3. 4. 2020

Jeden svet 2020


Jeden svet 2020

Najlepším filmom festivalu o ľudských právach Jeden svet 2020 je rumunský dokument Kolektiv. Festival bol v marci prerušený kvôli vládnym opatreniam proti koronavírusy, porotcovia ale ešte predtým stihli o víťazoch rozhodnúť. Ceny Festivaloví organizátori odovzdali v živom vysielaní na internete, záznam si môžu záujemcovia prehrať. Organizátori nemôžu usporiadať regionálne časť festivalu, ktorá vždy nadväzuje na pražskú. Verí, že sa bude môcť uskutočniť na jeseň, informovala hovorkyňa festivalu Gabriela Gálová.
Hoci sa pražská časť nemohla uskutočniť s úplným programom, počas prvých piatich dní navštívilo projekcie 14.199 divákov. Školské projekcie videlo 7119 žiakov a učiteľov. Festival premietol 104 filmy a uviedol 14 projektov virtuálnej reality. Projekcia odprevadila stovka debát. Po prerušení festivalu sa časť dokumentov presunula do on-line prostredí. V spolupráci s platformou DAFilms.cz festival uviedol 15 snímok, ktoré videlo vyše 4000 ľudí.
Cenu za najlepší film získal rumunský film Kolektív režiséra Alexendra Nanaua. Ten poukazuje na rozsiahlu korupciu v rumunskom zdravotníctva, kvôli ktorej po požiari v klube Kolektív zomrú desiatky mladých ľudí. "Jedná sa o unikátny pohľad na vytrvalú a odvážnu prácu investigatívnych novinárov z malého vydavateľstva a jej reálne dopady. Príbeh nového ministra, ktorý sa pokúša napraviť narušený systém zvnútra, upozorňuje na dôležitosť boja proti skorumpovaným vládam a štrukturálne nespravodlivosti," vysvetlila svoje rozhodnutie porota. Snímka je po prerušení festivalu dostupný na platforme HBO GO.
Cenu za najlepšiu réžiu porota dala Thomasovi Balmusovi, režisérovi snímky Zaspievaj mi, ktorý vznikol v koprodukcii Francúzska, Nemecka a Švajčiarska. Príbeh ukazuje snahu mladého mnícha z Bhutánu udržiavať blízke osobné vzťahy vo veku, keď moderné technológie zasahujú do všetkých kútov sveta.
Porota Václava Havla ocenila film, ktorý výnimočným spôsobom prispieva k ochrane ľudských práv. Víťazom tejto kategórie sa stal dokument Vitajte v Čečensku amerického reportéra a režiséra Davida Franceho. Zachytáva príbehy homosexuálov, ktorí zo zeme museli utiecť, pretože čečenskej bezpečnosťou zložky je nekompromisne zatýkajú a fyzicky trestajú.
Zvláštnu cenu poroty Václava Havla majú režiséri Jonas Schreijäg a Nadia Kailouli a dokument Loď Sea-Watch 3. Hlavná hrdinka a kapitánka lodi Carola zachránila pred utopením viac ako 40 utečencov. Na lodi ale museli stráviť niekoľko týždňov, pretože žiadna európska krajina im nedovolila zakotviť. Medzi českými filmami zvíťazil film V sieti režisérov Barbory ​​Chalupovej a Víta Klusáka, ktorý sa venuje sexuálnemu zneužívaniu detí na internete.


2020 © ČTK Copyright