo vlani štyri a tento rok desať miliónov korún ministerstvo kultúry. Prvá časť fotoarchívu previezli pracovníci knižnice na digitalizačné pracovisko NK v centrálnom depozitári v Prahe-Hostivaři. "Ide o významný počin, ktorý pomôže uchovať tieto jedinečné obrazové dokumenty pre budúce generácie," uviedol generálny riaditeľ NK Martin Kocanda. Na spoločnom projekte digitalizácie sa s generálnym riaditeľom ČTK Jiřím Majstom dohodli vlani v marci. Fotoarchív ČTK obsahuje materiály od prelomu 19. a 20. storočia do nedávnej minulosti, v súčasnosti vyhotovuje agentúra fotografie výlučne digitálne. "ČTK digitalizuje svoj rozsiahly fotoarchív zhruba od polovice 90. rokov. Spolupráca s Národnou knižnicou a jej expertmi tomuto projektu dodá nový impulz, energiu, a hlavne vedomosti skúsených odborníkov," uviedol majstri. Digitalizované fotografie sa budú podľa dohody NK a ČTK prístupné v knižnici pre bádateľské účely. ČTK digitalizované fotografie sprístupňuje na webe v podobe náhľadov chránených vodoznakom. Projekt vznikol aj s ohľadom na postupnú degradáciu fotografických materiálov. Jeho súčasťou je ošetrenie fotografických nosičov a ich uloženie v špeciálnych obaloch podľa najnovších poznatkov. ČTK bola založená v roku 1918 ako štátna tlačová agentúra. Od roku 1993 je verejnoprávnou inštitúciou majetkovo aj ekonomicky oddelenú od štátu. Agentúra nedostáva žiadne dotácie zo štátneho rozpočtu, nevyberá na rozdiel od Českého rozhlasu a Českej televízie koncesionárske poplatky a všetky náklady hradí zo svojej komerčnej činnosti.



Copyright © ČTK 2020