7. 5. 2020

Filmári prijali súbor pravidiel pre bezpečné nakrúcanie,žiadajú o výnimku ÚVZ


Filmári prijali súbor pravidiel pre bezpečné 

nakrúcanie,žiadajú o výnimku ÚVZ

Profesijné združenia a zástupcovia audiovizuálneho priemyslu v SR sa dohodli na pravidlách ochrany pred ochorením COVID-19 pri nakrúcaní. Garantujúc dodržiavanie týchto pravidiel po obnovení audiovizuálnej produkcie sa obracajú na Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR so žiadosťou o udelenie nevyhnutnej výnimky.
Súčasné epidemiologické opatrenia zatiaľ neumožňujú opätovné spustenie audiovizuálnej tvorby. "Preto sa audiovizuálny priemysel rozhodol spraviť prvý krok, prijať súbor pravidiel, ktoré bude pri výrobe dodržiavať,“ uviedla výkonná riaditeľka Asociácie nezávislých producentov Alexandra Strelková.
Priblížila, že odporúčania vychádzajú z materiálu, ktorý pripravil Európsky inštitút bezpečnosti filmových projektov v spolupráci s expertmi a ktoré odporúča dodržiavať aj Európska asociácia filmových agentúr (EUFCN). "V prípade žiadanej výnimky ide o používanie ochranných prostriedkov dýchacích ciest pre výkonných umelcov pri realizácii audiovizuálnych diel,“ spresnila Strelková.
Dohodnuté samoregulačné opatrenia sa majú priebežne dopĺňať a spresňovať na základe vývoja epidemiologickej situácie.
Strelková poukázala na to, že obnovenie výroby je jedným z nástrojov, ako zmierniť negatívny ekonomický dosah koronakrízy na audiovizuálny priemysel. "Aktuálne predstavuje výpadok vo výške približne 58 miliónov eur pre rok 2020,“ uviedla. "Zastavenie práce a príjmov sa od 10. marca fatálne dotklo celého radu profesií, z ktorých zásadnú časť tvoria samostatne zárobkovo činné osoby," pripomenula.



Copyright © TASR 2020