29. 3. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Egyptská prokuratúra v sobotu oznámila, že ľuďom, ktorí na sociálnych sieťach šíria "falošné správy a fámy" súvisiace s koronavírusom SARS-CoV-2, hrozia pokuty a tresty odňatia slobody. Informovala o tom agentúra DPA.
Prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že osoby, ktoré zámerne šíria falošné správy, fámy alebo falošné dokumenty, ktoré by mohli viesť k narušeniu verejného poriadku alebo vyvolať paniku, budú potrestané odňatím slobody v dĺžke do jedného roka a finančnou pokutou do výšky v prepočte viac ako 1150 eur (1273 dolárov).
Egypťanom, ktorí v zahraničí zámerne zverejnia falošné správy alebo fámy o situácii v Egypte, ktoré by mohli "oslabiť finančnú situáciu alebo prestíž" krajiny, hrozí trest odňatia slobody v dĺžke do päť rokov.
Egyptské úrady od stredy zaviedli na dva týždne nočný zákaz vychádzania v úsilí udržať pod kontrolou šírenie vírusu. Školy, univerzity, kiná, divadlá, mešity a kostoly sú zatvorené a počty pracovníkov na vládnych úradoch boli znížené.
Novinárke britského denníka The Guardian egyptské úrady prikázali opustiť krajinu po tom, ako informovala o vedeckej štúdii, podľa ktorej má Egypt výrazne viac prípadov nákazy koronavírusom, ako bolo v krajine oficiálne potvrdených. Novinárka z krajiny odletela 20. marca.
V Egypte k 28. marcu podľa DPA evidujú 536 prípadov nákazy koronavírusom a 30 úmrtí.


Copyright © TASR 2020


Spoločnosť OneWeb, ktorá buduje sieť satelitov s cieľom poskytnúť širokopásmový internet po celom svete, požiadala v Spojených štátoch o bankrotovú ochranu pred veriteľmi. Firma vysvetlila, že sa tak rozhodla pre pandémiu nového koronavírusu, pre ktorý nie je schopná zabezpečiť nové investície na pokračovanie so svojím projektom. Vo vyhlásení uviedla, že prepustila väčšinu svojich zamestnancov a hľadá kupca.
Firme, ktorá sídli v Londýne a podporili ju spoločnosti ako Airbus, Intelsat, Bharti Enterprises, Coca Cola, Group Salinas, Hughes Network Systems, Virgin Group, Intelsat a Softbank, sa dosiaľ podarilo na obežnú dráhu vyslať 74 satelitov. Jej konštelácia poskytujúca širokopásmový internet mala pozostávať z prinajmenšom 648 družíc a spojazdniť ju plánovali do konca roku 2021. V prípade, že by si OneWeb nikto nekúpil alebo by spoločnosť nedokázala zaobstarať aktíva, za satelity vo vesmíre by bola v konečnom dôsledku zodpovedná britská vláda.
OneWeb je jednou z niekoľkých firiem, ktoré majú rovnaký cieľ. Svoju vlastnú sieť Starlink, ktorá by mala pozostávať z tisícok družíc, si buduje SpaceX Elona Muska. Podobný systém s názvom Kuiper navrhol aj majiteľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos.

Americký spevák Iggy Pop a muzikant Josh Homme v pondelok na internete odvysielajú ich dokument American Valhalla (2017). Chcú sa tak uistiť, že ich priaznivci zostanú počas pandémie nového koronavírusu doma. "Sme veľmi odhodlaní zabezpečiť, aby ste zostali doma. Preto máme pre vás na pondelok chuťovku. Jedinečnú projekciu American Valhalla!," napísal Pop na službe Instagram. Snímku uvedú na službe YouTube, prostredníctvom kanála vydavateľstva Eagle Rock, o 21:00 stredoeurópskeho letného času.
American Valhalla sleduje spoluprácu Iggyho Popa, Josha Hommea, Deana Fertitu a Matta Heldersa, ktorá viedla k vzniku Popovej 17. štúdiovky Post Pop Depression (2016).
Iggy Pop, vlastným menom James Newell Osterberg Jr., pôsobí na scéne od 60. rokov minulého storočia. Jeho kariéra je spätá s kapelou The Stooges, ktorú v roku 2010 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Pop má na konte sólové nahrávky, ako napríklad The Idiot (1977), Lust For Life (1977), Blah Blah Blah (1986), Brick By Brick (1990), American Caesar (1993), Beat 'Em Up (2001), Aprés (2012) alebo Free (2019). Medzi jeho najznámejšie sólové skladby patria Lust For Life, The Passenger, Nightclubbing, Real Wild Child (Wild One) či Candy. Objavil sa v snímkach ako Mŕtvy muž (1995), Vrana 2: Mesto anjelov (1996) či Káva a cigarety (2003). V roku 2017 mu udelili titul Commandeur francúzskeho Radu umenia a literatúry (Ordre des Arts et des Lettres).

Joshua Michael Homme už ako dvanásťročný začal hrávať v kapele Autocracy, pričom o dva roky neskôr, v roku 1987 založil formáciu Katzenjammer, ktorá sa neskôr premenovala na Kyuss. Skupina fungovala do roku 1996, pričom vydala štyri albumy. Homme v tom istom roku založil nový projekt Gamma Ray, ktorý o rok neskôr premenoval na Queens of the Stone Age, pričom je jeho jediným stálym členom a má s ním na konte sedem štúdioviek. V roku 1997 zas sformoval kolektív The Desert Sessions, s ktorým nahral dvanásť EP nahrávok. Tie vyšli aj vo forme šiestich kompilácií. O rok neskôr spoločne s Jessem Hughesom založil kapelu Eagles of Death Metal, s ktorou uviedol na trh päť albumov. Je tiež členom momentálne neaktívnej superskupiny Them Crooked Vultures, v ktorej pôsobia aj Dave Grohl z Foo Fighters a John Paul Jones z Led Zeppelin. Formácia má na konte zatiaľ iba eponymnú štúdiovku.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.